Hlavní obsah

Uštvaná matka: Matka 5x jinak. Kterou jste nyní vy?

Foto: Marie Bartošová

Každý pohled je jiný. Jak se vidíte vy samy?Foto: Marie Bartošová

Reklama

Sto lidí, sto názorů. Každý z nás má jiný úhel pohledu. Tři lidé se mohou dívat na kytici, ale nemusí ji všichni vidět stejně. Já uvidím jen kus zelí, druhý krásu ruční vazby a alergik se pomodlí.

Článek

Stejně tak existuje spousta různých pohledů na maminky. Nad těmi nejdůležitějšími z nich jsem se zamyslela a pokusila se je shrnout do malé charakteristiky. Nabízím vám tedy dnes pohled na matku pětkrát jinak.

Společnost a stát

V očích společnosti a státu je matka vnímána jako milující osoba svírající uzlíček nového budoucího pracujícího človíčka s širokým spokojeným úsměvem. Tento úsměv nosí na tváři i přesto, že si je zcela vědoma toho, že své malé robátko nosí zabalené v plenkách, které jsou až po okraj plné státního dluhu.

Společnost si žádá, aby ženy rodily a stávaly se spokojenými matkami. Demografický ukazatel bije na poplach mohutným heslem: „Roďte, ženy a dívky! Obracíte v rukou každou korunu míň než třikrát, předtím než ji vydáte? Pak máte dost, a tak tedy roďte! Nejsou jesle, a i kdyby byly, není práce, školek je nedostatek, my to víme, ale roďte!“ Moc se nedivím, že se ženy v dnešní době do mateřství nehrnou, ale já už mám dvě čísla, děvčata, takže předávám štafetový kolík dál.

Tchyně

Z pohledu tchyně je matka negramotná, zhýralá a zcela neschopná uspokojit potřeby dítěte, kdežto své potřeby podle ní uspokojuje velmi ráda. Představuje si vás jako věčně nakupující, kafíčko popíjející, jejího syna buzerující rozhazovačnou fiflenu, která neví, jak a čím se krmí dítě, ve kterém ročním období ho má jak obléct, nedej bože, kdy by ho měla naučit chodit na nočník. Nemá smysl se pokoušet tento pohled nějak měnit. Není to asi příjemné, ale z druhé strany k vám alespoň nechodí tak často.

Váš muž poprvé

Jeho úhel pohledu se nedá vypočítat žádnou matematickou funkcí, neboť v tomto vesmíru ještě nikdo nepřišel na to, jakým způsobem vnímá jeho mozek rozdíl mezi realitou a science fiction. Muži vidí matku svých dětí jako osobu levitující mezi pračkou, ledničkou a sporákem. Jsou přesvědčeni, že po bytě jezdí neviditelný robotický vysavač, prádlo se žehlí žehličkou na setrvačník tak nějak samo a malý Mauglí se životem v džungli zvané Svět vychoval taky tak nějak sám. Díky svým fantaziím tak lehce může váš muž nabýt dojmu, že se vlastně na té rodičovské dovolené šíleně nudíte a nic neděláte. Nemějte mu to za zlé.

Váš muž podruhé

Jelikož je muž velmi zajímavý tvor, vysloužil si kategorii navíc. Jeho fantazie totiž občas ujedou úplně jiným směrem, takže se nezřídkakdy stává, že si vás představuje jako sexy nezdolnou Xenu bojovnici, která vůbec nedá najevo žádnou únavu, pomoc nevyžaduje, ba ani nepotřebuje.

Po příchodu z práce ho tato divoženka očekává lehce oděna jen do podvazkového pásu, punčoch, v lodičkách na podpatku, s přehozenou sexy kuchařskou zástěrkou jen tak „aby se neřeklo“. Hned mezi dveřmi mu podává dobře vychlazené martini sušší než mongolská step, přičemž někde v nose muže zašimrá známá vůně a z dáli zaslechne zvláštní volání. Co to bylo? To voní jemně na sporáku probublávající fazole po mexicku a z lednice na něj volá pivečko: „Vem si mě.“ Tahle představa se mi celkem líbí, až na to, že do ní muž zapomíná zapojit přítomnost dětí.

Já sama

Můj pohled na sebe samu a na ostatní matky je poměrně realistický. Vidím se jako chobotnice s osmi chapadly a dvěma nohama, jejíž hlava občas exploduje a zase jí naroste nová. Vidím se jako tvor, který v sobě ukrývá bezednou nádobu plnou trpělivosti, něhy, lásky, porozumění, ale taky nevysvětlitelných otázek typu: „Jak hluboký je vesmír?“ nebo „Proč jsem si sakra na to rande tehdy nevzala do tašky kondom?“

A jak se vidíte vy?

Reklama

Načítám