Hlavní obsah

Uštvaná matka: Jak se letos sbalit na dovolenou?

Foto: Marie Bartošová

Naplánovat dovolenou jde i v tomto proměnlivém počasíFoto: Marie Bartošová

Reklama

Na letošní dovolenou budeme muset jet všichni asi dvěma auty. Počasí si s námi natolik zahrává, že nikdo vlastně neví, jak bude a co by si měl s sebou tedy vzít.

Článek

Děti potřebují spoustu věcí, a nejenom ony. Proto po pečlivém zvážení všech kritérií, možností a různých představ situací navrhuji mít připravená právě dvě pohotovostní vozidla. O jejich obsahu se rozepíši.

Vozidlo č. 1 – Letní pohotovostní vůz

Tento vůz by měl obsahovat v prvé řadě lékárničku s klasickým obsahem a jinými potřebnými prostředky, jako je krém před opalováním, během opalování a po opalování. Na trhu je druhů víc než dost. Možná, že naleznete i krém proti opalování, který slouží pro případ, že se opalovat nechcete, ale musíte projít prostorem sluncem osvíceným. Pokud se tím nechcete moc zabývat, postačí vám sprej na spálenou kůži, případně sklenice pravého vepřového sádla či flaška rumu. Obojí léčí.

Zapomenout také nesmíte na plavky a nafukovací nesmysly, jako jsou balony, kruhy, rukávky a různé čluny ve tvaru zvířat. Abych vám o něco více usnadnila balení, musím připomenout, že se tyto potřeby lépe skladují vyfouknuté.

Žádné potraviny vyjma nápojů bych v letním pohotovostním voze (zkr. LPV) nepřevážela, krom živých zvířat, jako jsou kuřata, slepice či menší selátko. V případě převozu selete nezapomeňte přibalit i kapesní rožeň a tabletky na hubnutí.

Z oblečení vám postačí šortky, trička a žabky.

Vozidlo č. 2 – Zimní pohotovostní vůz

Tento vůz doporučuji připravit v rámci horších klimatických podmínek. Lékárnička by měla opět krom základní výbavy obsahovat něco navíc, zejména mast na omrzliny. Pokud toho ani v tomto voze nechcete vézt příliš, postačí vám jako náhrada za tuto mast malá příruční pilka, která je k dostání na jakémkoli chirurgickém oddělení. Rum je v tomto voze stejně důležitý jako volant, jeho přítomnost je tedy nutná, ba přímo povinná.

Zapomenout nesmíte na sněžnice, sáně, boby, brusle a jiné pomůcky, mezi které by mohla patřit i ta nafukovací zvířata z vozidla č. 1.

Zimní pohotovostní vůz (zkr. ZPV) má tu výhodu, že v něm můžete vézt jakékoli potraviny, klidně i ty zmrzlé, nic se jim po cestě nestane. Z živých zvířat bych převážela tímto vozem maximálně polární lišku či tučňáka, kterým nesmíme zapomenout stáhnout okna, aby se nám nepřehřáli.

Z oblečení doporučuji vaťák, lyžařské kalhoty, šály, rukavice a v neposlední řadě malý příruční elektrický přímotop.

Extrémní počasí si vyžádalo extrémní článek o extrémním řešení dovolené. Ale řekněte, kterým vozem byste jeli radši?

Reklama

Načítám