Hlavní obsah

V hlavní roli loňské kompoty: Upečte z nich luxusní moučníky!

Foto: David Háva

Máme pro vás dokonalé nápady, jak luxusně zpracovat kompoty, které už mírně přesluhují ve vaší spížiFoto: David Háva

Reklama

Leží vám ve spíži kompoty z léta? Pusťte se do pečení! Lahodný hruškový koláč s drobenkou, tvarohový s mřížkou nebo závin se švestkami vás dostanou!

Článek

Byly jste pilné hospodyňky a z léta máte plnou spíž kompotů a dalších dobrot? Na dobrém kompotu si nejlépe pochutnáte jen tak, na samotném. Ale takový křehoučký koláč je také k zamyšlení. Víte jak dlouho můžete domácí kompoty vůbec skladovat?

Záleží na tom, jak kvalitně byly zavařené. Není žádným překvapením, když u babičky ve spíži najdete několik let staré poklady, na kterých si skvěle pochutnáte. Byl dokonce znám příklad, kdy se našly zavařeniny v potopené ponorce z druhé světové války – a hle, chutnaly výtečně! Ideální však je zpracovat zavařeniny do roka. Konzumovat je můžete i později, ale ovoce většinou změní barvu a u měkčích druhů se mění i konzistence.

Koláč s tvarohovou mřížkou

Na 1 plech budete potřebovat: 5 vajec, 300 g hladké mouky, 300 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 lžíci citronové šťávy, 100 ml oleje, 2 lžičky prášku do pečiva, 500 g měkkého tvarohu, kompotované broskve nebo meruňky, tuk a mouku na vysypání plechu

Foto: David Háva

Kombinace broskví či meruněk a tvarohu je úchvatnáFoto: David Háva

Postup: V míse utřete 4 žloutky s 200 g moučkového cukru do pěny. Postupně přidávejte olej a pak přimíchejte mouku smíchanou s práškem do pečiva. Ze 4 bílků ušlehejte tuhý sníh a vmíchejte ho opatrně do těsta. Nalejte ho na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech.

Tvaroh ušlehejte se zbylým vejcem a cukrem. Přidejte citronovou šťávu, vanilkový cukr a vše ještě jednou důkladně promíchejte. Tvarohovou náplň dejte do zdobícího sáčku a s jeho pomocí nastříkejte na těsto tvarohovou mřížku. Do každého otvoru pak dejte polovinu okapané meruňky nebo kousek broskve. Koláč pečte asi 30 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Po vychladnutí ho ještě posypejte moučkovým cukrem.

Tip: Polovinu hladké mouky můžete nahradit celozrnnou pohankovou moukou. Koláč tím získá jemnou oříškovou chuť.

Hruškový s oříškovou drobenkou

Na 1 kulatou formu budete potřebovat: 3 vejce, 150 g hladké mouky, 100 g špaldové mouky, 180 g krystalového cukru, 150 g kefíru, 1 lžíci kvalitního kakaa, 2 lžičky mleté skořice, 2 lžičky prášku do pečiva, 80 g hrubé mouky, 80 g třtinového cukru, 50 g másla, 50 g nahrubo nasekaných lískových oříšků, kompotované hrušky, tuk a mouku na vymazání formy

Foto: David Háva

Hrušky, skořice a oříšky... Už se vám sbíhají sliny?Foto: David Háva

Postup: Vejce ušlehejte s cukrem a do směsi střídavě přidávejte kefír a mouky smíchané s práškem do pečiva, skořicí a kakaem. Hotové těsto nalejte do tukem vymazané a moukou vysypané formy. Navrch dejte celé nebo na kostičky nakrájené okapané hrušky. Z másla, cukru, hrubé mouky a oříšků vypracujte drobenku. Koláč posypte drobenkou a pečte 25 až 30 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

Tip: Místo kakaa můžete do koláče přidat nasekanou čokoládu.

Švestkový závin

Na 1 závin budete potřebovat: 170 g hladké mouky, 80 g zakysané smetany, 80 g másla, špetku soli, kompotované švestky, 100 g mletých mandlí, ½ lžičky skořice, vejce na potření

Foto: David Háva

Švestky se zakysankou jsou to pravé pro výborný závinFoto: David Háva

Postup: Z mouky, másla, zakysané smetany a špetky soli vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte ho asi půl hodinky odpočinout v chladu. Mezitím nechte okapat švestky a smíchejte je s mandlemi a skořicí. Vychlazené těsto vyválejte do tvaru obdélníku (přibližně 20 x 30 cm).

Doprostřed na vrstvěte švestkovou náplň a závin zatočte. Okraje důkladně přimáčkněte, aby náplň při pečení neutekla. Navrchu závin na několika místech propíchněte vidličkou. Potřete rozšlehaným vejcem a dejte péct na 20 až 25 minut do trouby předehřáté na 180 °C.

Tip: Povrch závinu můžete před pečením ještě posypat plátky mandlí.

Jaký je váš nejoblíbenější tip na koláč s ovocem?

Reklama

Načítám