Hlavní obsah

VIP, bez nichž by Vánoce nebyly Vánoce. Mariah Carey s „nejotravnější“ písní a doják George Michaela

Foto: rune hellestad/Corbis, Gettyimages.com

Foto: rune hellestad/Corbis, Gettyimages.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vánoce, to není jen stromeček, opulentní večeře a dárky. Je to především magická atmosféra, která vykouzlí i z bručounů romantické duše. Není divu, že většina lidí tyhle svátky miluje. Výjimkou nejsou ani známé osobnosti a bez některých by snad ani Vánoce nebyly Vánoce. Které celebrity se staly jejich novodobým symbolem?

Článek

Některé symboly Vánoc, bez nichž si tyhle svátky nedovedeme představit ani ve zlém snu, tu jsou po generace. František a cukroví, které provoní celý byt, věnec, na němž každou adventní neděli zapálíte jednu svíčku, jmelí, pod nímž se tak krásně líbá, vánoční stromeček, který každoročně chráníte vlastním tělem před hravou kočkou, šustot balicího papíru, tajuplný cinkot zvonečku a samozřejmě koledy.

Ale jsou i moderní symboly Vánoc, celebrity, s nimiž jsou tyhle svátky spjaty, i když si to možná ani neuvědomujeme.

Mariah Carey

Je to skoro jako vánoční znělka, píseň, která dá všem jako první najevo, že Vánoce se blíží. Jakmile uslyšíte v obchodech nebo rádiu poprvé slavný song All I Want For Christmas Is You, začnete nejspíš automaticky přemýšlet, jaké cukroví napečete a že je možná čas začít s vánočním úklidem a sháněním dárků.

Mariah Carey ho napsala a nazpívala v roce 1994, ale údajně se jí do toho původně nechtělo. Nakonec ji ale políbila múza a text k písni vyšvihla za pouhých 15 minut, ano, i tak málo stačí k tomu, aby vznikl celosvětový hit. A tak už si téměř 30 let před Vánocemi sborově zpíváme, že toho od Vánoc nechceme moc, že nás dárky nezajímají a jediné, po čem toužíme, je láska – slovy Mariah Carey „Všechno, co chci k Vánocům, jsi ty“.

Je trochu paradox, že ačkoli si bez tohoto songu nedovedeme Ježíška představit a hrají ho snad všude, zároveň bývá označován za nejotravnější vánoční píseň všech dob. Přesto ho ale Mariah Carey pravidelně zpívá a je považována za nepsanou královnu Vánoc. Koneckonců tuhle přezdívku se pokusila nechat si patentovat, to ale úřady zamítly. Na Vánoce prostě nelze mít monopol.

George Michael

I jemu stačil relativně krátký čas na to, aby napsal super vánoční hit. George Michael, tehdy v roce 1986 ještě jako člen kapely Wham!, stvořil slavný song Last Christmas během jediného dne, v podkroví domu svých rodičů. I tahle píseň zní desítky let v předvánočním čase skoro všude.

K songu ale neodmyslitelně patří i něžný videoklip, v němž se parta přátel schází na horské chatě, aby spolu oslavili Vánoce. Jenže sváteční čas dává průchod nostalgii, vzpomínkám a nepovedeným láskám, které ještě nepřebolely. A tak George Michael při pohledu na svou lásku z loňska něžně hledí a zpívá o tom, jak jí dal své srdce, ale ona ho zahodila…

Nutno ale říct, že tahle píseň získala mnohem smutnější symboliku v roce 2016, kdy zpěvák zemřel na selhání srdce. Jeho přítel ho našel mrtvého v posteli 25. prosince!

Bill Nighy

Možná vám jeho jméno na první dobrou nic neříká, ale když řekneme stárnoucí osamělý rocker z Lásky nebeské, hned máte jasno. Ano, Bill Nighy hrál zpěváka, jenž se v legendárním snímku (který mimochodem také neodmyslitelně patří k Vánocům) snaží oživit svou zašlou rockerskou slávu. Přezpívává proto slavnou píseň Love Is All Around kapely Wet Wet Wet s novým vánočním textem – místo lásky jsou tak všude kolem něho Vánoce. A také nespočet sexy Santových pomocnic, sněhových vloček a veškerého vánočního kýče.

Macaulay Culkin

Dnes je z tohoto herce dospělý muž, který se popral s drogovou a alkoholovou závislostí, má partnerku a s ní dva syny. Macaulay Culkin je ale stejně pro všechny tím roztomilým Kevinem z ikonických vánočních komedií Sám doma. Jen se přiznejte, že si také každé Vánoce s dětmi film Sám doma pustíte? Snímky obsahují všechno, co má správný vánoční trhák mít.

Roztomilého malého klučinu jako hlavního hrdinu, strhanou maminku, která o Vánocích neví, kde jí hlava stojí, dobrodružství, vítězství dobra nad zlem, nespočet komických, až bláznivých situací a hlavně šťastný konec a snové Vánoce pro všechny zúčastněné.

Frank Sinatra

Obrovská hvězda první poloviny minulého století, skvělý zpěvák i herec, navíc krásný chlap. Z Franka Sinatry prostě ženy omdlévaly a muži mu záviděli.

Na kontě má samozřejmě velké množství super hitů, ale jeden z nich je skoro 80 let těsně spjat s Vánocemi. Ano, je to píseň Let It Snow (Jen ať sněží), i když vlastně není tak úplně jeho. Song vznikl v roce 1945 a jako první ho nazpíval americký zpěvák Vaughn Monroe, ale písnička se tak moc líbila, že jí neodolali ani další zpěváci. Jedním z prvních, kteří ji zařadili do svého repertoáru, byl Frank Sinatra, ale třeba i Bing Crosby, Ella Fitzgerald nebo Dean Martin. I po mnoha desítkách let bývá píseň součástí všech možných vánočních besídek, vánočních filmů a podobně.

Demi Lovato

Vánoční hvězda téhle americké zpěvačky se zrodila před deseti lety, když do kin vtrhla animovaná pohádka Ledové království (v originále Frozen) a Demi Lovato k ní nazpívala úchvatnou úvodní píseň Let It Go.

Není o Vánocích, princezna Elsa v ní zpívá o chvíli, kdy poznala, jak velkou moc, sílu a nebezpečí v sobě skrývá její schopnost proměnit všechno v led. Ale film i píseň byly takovými hity (navíc zima, mráz a sníh), že je máme s těmito svátky spjaty. A tak o Vánocích koukáme i na Ledové království a dojímáme se u písně Let It Go, případně u české verze Najednou, kterou excelentně nazpívala Monika Absolonová.

Načítám