Hlavní obsah

Válka s octomilkami a moly: Naše vychytávky vás protivného hmyzu zbaví

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Reklama

Leze vám na nervy třepotavý hmyz, který si sobecky přivlastňuje všechno, co je sladké? Svádíte nerovný boj s malými vetřelci ve vaší skříni? Vyhlaste jim válku. S našimi tipy ji nemůžete prohrát.

Článek

Také jste včera dali na mísu pár kousků ovoce a za chvíli kolem něj lítalo plno malých mušek octomilek? Nebo jste po návratu z dovolené otevřeli špajz a vylétli na vás potravinoví moli? A pozadu za nimi nezůstávají ani ti šatní, kteří rádi sídlí ve skříni mezi oblečením. Přestože jsou velmi nepatrní tvorové, dovedou domácí pohodu pořádně znepříjemnit.

Na nálet octomilek stačí bylinky nebo mošt

Krásně zbarvené ovoce na míse je zvláště teď na podzim skvělou dekorací, tak si ji nenechte zbytečně pokazit drobnými muškami, které ji chtějí zabrat jen pro sebe. Snadno nad nimi zvítězíte pomocí dvou jednoduchých tipů.

Kolem mísy s čerstvým ovocem rozprostřete pár snítek čerstvé máty nebo bazalky. Aroma těchto dvou bylinek octomilky doslova nesnášejí, a proto na ovoce nepůjdou. Na stůl poblíž trsu banánů, melounu, rajčat nebo avokáda postavte sklenici či misku s jablečným moštem. Tomuto voňavému nápoji octomilky neodolají a při „ochutnávce“ se v něm všechny utopí.

Mouku a rýži uchrání bobkový list

Drobní obilní moli se „protáhnou“ i tím nejmenším otvorem, a proto se snadno dostanou do papírových nebo kartonových obalů s moukou, rýží, ovesnými vločkami i cereáliemi. A často si je bohužel jako neviditelný bonus přinesete domů už z obchodu. Byla by však škoda všechny napadené potraviny vyhazovat. Zažeňte radši moly do úzkých – přidejte do skladovací nádoby několik sušených bobkových listů.

Potravinové moly odradíte od jejich řádění také tím, když do sáčku s moukou nebo do krabice s rýží vložíte pár muškátových oříšků. Prý se tento hmyz dá úspěšně vypudit ze spíže také nerozbalenými mátovými žvýkačkami rozmístěnými na jednotlivých policích. A jestli se hladoví moli pustili do sušených fazolí nebo hrachu, přidejte jim tam trochu pálivé papriky – uvidíte, že za chvíli po nich nebude ani památky!

Chcete-li mít jistotu, že nikde nezůstaly ukryté ani zárodky těchto škůdců, tzv. larvy, dejte mouku či jinou potravinu na 3 minuty do trouby vyhřáté na devadesát stupňů. Sáček s napadenou surovinou můžete také vložit na pár hodin do mrazáku.

Foto: Nickola_Che, Shutterstock.com

Několik bobkových listů vyžene potravní moly z moukyFoto: Nickola_Che, Shutterstock.com

Pusťte ke slovu zázračnou vůni cedru

Do šatních skříní a šaten se s úspěchem používají špalíčky nebo hobliny himálajského cedru – nenasytným molům se totiž jeho vůně pranic nelíbí. Tento zázrak je k dostání v obchodech se dřevem pod označením cedrové dřevo. Až bloček cedru po čase ztratí svoji dřevitou vůni, nevyhazujte ho a nekupujte zbytečně hned nový. Stačí vzít brusný papír nebo smirkový pilníček na nehty a dřevo trochu zbrousit – aroma se začne znovu uvolňovat. Nechce-li se vám shánět dřevěné odřezky, můžete do skříně položit či zavěsit vonné sáčky nebo mýdla, která obsahují cedr – dřevo je ovšem účinnější.

Moli jsou zřejmě na vůně hodně hákliví a prý také nesnášejí aroma sušeného koření a bylinek, zvláště bobkového listu, levandule, hřebíčku a kuliček černého pepře. Tak proč jim je nedopřát? Nasypte je do ustřižené nohavice starých dámských punčocháčů nebo punčochy, vyrobte z ní nenápadný sáček a nastražte ho do skříně nebo do šuplíku.

Rybenky zaženete kořením

Známý stříbřitý bezkřídlý hmyz zbožňuje papír, lepidlo a škrob. A víte, co rád nemá? Bylinky! V koupelně a kuchyňských skříňkách, kde se rybenky rády zdržují, rozložte papírové sáčky se sušenou levandulí, mátou, šalvějí nebo bobkovým listem. Pomůže také otřít podlahu nebo jiný povrch levandulovým olejem.

Na škvory zaútočte kukuřičným olejem

Objevili jste doma škvory? Věřte, že koštětem je tedy rozhodně nevymetete. Máme pro vás účinnější řešení. Nalijte na talířek kukuřičný olej, pro který mají škvoři velkou slabost. Nádobku dejte na zem do místnosti, kde jste škvory viděli. Během pár dní všichni nalezou do talíře a ve svém oblíbeném oleji se utopí.

Mravence nalákejte na cukr

V tomto ročním období se sice mravenci vyskytují méně často, ale přece jen se v teplejším počasí mohu objevit u i vás doma. Dojde-li k tomu, nabídněte jim, po čem touží. Připravte na ně past.

Naplňte šálek ze čtvrtiny cukrem a dolijte ho vodou. Ve vzniklém roztoku namočte několik papírových utěrek nebo starých kuchyňských houbiček a dejte je na místa, kde se nezvaní návštěvníci vyskytují. Uvidíte, že bude stačit jedna noc a ráno bude nastražená past plná mravenců. Rychle všechno vyhoďte do starého kbelíku a přelijte horkou vodou. Tu po chvíli vylijte a obsah kýble vyhoďte do popelnice.

Znáte ještě nějaké další fígle, jak se zbavit nepříjemné havěti? A už jste je vyzkoušeli?

Reklama

Načítám