Hlavní obsah

Univerzální šaty existují! A budou vám slušet v každém věku

Foto: kryzhov, Shutterstock.com

Foto: kryzhov, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

V univerzální módní rady příliš nevěříme. Když ale dojde na téma košilových šatů, s čistým svědomím vám odpřisáhneme, že je opravdu můžete obléknout všechny – a to bez ohledu na ročník narození nebo konfekční velikost.

Článek

Než začnete namítat, že zrovna vám tento střih nesvědčí, položíme vám (doufáme, že jen řečnickou) otázku: Vlastníte košili alespoň v jednom exempláři? Pak není důvod, proč byste nemohly mít ve skříni právě šatovou verzi.

Jak to jen dělají

Pojďme se na tento kousek podívat pěkně zblízka – když nebudete knoflíčky dopínat až ke krku, vytvoříte véčkový dekolt, který právem platí za nejlichotivější. Umí trup opticky prodloužit (čtěte zeštíhlit) a svědčí i ženám s objemným hrudníkem. Klasické košilové šaty mívají navíc delší rukávy, které můžete podle chuti ohrnout, tudíž odpadá problém v případě, že nechcete odhalovat paže. A to nemluvíme o jejich „tak akorát“ střihu, jenž se dá v pase utáhnout čistě podle libosti (s postavou typu jablko nechte pas volnější, hrušky mohou naopak přidat).

Tím ale výčet pozitiv nekončí a ne, opravdu nás výrobci za chválu neplatí. Košilové šaty se totiž díky svému ležérnímu charakteru dají stylovat na nejrůznější způsoby. Máte náladu na podpatky? Směle do nich! Šatům přidají na ženskosti. S jejich nedbalostí ale budou skvěle korespondovat i nízké sandálky, a pokud chcete šaty stylově „srazit“, můžete vklouznout i do módních tenisek.

Super tip na léto

Než se pustíme do výčtu konkrétních šatů, ze kterých si opravdu vyberete v jakémkoli věku, přidáme ještě módní tip pro pokročilé. Nezapomeňte, že s košilovými šaty se dá perfektně pracovat. Až vás omrzí v klasické podobě, nechte je rozepnuté a použijte je stejně, jako byste to udělaly s kardiganem. Kombinace krátkých šortek a rozevlátých otevřených šatů je na léto jako dělaná!

Do puntíku módní

Také se vám po nich stýskalo? V minulých letech bylo totiž puntíků v obchodech poskrovnu. Letos je ale situace úplně opačná – a košilovým šatům tento vzor vyloženě svědčí. Puntíky hlásí comeback.

Foto: Archiv firmy

Na foto: šaty Esprit, 1699 KčFoto: Archiv firmy

V maxidélce

Kdo říkal, že musejí košilové šaty končit nad koleny nebo těsně pod nimi? Maxidélka jim také sluší! A pozor, díky staženému pasu a střihu lehce kopírujícímu postavu si je dost možná oblíbíte i v případě, že se v dlouhých šatech jinak necítíte.

Foto: Archiv firmy

Na foto: šaty Mango, 799 Kč (před slevou 1599 Kč)Foto: Archiv firmy

Láska na první dotek

Pokud nehledáte parťáka na jednu sezonu (což by byla v případě košilových šatů věčná škoda) a umíte ocenit kvalitní materiál, odneste si do kabinky hedvábné šaty s efektním uzlem v pase. A čekejte příval lichotek.

Foto: Archiv firmy

Na foto: hedvábné šaty H&M, 3999 KčFoto: Archiv firmy

Strohá klasika

Jako prodloužená pánská košile, ledabyle svázaná v pase. Tak působí stylově čisté šaty vyvedené v jedné z nejoblíbenějších košilových barev. Líbí?

Foto: Archiv firmy

Na foto: šaty Mango, 1299 KčFoto: Archiv firmy

Pro milovnice květin

Máte slabost pro květinové potisky? Pak vám dost možná padnou do oka dlouhé šaty, které jsou květy doslova poseté. A nezapomínejte, že k maxidélce nemusíte rozhodně obouvat jen podpatky – skvěle se k nim hodí i nízké sandálky.

Foto: Archiv firmy

Na foto: šaty Next, 1205 KčFoto: Archiv firmy

Košile, nebo šaty?

Je to spíš dlouhá košile, nebo krátké šaty? A není to ve finále jedno? Mimochodem, pokud si necháte tyto šaty ujít, klidně se jimi jen inspirujte – můžete probrat i partnerův šatník nebo si pořídit košili o dvě čísla větší (možná se na vás usměje štěstí ve slevách).

Foto: Archiv firmy

Na foto: šaty Calvin Klein, prodává Answear, 2899 KčFoto: Archiv firmy

V khaki tónu

Lichotivá délka nad kolena, nápaditý pásek a slušivý límeček, který stačí jen nažehlit. Tento khaki kousek má všechno, co by měly správné košilové šaty mít. Řadíte tuto barvu mezi své oblíbence? Skočte si model vyzkoušet a radujte se z úspory tří stovek. (Inspirujte se army stylem.)

Foto: Archiv firmy

Na foto: šaty Mango, 599 Kč (před slevou 899 Kč)Foto: Archiv firmy

Bez náznaku pasu

Pokud se bez klasické siluety neobejdete, nebudou pro vás šaty připomínající oversized košili ty pravé. Patříte-li ale do skupiny žen, které si ve volných střizích libují, nejspíš už posouváte ramínka v šatníku tak, aby měly tyto krásky kde bydlet.

Foto: Archiv firmy

Na foto: šaty Massimo Dutti, 2495 KčFoto: Archiv firmy

Když milujete barvy

Pakliže jste si už před chvílí začaly říkat, že by to chtělo nějakou barvu, tady je! Malinové šaty s páskem navíc díky decentnímu řasení zakamuflují i nějaké ty nedostatky na břiše. (Jak vybrat zeštíhlující pásek?)

Foto: Archiv firmy

Na foto: šaty Guess, prodává Answear, 2699 KčFoto: Archiv firmy

Inspirováno uměním

Visí vám ve skříni rovnou několik exemplářů košilových šatů? Vyhněte se klasice, kterou už jste měly stokrát na sobě a vyberte si potištěný kousek. My jsme se zamilovaly do šatů, které nám připomínají pomalované plátno.

Foto: Archiv firmy

Na foto: šaty Culture, prodává Zalando, 2860 KčFoto: Archiv firmy

Oblíbený denim

Ano, košilové šaty najdete i v džínovém provedení. A kdybychom měly vypíchnout prototyp, který sluší v každém věku, přiklonily bychom se k tmavému denimu, co možná nejjednoduššímu stylu a perfektně padnoucímu střihu.

Foto: Archiv firmy

Na foto: šaty Jacqueline de Yong, prodává About You, 777 KčFoto: Archiv firmy

Stylová kapsářka

Výčet zakončíme elegantními šaty v krémové barvě, které jsou dokonale nadčasové, klasické, a přesto mají to pověstné „něco“ navíc. Díky šňůrce v pase si je můžete utáhnout podle libosti a stylovou třešničkou jsou vtipné kapsy, které by se samozřejmě neměly ničím pěchovat.

Foto: Archiv firmy

Na foto: šaty River Island, prodává Zalando, 920 Kč (před slevou 1220 Kč)Foto: Archiv firmy

Reklama

Načítám