Hlavní obsah
0,0
(0)
Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Nikdy u vás o Vánocích na stole nechybí vánočka ani mazanec? A co takhle zabrousit do neprobádaných vod jiného vánočního pečiva? Vyzkoušejte vánoční koláč s brusinkami.

25 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 koláč
  • 200 g másla
  • 200 g cukru krystal
  • 400 g hladké mouky
  • 2 ks žloutků
  • 1 lžička citronové kůry
  • 100 ml mléka
Náplň
  • 200 ml brusinkového kompotu
  • 200 g vlašských ořechů
  • 2 ks vejce
  • 2 ks bílku
  • 200 g cukru moučka
  • 1/2 lžičky skořice
Článek

Postup

01.

Máslo utřete se žloutky a cukrem, přidejte hladkou mouku, mléko a citronovou kůru. Rukama dobře propracujte, a pak těsto vytlačte do dortové formy (stačí poloviční množství) nebo do pekáčku o rozměrech 30 x 40 centimetrů.

02.

Po spodní vrstvě bude následovat náplň. Brusinky nechte okapat v cedníku a rozprostřete je na základ z těsta. Ořechy smíchejte s vejci a bílky, přidejte moučkový cukr, mletou skořici (můžete přidat ještě rum, tím o Vánocích nic nezkazíte) a tekuté těsto nalijte na brusinky. Rozprostřete po celé ploše a vložte do trouby.

03.

Pečte při 170 stupních Celsia asi 40 až 45 minut. Po čtyřiceti minutách na to opatrně sáhněte, a pokud se hořejšek nelepí, je hotovo. Ale pozor, horké to trochu ujíždí na brusinkách, ale po vystydnutí jde krájet na malé čtverečky, které můžete pocákat čokoládou.

Související témata:

Načítám