Hlavní obsah

Vánoce a lockdown jako vražedná kombinace pro linii

Foto: stockfour, Shutterstock.com

Foto: stockfour, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Omezené možnosti sportování, home office a k tomu blížící se Vánoce. To je vražedná kombinace pro linii. Je vůbec možné nepřibrat a nestat se během lockdownu a vánočních svátků koulí? Bez pevné vůle to samozřejmě nepůjde, ale tyhle rady by vám přeci jen měly trochu pomoci.

Článek

Vánoce se všemi dobrotami, cukrovím a vaječným koňakem jsou samozřejmě každoroční zlo pro štíhlou linii. Ale když jde o pár dnů a pak se zase koná návrat k normálu, nebývají následky tak drastické. Jenže letos je to jinak.

Posledních několik týdnů je v podstatě nemožné jakkoli sportovat a už ani počasí venku pohybu moc nepřeje. Pokud navíc patříte k těm, kteří pracují z domova, přišli jste i o to málo pohybu, který si dopřejete po cestě do práce a z práce. A co si budeme povídat, na home office je lednice až nebezpečně při ruce.

Ale i když jsou letošní svátky pro vaši váhu daleko rizikovější než jindy, zkuste se řídit našimi radami, a věřte, že i po novém roce svoje džíny dopnete.

1. Žádné extra zásoby

Před svátky jsou velké nákupy běžné, navíc v nynější koronavirové situaci mají lidé o to větší potřebu dělat si zásoby. Nedělejte si je, není válka, ale Vánoce! Obzvlášť zapomeňte na plnou spíž brambůrků, tyčinek, čokolád, sladkých likérů a dalších věcí, bez kterých se rozhodně obejdete. Vždyť je to tak jednoduché. I když vás bude honit mlsná, jakmile nic z těchto lákadel ve spíži nenajdete, nezbude vám nic jiného než to vydržet. A zakousnout se třeba do jablka!

2. Aspoň občas se dejte džíny

Jestli už jste nějaký ten týden doma a vaším každodenním outfitem se staly tepláky či jiné pohodlné domácí oblečení, měli byste to prostřídat. Dejte si bokem svoje oblíbené džíny a jednou za čas si je oblékněte i na doma, ani se nebudete muset vážit.

Jakmile vás začnou škrtit a půjdou jen stěží dopnout, je to jasný signál, že musíte trochu přibrzdit! A když bude vše v pořádku, je to příjemné ujištění, že to zvládáte dobře.

Foto: Honeybee49, Shutterstock.com

Jakmile vás začnou džíny škrtit, je čas začít se krotitFoto: Honeybee49, Shutterstock.com

3. Nuda jako nepřítel číslo jedna

Jen málokdo jí pouze ve chvíli, kdy má hlad. Zajídáme stres, smutek a co je v současné době nejhorší – hodně lidí jí z nudy.

Takže jedna z nejdůležitějších věcí je nedovolit nudě, aby nad vámi vyhrála. Snažte se nějak zabavit, i když letos je to možná o něco složitější, než jste byli zvyklí. Zkuste čas, který jste díky lockdownu nečekaně získali, využít k nejrůznějším restům doma. Vytřiďte staré oblečení, udělejte pořádek ve sklepě, naučte se konečně háčkovat, přečtěte si všechny ty knížky, které vám leží v knihovně, vymalujte předsíň. Hlavně se nějak zabavte, ať nemáte na zbytečné mlsání ani pomyšlení!

4. Hýbejte se!

Ano, s pohybem je nyní potíž. I když už je leccos otevřené, podmínky nejsou ideální. A o svátcích se do posilovny chce opravdu málokomu.

Udržet si rutinu v pravidelných aktivitách je dnes pro statečné jedince. A proto je potřeba využít každé možnosti! Takže žádné výtahy – každý schod, který vyjdete, se počítá. Žádná jedna zastávka tramvají, ale hezky pěšky. Procházky se psem či dětmi pořádejte co nejdelší a alespoň občas volte složitější terén, udělá vám jen dobře, když se do kopce trochu zadýcháte.

Foto: Patrick Kingsley, Shutterstock.com

I procházka se psem je pohybFoto: Patrick Kingsley, Shutterstock.com

5. Čas na jídlo

Jakmile je člověk doma, vypadne z běžného pracovního rytmu a má tendenci se  odbývat s jídlem. Oběd v podobě namazaného chleba u počítače nebo u televize, žádné pravidelné časy stolování a podobně.

Chyba! Jídlo si musíte vychutnat, připravit si ho a hlavně si na něj vyčlenit čas. Jakmile jíte a zároveň čtete pracovní maily, snadno přehlédnete, kolik toho sníte, a navíc se připravíte o ten rituál, tudíž nemáte z jídla žádné potěšení. A to vás nutí jít si za chvíli zase něco dát. Ne protože máte hlad, ale protože nejste uspokojeni.

Jezte jako v běžném provozu. Když je čas oběda a vy byste normálně šli do restaurace nebo si vybalili oběd z domova, usaďte se u stolu a hezky vědomě se najezte.

6. Zdravé mlsání

Vánoce bez cukroví, to by samozřejmě nešlo. Je to tradice a ty se mají dodržovat. Proč to ale letos nezkusit jinak? Zkuste péct zdravě!

Už jen tím, že jeden nebo dva tradiční druhy, které platí za kalorické bomby, nahradíte něčím méně těžkým, uděláte svému tělu a zdraví dobrou službu.

A jestli opravdu potřebujete na své linii zapracovat, zkuste dietní vánoční menu. Je skvělé!

Reklama

Související témata:

Načítám