Hlavní obsah

V čem vlastně spočívá kouzlo Vánoc?

Reklama

Jak se tak blíží svátky vánoční a člověk trochu podléhá nákupní hektice, vyslechne na ulicích a v obchodech leccos.

Článek

Včera mi v autobusu dolétla k uším věta: „Jak já ty Vánoce nenávidím…“ Ohlédla jsem se – a byla to asi třicetiletá, docela šmrnc holka. To mi tedy vysvětlete.

A nebylo to poprvé, co se ke mně dostalo skuhrání, jak jsou ty Vánoce hrozné, ten stres a běs… Ale proč to, u všech všudy, házíme na Vánoce? To je přece jedině naše vina. Jaké jsme si to udělali(y), takové to máme. Kdo nás nutí šílet a štvát se? Proč máme pocit, že dárky musí stát „hausnumera" a musí to být zrovna ty, které „reklamníci" vykřičeli na všech sloupích? Kde je ten klid, ta slavnostní atmosféra, to těšení se, ty zjihlé oči? Kam se to podělo? A v čem to vlastně bývalo?

Upřímně řečeno si myslím, že jsme vánoční kouzlo poztráceli svou vlastní leností a pohodlností. Sice to tak nevypadá – vlajeme jak hadr na holi, nestíháme, jednou rukou pečeme, druhou uklízíme, hlava řeší dárky a nohy pro ně běží, ramena bojují s davem… a stejně je to lenost. Lenost myslet na druhé za ně, a ne za sebe. Zkusit připravit Vánoce úplně obyčejné, jiné, klidné, kde hlavní radostí bude to, že budeme spolu a že spolu budeme podléhat vánoční atmosféře, že zkusíme některý dárek vyrobit sami, že si sedneme k jednomu stolu a prubneme nějaký ten vánoční zvyk, že si navzdory hudebnímu hluchu nepustíme bednu, ale zazpíváme si koledy, jestli si na ně ještě vzpomeneme.

A až budeme kupovat dárky, budeme zase kupovat takové, které nás spojují a ne rozdělují. Já jsem se rozhodla, že, krom jiného, koupím výrobník sodovky od SodaStream.

Vánoční nabídka SodaStream – váš ideální dárek

Dárková sada SodaStream 6 v 1 – balení 3 nejoblíbenějších sirupů a 3 barevných láhví

Výrobník dostane máma, my už máme dva, ale ty láhve a ty sirupy, ty si necháme doma, a uděláme si během svátků limonádové hody, budeme ochutnávat, zkoušet, experimentovat, popíjet – a u toho si povídat, smát se, prostě budeme spolu. Protože v tom je kouzlo Vánoc, v tom moci a umět být spolu.

Vaše Agáta Akátová

Reklama

Související témata:

Načítám