Hlavní obsah

V hlavní roli „tlustoprdka“

Foto: SPI

Hrdinka filmu není opravdu žádná krasaviceFoto: SPI

Reklama

Je tlustá, negramotná a podruhé těhotná se svým otcem. O kom je řeč? O hlavní hrdince nového amerického filmového trháku Precious. Snímek postavený na upřímných emocích, zoufalství, smutku i naději, ověnčený dvěma Oscary, se konečně dostal i do českých kin. Hurá!

Článek

Šestnáctiletá Claireece Jones, které přezdívají Precious (v překladu zlatíčko, miláček), opravdu není klasickou hrdinkou amerických filmů – na první pohled je tlustá, nehezká, na ten druhý navíc zakomplexovaná, utrápená a hlavně negramotná. Zní to tak trochu jako horor, ale tvůrci upozorňují na to, že v roce 1987, kam je celý děj zasazen, nešlo v newyorském Harlemu o nic výjimečného.

Claireece má vedle svých tělesných nedostatků i další trápení – neschopnou matku a otce-zrůdu. „Milující“ otec totiž svou dceru už od malička zneužívá a Claireece s ním teď čeká druhé dítě. A matka? Té je vlastní dcera naprosto ukradená a ještě ji svými urážkami a postojem zadupává hlouběji do země.

A tak mladá Claireece musí zvládnout víc, než si kdo v jejích letech vůbec dokáže představit – pokusit se začít nový život, nastoupit do alternativní školy, naučit se číst a psát a především přijmout samu sebe – své tělo, své pocity i svou minulost, přítomnost a budoucnost. A možná získat i to, co jí do té doby vždycky chybělo – získat lásku.

Jedna hvězda za druhou

Tvůrci přiznávají, že sehnat plnoštíhlou herečku, která by dokázala pochopit natolik složitou situaci hlavní postavy, byl v Hollywoodu problém. Nakonec se jim díky castingům podařilo najít mladou studentku Gabourey Sidibe. Jako její matku ve filmu uvidíme herečku Mo´Nique, která je v USA známá především díky televizní show Mo´Nique´s F. A. T. Chance (pořad, který se jako vůbec první věnuje plnoštíhlé kráse). Ve vedlejších rolích se objeví i zpěvačka Mariah Carey nebo Lenny Kravitz.

Zažijte trochu drsnější realitu – s filmem Precious. Spadne vám čelist, budete mít husí kůži a budete ronit slzy. To ale k dobrým filmům prostě patří. V kinech od 27. května 2010.

Reklama

Související témata:

Načítám