Hlavní obsah

Domácí vaječný koňak

Hodnocení:
(43)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
20 minut
Náročnost
nízká

Že je vaječný koňak vyloženě „babské pití“? Omyl! Uvidíte, že z tohohle vám bude (byť tajně) usrkávat i kdejaký chlap. Hotový je za chvilku a o svátcích – jako když ho najdete. Připravte si ho s námi!

Ingredience pro:
1 litr
  • 4 žloutky
  • 100 ml slazeného kondenzovaného mléka
  • 100 ml 33% smetany ke šlehání
  • 500 ml plnotučného mléka
  • 20 g vanilkového cukru
  • 1 hvězdička badyánu
  • 1 vanilkový lusk
  • 200 ml bílého rumu
Článek

Postup

Krok 1: Suroviny mějte zahřáté na pokojovou teplotu, bude se vám s nimi i lépe pracovat. Do většího hrnce nalijte vodu, postavte ho na sporák a plotýnku zapněte na nejvyšší teplotu. Na hrnec posaďte větší mísu, vklepněte do ní žloutky, přidejte vanilkový cukr a začněte ručním šlehačem pracovat rovnou na plný výkon.

Foto: Jakub Jurdič

Krok 2: Je důležité, aby voda pod mísou byla zpočátku vlažná, jinak by vám ze žloutků vznikla ihned spíše omeleta. Se stoupající teplotou by světlá žloutková pěna měla houstnout. Když pocítíte změnu, přilijte do mísy kondenzované mléko, smetanu, plnotučné mléko a přihoďte i badyán. Vanilkový lusk rozřízněte, nožem oddělte semínka a přidejte je spolu se zbylým luskem do mísy.

Foto: Jakub Jurdič

Krok 3: Směs teď míchejte metličkou, stále ve vodní lázni, dokud nezhoustne. Ale pozor, nesmí se vařit! Když zpozorujete, že se konzistence zhutnila, přilijte alkohol a krátce ho prohřejte.

Foto: Jakub Jurdič

Krok 4: Pak stáhněte hrnec z plotny, mísu přendejte na prkénko a nechte asi 10 minut odstát a chladit.

Krok 5: Koňak přežeňte přes sítko (zbavíte se případných hrudek a také lusku a badyánu) a naplňte jím lahve.

Foto: Jakub Jurdič

Krok 6: Zavíčkujte, přesuňte do chladu a temna a nechte pár dní odpočívat. Nejlepší bude asi na Štědrý večer, s klidem vám ale vydrží třeba 3 týdny.

ynezorPumanzeSaNyknalC
11. 12. 2013

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.