Hlavní obsah

Štvou vás mravenci v bytě? Víme, jak s nimi zatočit!

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Reklama

Objeví se jeden, druhý, pátý… začínají se ve vás mísit pocity beznaděje a vzteku. Váš domov se nejspíš zalíbil mravencům, kteří se zde chystají usadit. Na nic nečekejte a rychle se s nimi rozlučte. Poradíme, jak na to.

Článek

Mravenci v bytě opravdu nepatří mezi oblíbené návštěvníky. Ovšem hned vedle rybenek a octomilek se řadí do trojice nepříjemných hostů, kteří se občas objeví snad v každé domácnosti. Stačí však malá chyba – v případě mravenců opomenuté načaté potraviny na kuchyňské lince –, a problém je na světě.

Mravence většinou doma nepotkáte celoročně – jejich sezona je nyní na jaře, případně pak u rezavých na podzim. A aby se váš domov nestal pro mravence atraktivním, nejdůležitější je prevence. Dejte si tedy dáte záležet na pravidelném úklidu. Lákadlem je pak volně přístupné jídlo, třeba povalující se pečivo na lince. K preventivním opatřením patří i okna a dveře, která mají bezvadné těsnění.

Už jsou tady

Z druhé strany je však nutné si uvědomit, kde je váš dům situován. Ve výhodě jste většinou, pokud bydlíte ve městě. „Jestliže ale máte poblíž les, louku a podobně, může se jednat o boj na dlouhé roky. Osobně mám zkušenost s jedním bytem, kdy mravenci zmizeli až po sedmi letech, i když byl opakovaně každý rok přivolán deratizátor,“ uvádí profesionální školitelka dam na úklid ve firmě Lidská síla Marie Zamazalová

V některých případech není vyhnutí, a pokud se s nezvanými spolubydlícími nechcete smířit, musí být přivolána profesionální pomoc. „Někdy je totiž nutná sanace nejen v interiéru, ale také v okolí bytu či domu. S tím si poradí opravdu jen profesionál,“ vysvětluje Marie Zamazalová.

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Hledejte, kudy k vám mravenci lezou. Budete mít šanci odhalit jejich hnízdo a postřikovat cíleněFoto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Zaútočte na čichové buňky

Ale nepředbíhejme. Nejprve vyzkoušejte běžně dostupné chemické prostředky či babské rady. V první řadě zkuste zapátrat, odkud se u vás mravenci berou, následně místo dobře utěsněte. Pokud objevíte cestičku či přímo mraveniště – nezbývá než jej také zlikvidovat.

Jak? Můžete se poptat v obchodě po speciálních přípravcích, k dostání jsou spreje, pastičky, gely, tablety i prášky. Ale na chemii myslete až v poslední řadě, nejprve proti nim zkuste využít jejich vlastní „zbraň“ – čich. Ten mají totiž mravenci velmi citlivý.

„Mravencům nevoní sušené koření, jako je například tymián a rozmarýn. Ten je třeba nasypat kolem vstupních prostor, tedy kolem dveří či oken. Obdobně funguje křída. Tu je možné nasypat do spár, tak jak jsme to kdysi s úspěchem udělali v přízemní koupelně jednoho bytu, kde rovněž řádili mravenci. Těchto drobných živočichů se zbavíte pomocí plochých misek umístěných po domě, které naplníte směsí z půl litru vody, 1 lžičky cukru a 2 lžícemi droždí. Nejdůležitější je ovšem prevence, a tou je větrání a pravidelný úklid,“ přidává další rady Dagmar H. Jelínková, majitelka úklidové společnosti Bedenika.

Foto: bigacis, Shutterstock.com

Aromatické bylinky dráždí mravencům čich, proto se jim často vyhýbajíFoto: bigacis, Shutterstock.com

Nevoní jim skořice ani hřebíček

Pro mravence také nebude příjemné, když po bytě rozmístíte – nejlépe na riziková místa, převážně okolí oken a dveří – skořici, hřebíček, majoránku, mátu, prášek do pečiva, pepř, sůl, jedlou sodu či pálivou papriku. Většinu těchto aromatických látek máte jistě běžně po ruce.

Občas zkuste podlahu vytřít octovou vodou. Do nejrůznějších škvírek můžete kápnout prostředek na nádobí. Hnízdo zlikvidujete horkou vodou a poté důkladnou dezinfekcí. Tento boj vyžaduje důslednost a trpělivost.

A hlavně mějte na paměti, že v bytě, v kterém mravenci neobjeví drobečky, sem tam kapku od sirupu, rozdělané potraviny či sladké pečivo v papírovém pytlíku, který lehce prokoušou, nebudou mít důvod přivolávat další „kamarády“ k hostině.

Už jste měli s mravenci tu čest? Co vám pomohlo se jich zbavit? 

Reklama

Související témata:

Načítám