Hlavní obsah
3,1
(136)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Nějakou variantu vaječného likéru najdete po celé Evropě. Ve Velké Británii se jmenuje eggnog a připravuje se nejčastěji z whisky, italské zabaione obsahuje sladké dezertní víno a německý Eiercognac – koňak. Já ten svůj připravuji z brandy a bílého rumu, přidávám vanilku a kardamom. A všude, kam s ním přijdu, jsem oblíbený host.

10 min.
Příprava
Neuvedeno
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 lahve
Budete potřebovat
  • 5 žloutků
  • 100 g cukru moučka
  • 1 plechovka kondenzovaného mléka
  • 2 kelímky smetany ke šlehání
  • 150 ml brandy
  • 150 ml bílého rumu
  • 1 špetka mleté vanilky
  • 1 špetka mletého kardamomu
Článek

Před přípravou řádně umyjte lahve (400 ml, hezky vypadají ty s patentním uzávěrem) i víčka, vypláchněte je vroucí vodou a nechte oschnout. Někdy v tom bývají zmatky, takže raději upozorním – použijte neslazené kondenzované mléko. V případě, že máte jenom slazené, už nepřidávejte cukr.

Postup

01.

Ve větší hlubší nádobě šlehejte žloutky s cukrem tak dlouho, až zesvětlají a pořádně nabydou.

02.

Přidejte semínka vanilky, mletý kardamom a postupně ke žloutkům vešlehejte kondenzované mléko.

03.

Vlijte šlehačku a už jenom krátce prošlehejte.

04.

Na závěr přidejte alkohol, vaječňák přelijte do láhví a uložte do lednice. Nejlepší bude po pár dnech, když uzraje. Zhoustne, chutě se propojí a vznikne dokonalá lahůdka.

Moje tipy: Jestli máte rádi opravdu sladký, přidejte do jeho základu lžíci cukru navíc. Poměr brandy a rumu si také můžete vyladit podle sebe. A ještě jeden tip – když najdete v domácích zásobách panáka mandlovice… no, však uvidíte.

A když už ho budete mít, udělejte si nepečená vosí hnízda s vaječným koňakem. Krom toho je vaječný koňak i skvělý jedlý dárek, který do Vánoc ještě stihnete

Reklama

Související témata:

Načítám