Hlavní obsah

Úplněk se blíží. Využijte jeho sílu k hubnutí i získání energie!

Foto: THINKSTOCK

Úplňky někdo nenávidí, jiný miluje a další o nich ani neví. Co vy?Foto: THINKSTOCK

Reklama

Úplňky vám pomohou být fit. Stačí vědět, kdy a co během nich jíst, a podpoří vás v hubnutí i v získání energie. Chcete vědět, jak na to? Naši odborníci vám prozradí to nejdůležitější!

Článek

Měsíc sám o osobě ovlivňuje všechny živé organismy. „Mnozí z vás jeho vlivy sice ani nepocítí, ale pokud budete chtít, můžete jeho působení využít ke svému prospěchu,“ uvádí Ing. Iva Veselá, nutriční poradkyně poradny Food Life. Fáze Měsíce vám mohou pomoci shodit kila i se cítit fit! Jak a kdy? Nejbližší úplněk přichází v neděli 16. března.

Roste Měsíc, roste i vaše váha

Odborníci se shodují na tom, že v dorůstající fázi Měsíce má tělo tendenci kumulovat energii. Ukládací fáze vrcholí den před úplňkem, během úplňku a den po úplňku. V tomto období opravdu zvažte, co sníte, protože tělo všechnu potravu zhodnotí skoro dvojnásobně. „To se může projevit i na přírůstku hmotnosti,“ říká Iva Veselá s tím, že na druhé straně můžete této energie využít například pro operativní zákroky, protože v tomto období bude rychleji probíhat rekonvalescence. Také bolest budete v této době vnímat méně.

Naopak během ubývající fáze Měsíce (blížící se písmenu C) je ideální doba k hubnutí. „Nepřiberete tak rychle a snadno jako v dorůstající fázi,“ prozrazuje odbornice na výživu. Tělo se podle ní lépe čistí a vyplavuje toxiny. „Tato doba je vhodná pro držení půstu nebo odlehčených dnů, kdy snížíte konzumaci živočišných produktů a naopak jídelníček obohatíte porcemi ovoce a zeleniny,“ dodává Iva Veselá.

Foto: Thinkstock

Fáze Měsíce vám mohou pomoci zhubnout. Poradíme vám, jak na toFoto: Thinkstock

Chcete zhubnout? Zkuste půst

Druh půstu je individuální. „Pro někoho je vhodný úplný půst pouze o vodě, jinému budou vyhovovat ovocné a zeleninové džusy, detoxikační čaje,“ radí terapeutka čínské medicíny Marta Tovtová. „Všeobecně nejbezpečnější a vhodný pro všechny konstituce je půst rýžový,“ říká a doplňuje konkrétní tip na kaši congee, kdy na jeden díl rýže dáte deset dílů vody a budete vařit alespoň 4 hodiny. Neochucenou a neosolenou vzniklou rýžovou polévku pak budete jíst během půstu. Pít vodu, čaje...

Chcete energii? Pročistěte se

Kdo nechce držet půsty, může odlehčit stravu a podpořit játra v detoxu. Tím by tělo mělo získat zase energii. „Pomáhá lehce hořká chuť a trochu kyselé, tedy například zelené saláty, pampeliškové listy, jablečný ocet, umeocet, rašící výhonky, klíčky, zelená barva,“ doporučuje odbornice. Z bylin pak přidává kopřivu a ostropestřec mariánský. Ty můžete do těla dostat v podobě čajů nebo bylinných kapek.

Větrat, chodit, uklidit

Podle obou odbornic ale půst není jen o očistě fyzického těla, ale je potřeba ho aplikovat i na jiných úrovních. „Je dobré omezit televizi, počítač, místo toho jít do přírody,“ radí s tím, že nejste zahlceni pouze nevhodnými potravinami a jejich množstvím, ale také nadmírou informací a shromažďováním spousty věcí, které většinou nepotřebujete. „Proto si ukliďte byt po zimě, zbavte se věcí, provětrejte skříně,“ radí Marta Tovtová.

Foto: Thinkstock

Chcete, aby vám bylo lépe? Pak si ukliďte nejen v sobě, ale i okolo sebe!Foto: Thinkstock

Start v jeden den

Výše uvedené doporučuje Marta Tovtová aplikovat v den úplňku. „Přidáte-li k půstu či detoxu i jarní úklid, energie Měsíce vám pomůže. Budete se cítit lehcí a zbavíte se i nadbytečných kil,“ doplňuje terapeutka, která se ve své praxi často setkává se ženami, kterým se nedaří hubnout, jelikož jsou zahlcené – materiálními statky, starostmi o druhé... „To se často projevuje i zácpou, prostě se držíte věcí a nechcete je pustit,“ doplňuje Marta Tovtová. A to vám úplňky mohou pomoci změnit.

Zkusíte využít síly měsíce?

Reklama

Související témata:

Načítám