Hlavní obsah

Milujete vánoční svetry? Vyberte si z našich 24 stylových tipů! Jsou zábavné a nemusí to být kýč

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během kouzelného období vánočních svátků padají všechna módní pravidla. Takže pokud vám zvednou náladu trochu přezdobené vánoční svetry, bez ostychu v téhle tradici pokračujte. Hledáte nový přírůstek do sbírky? Poradíme vám, kam pro něj.

Článek

Vánoční svetry jsou legitimní kýč, který k Vánocům patří. U nás sice nemají dlouhou tradici, ale ve světě se začaly objevovat už v 50. letech, kdy začala růst komercializace svátků. Masovou záležitostí se tyto modely staly v 80. letech, kdy je do širšího povědomí (a do šatníků) dostaly filmy s vánoční tematikou. A třebaže nebyly považovány za cool kousek, platily za roztomilou součást Vánoc. O dekádu později však už měly pověst kousku, který nosili maximálně nevkusní příbuzní. A tahle image svetrům vydržela až do počátku nového milénia, kdy přišla komedie Deník Bridget Jonesové.

Nikdo pro ně neudělal víc než Colin Firth

Ačkoli se asi nedá jedinému filmu připisovat takový vliv, pravda je, že vánočním svetrům pomohl nahoru herec Colin Firth v roli Marka Darcyho. I když tehdy Bridget na jeho svetr zareagovala úšklebkem a v hlavě ho coby možného partnera odepsala, diváci se nad jeho sobem pousmáli. A to je něco, co tyhle kousky, kterým se bez obalu říká ugly sweaters neboli ošklivé svetry, umí.

V roce 2011 o tomhle fenoménu dokonce vznikla kniha Ugly Christmas Sweater Party Book: The Definitive Guide to Getting Your Ugly On neboli ultimátní průvodce, jak svého „oškliváka“ nosit. Jeden z jejích autorů, Brian Miller, pro CNN Style řekl: „Těžko říct, co spustilo tu změnu, ale osobně si myslím, že ve chvíli, kdy si někdo svetr oblékl s humorem, lidé začali víc vnímat jeho zábavnou stránku a pomysleli si, že by ta věc vzadu ve skříni mohla být vtipná.“

Foto: Profimedia.cz

Colin Firth v roli Marka Darcyho dokázal, že se vlastnictví vánočního svetru nemusí vázat s nevkusem, ale naopak se štědrou dávkou sebeironieFoto: Profimedia.cz

24 vánočních svetrů pro celou rodinu

Souzníte s takovým názorem a rády byste si vánoční svetr pořídily? Pak si projděte následující tipy. Najdete v nich jak poměrně decentní kousky, jež zdobí jen trocha třpytek nebo ozdob, tak i modely, na kterých jsou stromečky, perníčky a všechno na jedné hromadě. Jestli chcete v tomto ohledu dopřát i rodině, pořiďte partnerovi a dětem jejich vlastní exempláře nebo se zastavte u svetrů, které se dají spravedlivě koupit v dámském, pánském i dětském provedení.

Související témata:
Vánoční svetry

Načítám