Hlavní obsah

Vánoční cukroví, které si zamilujete

Vánoce se blíží a spolu s nimi také čas pečení vánočního cukroví. Které je nejoblíbenější? Víme to!

Článek

Advent je pro většinu z nás neodmyslitelně spojený nejen s velkým úklidem a přípravou vánoční výzdoby, ale také s pečením cukroví. Ať už pečete pro partnera, děti, nebo pro kohokoliv jiného, určitě víte, které druhy cukroví se v českých domácnostech objevují nejčastěji. Jsou to vanilkové rohlíčky, linecká kolečka a slepované polomáčené sušenky. Jak tyto sladkosti napéct snadno a rychle? Máme pro vás jednoduché recepty.

Vanilkové rohlíčky

Na těsto budeme potřebovat: 300 g hladké mouky, 200 g másla, 100 g cukru moučka, 3 žloutky, 150 g mletých vlašských ořechů, 1 vanilkový cukr. Na obalení: moučkový cukr smíchaný s vanilkovým

Postup: V míse smícháme prosetý moučkový cukr s vanilkovým a se změklým máslem. Přidáme žloutky a do vymíchané směsi nakonec přidáme prosetou mouku a mleté ořechy. Vypracujeme hladké těsto a zabalené ve fólii necháme asi dvě hodiny tuhnout v lednici. Pak těsto položíme na speciální plech a stěrkou ho rozetřeme po celé jeho ploše. Díky tomu se ve formičkách vytvaruje do rohlíčků. Pak už jen stačí plech vložit do předehřáté trouby a péct asi 10 minut při 180 °C. Hotové rohlíčky snadno vyklopíme a teplé je obalíme ve směsi cukru.

Plech na vanilkové rohlíčky

Linecká kolečka

Na těsto budeme potřebovat: 280 g hladké mouky, 210 g másla, 90 g cukru moučka, 2 žloutky. Na slepení: marmeláda

Postup: V míse pořádně promícháme všechny ingredience, mouku a cukr prosejeme. Hotové těsto necháme asi dvě hodiny uležet v lednici. Ztuhlé těsto pak na vále rozválíme tak, aby bylo asi 2 cm silné, a vykrajovátkem nejdříve vykrojíme samotná kolečka. Do poloviny z nich pak druhou stranou vykrajovátka vykrojíme vybraný motiv. Hotová kolečka naskládáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme asi 10 minut při 170 °C. Vychladlé cukroví pak slepíme marmeládou a obalíme v moučkovém cukru.

Vykrajovátka

Polomáčené sušenky

Na těsto budeme potřebovat: 500 g hladké mouky, 250 g moučkového cukru, 250 g Omegy, 130 g Hery, ½ prášku do pečiva, 2 vejce, 2 žloutky, 4 vanilkové pudinky. Na slepení: marmeláda, čokoládová poleva

Všechny ingredience smícháme a vytvoříme těsto, které postupně vkládáme do stříkačky. Vytvoříme malé sušenky, které na plechu vyloženém pečicím papírem pečeme dozlatova. Vychladlé sušenky nejdříve slepíme marmeládou, pak polovinu každé z nich namočíme v čokoládové polevě a necháme zaschnout.

Praktické misky

Hotové cukroví nemusíte uchovávat v nevzhledných kartonových krabicích. Vyzkoušejte praktické dózy s veselým zimním motivem. Až přijde ten správný čas, můžete sladkosti servírovat v krásných miskách s motivem vloček.

Reklama

Načítám