Hlavní obsah

Láska nebeská po 20 letech. Hubatá Natalie je pořád stejná, z roztomilého Sama je usměvavý mladík

Foto: Gettyimages.com

Foto: Gettyimages.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Láska nebeská se zapsala mezi ikonické romantické komedie a jen málokdo si ji nepustí alespoň o Vánocích. A od jejího uvedení uběhlo neuvěřitelných 20 let! Ano, už dvě dekády se smějeme nad tanečkem Hugha Granta, dojímáme se nad vyznáním lásky Keiře Knightly a rozumíme smutné Emmě Thompson. Tenhle film svoje kouzlo neztrácí, stejně jako jeho hlavní protagonisté.

Článek

Je to v podstatě několik milostných příběhů, které se na konci spojí v jeden velký ohňostroj lásky. Zkrátka vánoční romantika se vším všudy, ovšem bez do očí bijícího kýče, s přiměřenou dávkou „pohádkovosti“: Všeho je tam tak akorát.

K tomu připočtěte humor, filmové hlášky, které už skoro zlidověly, skvělé herecké obsazení a dokonalý snímek je na světě. Na druhou stranu, co jiného čekat od autorů takových hitů, jako je Deník Bridget Jonesové či Notting Hill! Ale co herecké hvězdy, které v ní zazářily? Jak vypadají a jak se mají po 20 letech od uvedení filmu do kin?

Hugh Grant

Foto: Profimedia.cz, Christian Liewig - Corbis - GettyImages.com

Dvacet let je samozřejmě znát, ale přesto tam ten klukovský kukuč stále jeFoto: Profimedia.cz, Christian Liewig - Corbis - GettyImages.com

V lásce nebeské hraje Hugh Grant nově jmenovaného ministerského předsedu, který jako politik musí dodržovat dekorum, navíc kvůli práci nemá čas na lásku. Jenže to se změní ve chvíli, kdy spatří mladou zaměstnankyni svého úřadu. Prostořeká a impulzivní dívka si okamžitě získá jeho srdce, ale co by to bylo za film, kdyby cesta jednoho k druhému byla jednoduchá.

Od Lásky nebeské Hugh Grant natočil řadu snímků, například komedii Hudbu složil, slova napsal, Morganovi či Božská Florence, ale Láska nebeská je jen jedna! A je snad někde herec kouzelnější, než když se nechá unést hudbou a roztančí se ve svém úřadu v Downing Street?

Martine McCutcheon

Foto: Profimedia.cz, Dave Benett - GettyImages.com

Ani tahle herečka neztratila jiskru a hlavně zářivý úsměvFoto: Profimedia.cz, Dave Benett - GettyImages.com

Role Natalie, která rychleji mluví, než myslí, a která má navíc stejně prostořekou a také početnou rodinu, byla první hlavní role, kterou tato britská herečka a zpěvačka získala. A zhostila se jí tak skvěle, že za ni v roce 2004 získala i jednu z cen MTV Movie Awards.

Je ale pravda, že většího úspěchu než s Láskou nebeskou už se herečka nedočkala. V roce 2008 se objevila po boku Patricka Swayzeho ve filmu Smrt v horách, pak také v několika seriálech, ale pro většinu lidí to bude navždy Natalie z Lásky nebeské.

Emma Thompson

Foto: Profimedia.cz, Jacopo Raule - GettyImages.com

Emma Thompson dokazuje, že přibývající roky leckterým ženám svědčíFoto: Profimedia.cz, Jacopo Raule - GettyImages.com

V Lásce nebeské neměla největší roli, zahrála si unavenou matku a manželku, která v předvánočním stresu zjistí, že jí manžel nejspíš zahýbá. Přesto se snaží být silná a dětem nezkazit Vánoce.

A jak se má herečka od dob Lásky nebeské? Nejspíš nebesky! Zářila v roli profesorky Sibyly Trelawney ve filmech o Harrym Potterovi, skvělá byla i jako chůva Nanny McPhee a my ji milujeme třeba i v roli gynekoložky ve filmu Dítě Bridget Jonesové. Naposledy ale excelovala ve filmu Hodně štěstí, pane Veliký, kde její postava objevuje svoji sexualitu potlačovanou roky v manželství se špatným mužem, za roli byla nominována i na Zlatý glóbus.

Colin Firth

Foto: Profimedia.cz, Amanda Edwards - GettyImages.com

I Colinu Firthovi přibývající roky slušíFoto: Profimedia.cz, Amanda Edwards - GettyImages.com

Není snad role, v níž by nebyl Colin Firth skvělý. A platí to samozřejmě i pro postavu Jamieho, spisovatele, který zjistí, že ho přítelkyně podvádí s vlastním bratrem. Zhrzený odjíždí do Francie dopsat knihu, ale místo múzy tam najde lásku.

Vyjmenovat všechny filmy, v nichž po Lásce nebeské exceloval, je nadlidský výkon. Zmínit musíme ale minimálně Královu řeč, kde za roli krále Jiřího VI. získal Oscara a Zlatý glóbus, či kriminální minisérii Schodiště, za niž byl nominován na Zlatý glóbus.

Keira Knightley

Foto: Profimedia.cz, Raymond Hall - GettyImages.com

Z holčičky se stala krásná ženaFoto: Profimedia.cz, Raymond Hall - GettyImages.com

Když natáčela Lásku nebeskou, bylo jí osmnáct! Postava Juliet nebyla nijak velká, ale přesto nádherná. Kdo by si nevzpomněl na originální vyznání lásky, které se jí dostalo od nejlepšího kamaráda jejího manžela? Scéna s cedulkami je ikonická!

Ale z dívenky vyrostla žena a veleúspěšná herečka, o čemž svědčí i nespočet nominací na filmové ceny. Velkého ohlasu se dočkal například film Kód Enigmy, Pýcha a předsudek, Anna Karenina či Pokání. A samozřejmě Piráti z Karibiku, kde exceluje po boku Johnnyho Deppa a Orlanda Blooma.

Thomas Brodie-Sangster

Foto: Profimedia.cz, Antony Jones - GettyImages.com

Thomas Brodie-Sangster: Z dětské herecké hvězdičky vyrostl dospělý mužFoto: Profimedia.cz, Antony Jones - GettyImages.com

Když se natáčela Láska nebeská, byl to malý roztomilý klučina. A štvalo ho, že se ostatní herci rozplývají nad tím, jak je sladký. Dnes už se tomu Thomas Brodie-Sangster směje, dokonce je smířen i s tím, že pro většinu lidí stejně navždy bude malým Samem, který se snaží poprat se smutkem ze smrti maminky, ale také s tím, že se zamiloval do nejkrásnější holky ve škole.

Nutno ale zmínit, že herec není dítě, jehož sláva dětskou rolí končí. Naopak – později zazářil například v úspěšné minisérii Dámský gambit, objevil se i v seriálu Hra o trůny či ve filmové sérii Labyrint.

Načítám