Hlavní obsah

Zařizujete koupelnu? Na těchto 7 věcí si dejte pozor!

Foto: sirtravelalot, Shutterstock.com

Foto: sirtravelalot, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ať už se chystáte na zařizování úplně nové koupelny nebo do rekonstrukce té stávající, je dobré si uvědomit, že se nejedná o úplně jednoduchou záležitost a můžete se při ní dopustit celé řady chyb. Čemu se vyhnout?

Článek

Přestože v koupelně netrávíme celkově tolik času jako v jiných místnostech, běžně ji navštívíme několikrát za den. Je symbolem čistoty, hygieny a pro mnohé z nás také oázou klidu. To vše ale snadno naruší chyby, kterých se může při jejím zařizování nebo renovaci dopustit každý. Na co si dát pozor?

1. Vhodně vybraný nábytek a vybavení

Při výběru nábytku a vybavení se dá udělat celá řada chyb. Nejprve myslete na to, že by veškerý nábytek v koupelně měl být z voděodolných materiálů jednoduchých na údržbu. Vhodné jsou například exotické dřeviny, bambus nebo lamino.

V koupelně budete potřebovat dostatek úložného prostoru na hygienické potřeby i ručníky, zároveň si však nechte dost místa na bezpečný pohyb. Nepřehánějte to ani s vybavením a pořádně si promyslete, zda se vám do místnosti skutečně vejde vana, sprchový kout, pračka i sušička. Čím více přeplněná koupelna bude, tím hůř se jí bude dýchat a tím snáze se v ní bude udržovat vlhkost a tvořit plíseň.

Foto: Matveev Aleksandr, Shutterstock.com

V koupelně je třeba mít dostatek úložného prostoru i potřebného vybavení, zároveň by v ní ale mělo zůstat co nejvíce volného prostoruFoto: Matveev Aleksandr, Shutterstock.com

2. Nezapomeňte na dostatek vzduchu

Každá koupelna potřebuje kvalitní odvětrávání, které se popere s vlhkostí a zabrání vzniku plísní. Nejlepším řešením je samozřejmě velké okno a časté větrání. Tam, kde to není možné, přichází na řadu umělá ventilace.

Kromě výběru dostatečně výkonného ventilátoru je důležitá také jeho kvalitní instalace a správně navržené vedení odsávaného vzduchu. To zabrání tomu, aby v potrubí docházelo ke kondenzaci odváděných par a jejich následnému stékání zpátky do koupelny. Vždy proto vybírejte instalátora, na něhož se můžete spolehnout, rozhodně to není práce pro kutily!

3. Šetřit se nevyplácí

Jsou věci, na nichž se zkrátka nevyplatí šetřit a vybavení koupelny patří mezi ně. I věci jako sifon, těsnění nebo splachovací či napouštěcí ventily by měly být z kvalitního a dostatečně pevného materiálu. Velký pozor si dejte na podezřele výhodné nabídky na internetu a vždy nakupujte u ověřených prodejců. Pokud si nejste při vybírání jistí, poraďte se raději s odborníkem.

4. Hlídejte tmelení

Protékající sprchový kout je nejčastěji způsobený špatným tmelením. Ať už se něco nepovedlo při výměně sprchového koutu nebo se tmel, tedy silikon, časem opotřebil, jedinou možnou nápravou je jeho kompletní oprava. Během ní je nutné důkladně odstranit původní tmel, spáru pořádně vyčistit a vytřít do sucha. Dalším krokem je pak pomocí vytlačovací pistole rovnoměrně nanést nový silikon, pečlivě ho uhladit a nechat zaschnout.

5. Bílé spáry raději ne

Bílá je barvou elegance a čistoty, proto není divu, že je v koupelně poměrně oblíbená. Příliš se ale nehodí na spáry mezi dlaždičkami, hlavně v okolí umyvadla a na podlaze. Bílé spáry se špatně čistí a mohou i přes největší snahu vypadat neustále ušpiněné (jak vyčistit spáry v koupelně).

Mnohem vhodnější je zvolit jiný odstín, který by se měl co nejvíce blížit barvě obkladů. Pokud si vybíráte mezi více odstíny, zvolte ten tmavší. U bílých obkladaček pak sáhněte po béžové nebo krémové.

Foto: Zatevahins, Shutterstock.com

Bílé spáry mezi dlaždičkami nejsou příliš praktické. Zvolte proto raději tmavší odstínyFoto: Zatevahins, Shutterstock.com

6. Dejte přednost velkým obkladačkám

Příliš malinké kachličky bývají problémem hlavně v menších koupelnách. Někteří lidé totiž mají dojem, že se do nich velkoformátové obklady nehodí. Opak je ale pravdou. Malé kachličky prostor zmenšují a místnost kvůli nim působí více stísněně. Oproti tomu větší kachličky dodají prostoru na eleganci a vzdušnosti, a vám navíc díky menšímu množství spár usnadní úklid.

7. Mat místo lesku

V neposlední řadě si dejte pozor na lesklé a příliš hladké podlahy. Jsou poměrně kluzké, především pokud navlhnou nebo se namočí. Matné podlahy sice nepůsobí tak elegantně a luxusně, jsou ale praktičtější a bezpečnější.

Už lesklou podlahu máte? Zvažte pořízení protiskluzových koberečků a jejich umístění na nejpoužívanější místa.

Načítám