Hlavní obsah

Vánoce bez práce: Víme, kolik vás to bude stát

Foto: Thinkstock

Vánoce jsou svátky klidu, tak proč si ho nedopřát?Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vánoce jsou za humny, kamarádky se chlubí, že už mají napečeno i uklizeno, ale vy nemáte čas? Máme pro vás řešení. „Pohodové Vánoce“ bez práce si kupte, ještě to stihnete. Firmy za vás nejen uklidí, vyžehlí a vycídí okna, ale upečou vám cukroví, zabalí dárky, a dokonce přivezou kapra až domů. Víme, kolik vás to bude stát!

Článek

Jistě se teď mnohé ženy ohradí, že je placení nějakým agenturám za úklid zbytečnost, že vlastnoručně napečené domácí cukroví je stejně nejlepší. „Můj názor je takový, že každý by si měl uklidit a upéct sám. Když si uklidím a upeču, mám z toho radost a dobrý pocit. Hlavně jsou to zbytečné peníze za úklid a kupované cukroví. Domov má cukrovíčko o Vánocích provonět,“ domnívá se čtenářka Sofie Beranová.

Jsou ale ženy, které jsou pracovně vytížené nebo vše hrotí do detailu. Mnohdy ale za jakou cenu? Některé se pak mohou před Vánocemi strhnout, jen aby měly vše perfektní, načančané, provoněné a nablýskané, ale na Štědrý večer s vyčerpáním padají do křesla k televizi a jsou rády, že si mohou „konečně“ odpočinout. Není lepší nechat starosti na jiných? My jsme zjistili, na kolik vás to vyjde.

Úklid domácnosti: Záleží, jak dlouho potrvá

Mytí oken, tepování koberců a sedaček, praní záclon, žehlení, utírání prachu i vysávání. To všechno za vás udělá agentura. Záleží jen na vás, zda si objednáte komplexní gruntování, nebo si zaplatíte pouze za ty nejnáročnější práce. Agentury si většinou účtují hodinové sazby, které se pohybují kolem 130 až 150 korun za hodinu, nebo uváděj ceny za uklizený metr čtvereční.

Foto: Thinkstock

Zatímco vy nakupujete, navštěvujete kamarádky, firma uklízí za vásFoto: Thinkstock

Pro představu jsme si nechali spočítat jednorázový úklid bytu 3 + 1 (rozloha asi 80 m2) od úklidové firmy Liberec – ONESTO. „Za tříhodinový úklid to bude 420 Kč, za dvouhodinové mytí oken 304 Kč, plus čištění koberců a sedačky za 370 Kč, a když připočítám cestovné městskou dopravou 32 Kč, vyjde vás to celkem na 1126 Kč,“ uvádí jako příklad majitelka agentury Iva Šilhavá.

A podobnou částku zaplatíte také za generální úklid bytu 3 + kk (zhruba 80 m2) u pražské agentury Lemar. „Počítáme si za jednorázový úklid 150 Kč na hodinu, přičemž ten generální zabere asi tak sedm hodin. Myslím si, že částka 1050 Kč není zas tak vysoká," domnívá se Lenka Drtinová, majitelka firmy.

Tip redakce: Kdybyste se přece jen rozhodli gruntovat sami, určitě si přečtěte naše tipy, jak uklízet chytře, abyste ušetřili.

Cukroví na objednávku: To už jste skoro prošvihli

Možností, jak si pochutnat o Vánocích na cukroví, a přitom nevytáhnout doma ani pečící papír, je hned několik. Buď si můžete koupit kazety s různými druhy v klasických hypermarketech, supermarketech a diskontech, nebo si necháte napéct pár kousků od kamarádek, a do třetice si objednáte celou krabici ve vaší oblíbené cukrárně u domu. Cukroví z obchodních řetězců však moc nedoporučujeme, protože jeho chuť se s tou domácí opravdu nedá srovnat. Je ale pravda, že někomu tato levnější varianta postačí. Vyjde vás totiž zhruba na 100 až 200 korun za kilo.

Foto: Thinkstock

Prožít svátky bez stresu je snem každého z násFoto: Thinkstock

Kamarádka nebo sousedka si většinou od vás moc peněz nevezme, ale bude jistě ráda, když se jí nějak revanšujete. Záleží však na dohodě. A jaké ceny mají cukráři? Tam se většinou počítá cena za kilogram cukroví, které obsahuje běžně kolem dvaceti až třiceti druhů. Pohybuje se průměrně od 250 do 400 Kč/kg. Problém je ovšem v tom, že většina cukráren už vám nyní objednávky s největší pravděpodobností nepřijme. Do Vánoc by je totiž nestihly vyřídit. Jsou ale výjimky, kde se vám budou snažit ještě vyhovět.

„Objednávky jsem přijímala do 30. listopadu, přitom cena za kilo je 230 Kč. Pokud posílám cukroví na dobírku, tak samozřejmě přičítám poštovné. Je to mix asi 50 druhů. Nejlepší je objednat cukroví už během října, nejpozději v listopadu. Letos mám objednávky na zhruba 70 kilo, takže už další neberu,“ říká Kristýna Dolínková z portálu sladkecukrovi.cz.

Šanci byste ovšem mohli mít třeba v cukrářství VÍT a VNUK, kde se vám budou ještě do Vánoc snažit vyhovět. „Objednávky jsme přijímali do 10. 12. I po tomto datu se ale snažíme zákazníkům vyhovět. Třeba tím, že jim namícháme cukroví z méně druhů nebo se s nimi dohodneme na odběru těsně před svátky,“ upřesňuje Jaroslav Šáfr a dodává, že v jeho firmě je samozřejmostí, že zákazník má možnost před objednávkou cukroví ochutnat.

Tip redakce: Nestíháte-li napéct desatero druhů cukroví, vyberte si klidně jen jeden dva osvědčené recepty z naší rubrikyČesko peče s ProŽeny.cz–například rychlé kokosové kuličky nebo úžasné laskonky.

Balení dárků: Nešikové holt musí připlatit

Máte pocit, že jste na balení dárků antitalent roku? Pak máte štěstí, že existují dárkové sáčky, taštičky a krabičky. Ty koupíte za pár desítek korun v každém nákupním řetězci nebo papírnictví. Pokud však chcete být trochu kreativnější nebo potřebujete zabalit něco speciálního a objemnějšího, můžete využít služeb balicích stánků a agentur. Počítejte ale s tím, že vás občas může stát zabalení takového dárku téměř třetinu jeho ceny. Nechcete-li však každý rok vyhazovat peníze za tyto služby, protože máte hodně početnou rodinu, je tu další tip. Udělejte si kurz balení dárků. Například u firmy Giftisimo vás základní tříhodinová výuka vyjde na 990 korun.

Kapr až do domu

Nechce se vám stát o svátcích frontu na kapra? Objednejte si ho z domova na internetové adrese kaprik.cz. Firma sice funguje jen v Praze, ale za to vám přiveze kapra kamkoli a kdykoli si řeknete. Dokonce si můžete poručit, zda chcete kapra celého, vykoštěného a nafiletovaného. Za tříkilového kapra tak zaplatíte 360 Kč, plus ale počítejte případně 75 Kč navíc za vykuchání, odšupinatění a odploutvení.

Reklama

Načítám