Hlavní obsah

10 druhů cukroví ze 3 těst? Víme, jak na to!

Foto: Little Hand Creations, Shutterstock.com

Co si budeme povídat, i v dnešní době se leckdo rád pochlubí, kolik druhů cukroví letos napekl. A čím víc, tím líp, samozřejmě. Pokud byste svůj repertoár rádi rozšířili, ale nemáte čas zadělávat spoustu různých těst, poradíme vám, jak na to!

Článek

Jsou samozřejmě těsta, která jsou prostě určená jen na určitý druh cukroví, a nic moc jiného z nich nevyrobíte – mezi taková určitě patří třeba těsta na vanilkové rohlíčky nebo na perníčky. My pro vás ale máme skvělý plán, jak si těsta připravit a zpracovat je efektivně tak, že z nich bude skutečně velký výběr různorodého cukroví.

Linecké těsto je základ

Pokud chcete vybrat těsta, která jsou opravdu víceúčelová a ze kterých můžete vyrobit několik různých druhů, musí být spíš chuťově méně nápadná. Jakmile do nich přidáte nějaké to koření, rozhodně je ozvláštní, ale tahle atypická chuť už pak bude snadno rozeznatelná i ve všech ostatních druzích. Pokud vám to nevadí, tak se samozřejmě meze kořenicí fantazii nekladou.

A o jakých těstech tedy mluvíme? Primárně o těstu na linecká kolečka (viz odkazy výše). Jen z toho díky různým krémům, marmeládám a polevám můžete vyrobit prakticky neomezené množství druhů cukroví. S rybízovou a meruňkovou marmeládou udělejte klasické promazávané linecké. Vykrájené komety ještě před pečením potřete žloutkem a posypte trochou cukru. Stromečky slepte malinovou marmeládou, máčejte v čokoládě a ozdobte barevnými posypkami. Srdíčka spojte nějakou sladší marmeládou a máčejte v na červeno obarvené cukrové citronové polevě. Anděly mažte máslovým ořechovým krémem a jen pocukrujte. A tak dál a tak dál – už jen z vyjmenovaného máte pět různých druhů!

Foto: Madeleine Steinbach, Shutterstock.com

Linecké těsto se může stát základem nepřeberného množství druhů cukroví

Nezapomeňte na jeho tmavou verzi!

Druhé univerzální těsto je tmavé linecké – připravíte je stejně jako klasické světlé, jen místo 1 lžíce mouky v receptu přidáte 1,5 lžíce kakaa. U něj platí totéž, co u světlého: Kombinujte různé marmelády a krémy s různými polevami, a další skvělé druhy jsou na světě.

Co takhle kolečka promazat višňovou marmeládou a světlou polevou (třeba bílou čokoládou nebo klidně bílkovou) nazdobit jako vánoční ozdoby? Nebo obyčejné kapky promažte marmeládou z černého rybízu a jednoduše pocákejte citronovou cukrovou polevou. Kolečka můžete spojit i čokoládovým krémem, jen zlehka omočit v rozpuštěné čokoládě a hned navíc namočit v kokosu.

Nebo rozválené těsto přejeďte ještě reliéfním válečkem a vykrájejte jen jednoduché velké kytičky – budou velmi efektní. Oblíbená jsou i dvoubarevná linecká kolečka: tence vyválený plát světlého lineckého překryjte tenkým plátem tmavého, ještě jednou válečkem přejeďte, aby se těsta k sobě spojila, a srolujte jako roládu. Pak jen příčně nakrájejte na kolečka a pečte, jak jste zvyklí.

Foto: AnikonaAnn, Shutterstock.com

Tmavé linecké je skvělé v tom, že je snadno připravíte současně se světlým, a potom je můžete i vzájemně kombinovat

Ořechů není nikdy dost

Třetí univerzální těsto je jednoduché ořechové. Z něj uděláte klasické světlé ořechy, když jej dáte do rohlíčkových či pracnových formiček a pospojujete pařížskou šlehačkou (nebo někdo radši i ořechový krém), je další skvělý druh na světě. Rohlíčky můžete stejně jako ty linecké vyrobit i prostým vyválením hada, jeho nakrájením na asi 5cm kousky a ohnutím do tvaru rohlíčku.

Totéž těsto ostatně můžete i vyválet, vykrájet a marmeládou poslepovat stejně jako klasické linecké. V neposlední řadě z něj můžete udělat i základové mističky na plněné košíčky nebo ořechové mušličky plněné vanilkovým krémem. Receptů na ořechové těsto je spousta, zkuste ale třeba toto v článku Plněné ořechy s krémem nebo Ořechové slzičky.

Foto: Azra H, Shutterstock.com

Ořechové těsto můžete využít více způsoby, než pouze těmi, na které jste zvyklí

Tak co? Posbírali jste inspiraci, co všechno letos napečete?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama