Hlavní obsah

Rybova Česká mše vánoční. Jak zněla kdysi, už se nedozvíme. Zajímavý příběh má i její autor

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby každoročně o svátcích nejen lahodí našim uším, ale také nás ohromuje svou historií a jedinečností. Tato skladba, známá též jako mše Hej, mistře nebo lidově Rybovka, se stala nedílnou součástí české hudební tradice od svého vzniku v roce 1796. Proč si dokázala po staletí udržet srdce posluchačů?

Článek

Česká mše vánoční pochází z pera skladatele Jakuba Jana Ryby, který je autorem nejen hudby, ale i textu. Svým příběhem se podobá tradičním latinským mším o zvěstování Kristova narození a následném příchodu pastýřů k jesličkám. Tato mše ovšem není pouhým hudebním dílem, je to poutavá cesta do kořenů české kultury a víry.

Tradiční nástroje i posel hodnot

Z hudebního hlediska je Česká mše vánoční zrcadlem doby, ve které vznikla, je tedy hrána na klasické nástroje, jako jsou flétna, klarinety, lesní rohy, viola nebo například tympány. Tato barevná paleta hudebních nástrojů propůjčuje mši jedinečnou atmosféru.

Je zasazena do českého prostředí, což jí propůjčuje autentičnost. Pro svou jednoduchost a radostnou atmosféru si záhy získala přízeň širokého obecenstva. S tímto účelem také byla mše komponována, aby byla pochopitelná opravdu pro každého.

Jakub Jan Ryba si totiž na srozumitelnosti zakládal. Mezi lety 1788-1815 působil jako učitel v Rožmitále pod Třemšínem, ovládal několik jazyků a razil osvícenské myšlenky. Dále své studenty kromě běžných předmětů učil i pravidla společenského chování, dějiny, zdravovědu a polní hospodářství. A také zrušil tělesné tresty!

Jak zněla původní mše a jak Ryba vypadal, už se nedozvíme

Originální partitura se nedochovala, jak tedy Rybovka tenkrát opravdu zněla, si můžeme jen domýšlet. Každý kraj či skladatel si něco přidal, ubral či upravil… Současná verze, kterou známe, je přesto skvostná!

Podobný příběh se pojí i s jejím skladatelem. Jeho portrét byl malířem Gustavem Ptákem vytvořený až v roce 1895, tedy 90 let po Rybově smrti. Jak talentovaný pedagog vypadal, si můžeme jen představovat, podobiznu nenalezneme ani na jeho hrobu. Vzhledem k tomu, že se rozhodl ukončit svůj život vlastní rukou, nesměl být pochován na křesťanském hřbitově a jeho ostatky tam byly přeneseny až později.

Zanechal nám po sobě hudební poklad, který propojuje minulost, přítomnost a budoucnost české kultury. Rybova Česká mše vánoční je výjimečná cesta skrze tóny a zanechává nesmazatelný otisk v srdcích posluchačů. Těch ve 21. století - stejně jako to dokázala kdysi dávno.

Rybova Česká mše vánoční

Kde můžete slyšet Rybovku?

Rybova mše bývá každoročně o svátcích uváděna v mnoha katolických kostelech. Ohlídejte si, jestli ji ten ve vašem okolí má naplánovanou na odpoledne, večer nebo ji zařadil jako součást půlnoční mše.

Naše tipy:

  • Pokud ji chcete představit i dětem, zvolte televizní verzi. Česká mše vánoční s oživlými obrázky Josefa Lady je krásná inscenace s pohádkovým příběhem. Najdete ji v iVysílání České televize.
  • Rybovka na hlaváku je unikátním zážitkem. Můžete si ji užít 23. prosince 2023 od 13:00 do 14:30 na pražském Hlavním nádraží, a stát se tak součástí vystoupení.
  • Na Štědrý večer 24. prosince zazní Rybova mše v bazilice Nanebevzetí Panny Marie na Svaté Hoře v Příbrami v podání Svatohorského chrámového sboru. Začátek je od 16 hodin.
Související témata:
Mše
Půlnoční mše
Jakub Jan Ryba

Načítám