Hlavní obsah

Jak čistit bílé tenisky? Máme zaručené tipy!

Foto: nnattalli, Shutterstock.com

Foto: nnattalli, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bílé tenisky jsou sice vysoce módní záležitost, ale jak to udělat, aby stále zářily čistotou? Poradíme vám. Připravte se však na to, že chtějí více péče a pravidelnost. Zde jsou čtyři užitečné tipy.

Článek

Snad každému, kdo vlastní bílé tenisky, je jasné, že tahle trendy obuv vyžaduje oproti ostatním botám náročnější údržbu. „Péče se liší v závislosti na materiálu. Jinak bychom se měli starat o textilní obuv a jinak o koženou nebo ze syntetického materiálu – závisí na tom už výběr impregnace, která je základ péče,“ radí Adéla Čiháková z PR agentury společnosti Deichmann a dodává, že zde platí jednoduché pravidlo: nejdřív vyčistit, potom chránit!

1. Pravidelnost je základ

O bílou obuv je nutné pečovat s jistou pravidelností a pozorností. Ideální je otřít boty téměř po každém nošení a zbavit je tak prachu a dalších nečistot. Zároveň je prohlédněte a případné větší skvrny vyčistěte vždy co nejdříve.

2. Začněte impregnací

Důležitým krokem před prvním použitím tenisek je zmíněná impregnace – špína se na impregnované boty tolik nechytá a udrží tak jejich barvu i celkový vzhled déle v kondici. Důležité je zvolit vhodný přípravek podle materiálu obuvi a vždy postupovat podle návodu. „Impregnaci naneste ve třech vrstvách a každou nechte pořádně zaschnout. Nástřik je potřeba obnovovat pravidelně – u bílých tenisek podle frekvence nošení i co 14 dní. Materiál je pak odolnější proti ulpívání nečistot a lépe se i čistí,“ doporučuje marketingová manažerka obuvi CCC Veronika Sajdoková.

Foto: EKramar, Shutterstock.com

Bílé tenisky vyžadují speciální čisticí prostředky. Zkusit můžete i čisticí gumyFoto: EKramar, Shutterstock.com

3. Čím čistit bílé tenisky

A co když se tenisky přece jen ušpiní? Použijte buď čisticí prostředky zakoupené v prodejnách obuvi, nebo vyzkoušejte babské rady (například zubní pastu či sodu). „Užitečnými pomocníky při péči o bílou obuv jsou čisticí pěny nebo speciální bílé krémy – ihned obnoví zašlou bělost. Je to vlastně barva, kterou nanesete a necháte zaschnout,“ radí Kateřina Smutná za značku Humanic.

Existují i gumy na obuv, které nečistoty „vygumují“. Na kožené tenisky jsou vhodné bílé krémy, které kůži vyživí, impregnují a zároveň jí navrátí žádoucí odstín. Některé vybělí i gumu na podrážkách. A co nepůjde vyčistit, to prostě nabarvěte. „Ideální je krycí sytá bílá barva, jež překryje drobné oděrky, zašlé bílé nitě ve švech a lze ji použít i na gumové podrážky,“ doporučuje Hana Krčková, store manažerka značky Högl.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Krycí bílá barva Collonil Sneaker White, 129 Kč. Krém bílé barvy Woly White Liquid, 250 KčFoto: Archiv firem

4. Zapomeňte na pračku

Dalším řešením, které vcelku funguje, je využití bílé zubní pasty a kartáčku na zuby nebo jedlé sody – tu pouze nasypejte na mokrou obuv. Ovšem pozor, abyste materiál následně příliš nedřeli a nepoškodili. „Na pračku zapomeňte. Sice boty celkem vyčistí, ovšem není příliš šetrná, a tak je rychleji poničí. Obuv proto raději umyjte ručně v teplé vodě s pracím prostředkem pomocí jemného kartáčku. Nenechávejte pak boty schnout na sluníčku, neboť ostré paprsky mají tendenci měnit barvu,“ radí na závěr stylistka Marie Cicvárek Fléglová.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Sam 73 (prodává Urbanstore), 500 Kč. Converse (prodává Humanic), 1399 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Högl, 3999 Kč. Deichmann, 799 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Geox (prodává Urbanstore), 1599 Kč. Puma (prodává CCC), 1299 KčFoto: Archiv firem

Bílé tenisky můžete oživit barevnými tkaničkami. A k tomu se vám bude hodit 5 super způsobů, jak navléknout tkaničky do bot.

Reklama

Načítám