Hlavní obsah

Vánoce v královské rodině: Princ Harry s Meghan nejsou zváni, přednost dostaly děti královny Camilly

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V královské rodině to poslední dobou slušně vře. O tom, kdo se sejde o Vánocích na zámku Sandringham, by měl rozhodovat král. Letos ale, zdá se, vše řídí jeho žena, královna Camilla.

Článek

Že by se princ Harry s otcem rád udobřil, si cvrlikají i vrabci na střeše, jenže podle všeho si zlobivý syn na odpuštění bude muset počkat. Pokud k němu vůbec někdy dojde.

Chce se Harry opravdu udobřit?

První krok učinil princ Harry nedávno, když králi telefonicky poblahopřál k 75. narozeninám. Dokonce měl natočit své děti, prince Archieho a princeznu Lilibet, jak dědečkovi zpívají písničku, a video mu poslat. Což muselo krále dojmout. Už jen proto, že nemá vůbec šanci svá vnoučata žijící v USA vídat, a ta rostou jako z vody. O to víc byli všichni zvědaví, zda se nad svým synem slituje a pozve ho i s rodinou letos na vánoční svátky, které královská rodina tradičně slaví v Sandrigramu v anglickém hrabství Norfolk. To se ale podle všeho nestane.

Vánoční tradice královské rodiny

Vánoce v britské královské rodině jsou, jak se sluší na monarchii milující tradice, už léta neměnné. Začíná se návštěvou bohoslužby v kostele svaté Máří Magdalény v Sandringhamu. Pokračuje se obědem, při kterém se podává krocan s různými nádivkami – šalvějovou, cibulovou a kaštanovou - pečené brambory, bramborová kaše, pastinák nebo růžičková kapusta. Tradičním královským moučníkem je vánoční pudink, který se vkládá do misek, zdobí cesmínou, polévá kořalkou a servíruje zapálený.

Všichni se těší na odpoledne, kdy se, na rozdíl od celé Británie, rozdávají dárky. Většinou jde o drobnosti, které mají za úkol obdarovaného spíše pobavit. Traduje se, že princ Harry prý jednou královně Alžbětě II. daroval sprchovací čepici s nápisem: „Není život na houby?“ A princ Charles dal zase své sestře bílé záchodové prkénko…

Většina britských rodin si dárky naděluje až 25. prosince, v britské královské rodině je ale už odnepaměti zvykem si dárky předávat 24. prosince během odpoledního svátečního čaje. Všichni je položí předem na velký stůl a pak si je mezi sebe rozdělí. Tradice vychází z německých zvyků, což zase není tak překvapivé, když si uvědomíme, že britská královská rodina odvozuje svůj původ od rodu Koburků, původně německé panovnické dynastie.

Přednost dostala rodina královny Camilly

Letos má být ale něco přece jenom jinak. Jak napsal magazín ITV, královna letos pozvala i své dvě děti s rodinami, včetně pěti vnoučat. Což znamená, že bude potřeba větší jídelní stůl. Na rozdíl od dob královny Alžběty II. se proto bude letos slavnostní oběd podávat v tanečním sále Sandringhamu, místo v jídelně. Kromě královnina syna Toma Parkera Bowlese a dcery Laury Lopes je zvána i sestra Camilly Annabel Elliot, která se stala její osobní asistentkou s titulem společnice královny.

Rodina Harrymu neodpustila

Vše tedy pokračuje v trendu, který byl nastolen už při korunovaci. Zatímco princ Harry se tehdy na slavnostní akt vplížil zcela nenápadně a sám a ihned po obřadu odjel, aniž by se s rodinou setkal, vnoučata královny zaujala čestné místo po jejím boku při korunovaci i tradičním slavnostním mávání z balkonu Buckinghamského paláce.

The Sunday Times sice napsal, že Harry i jeho žena Meghan by byli poctěni vánočním pozváním do Sandringhamu, ale jak uvádí Daily Mail, král by je možná i pozval, ovšem zbytek rodiny je ostře proti. Zejména následník trůnu princ William a jeho žena Kate, kteří se s Harrym odmítají setkat. Prý měli královi dokonce pohrozit, že buď Harry, nebo oni. Další roztržku by Karel III. asi neunesl, takže ustoupil. Deník dále spekuluje, že král má v plánu pozvat Harryho i s rodinou na Nový rok do Skotska, do venkovského sídla v Norfolku, kde obvykle tráví přelom roku.

Buckinghamský palác odmítl zprávy jakkoli komentovat, ovšem zdroje blízké Daily Mailu uvedly, že král za svým nejmladším synem nikdy „nezavře dveře“ a věří, že jejich vztah lze časem napravit.

Načítám