Hlavní obsah

Vánoční kouzla: Jak mít víc peněz i pevné zdraví?

Foto: thinkstock

K Vánocům se váže spousta starobylých zvykůFoto: thinkstock

Vánoční svátky jsou oslavou života. Celá rodina se schází u prostřeného stolu a lidé si projevují lásku, úctu a přátelství. A je to i ten správný čas na tradice a trochu kouzelní. Co určitě letos zkusit?

Článek

Vánoční období kdysi znamenalo především kouzlení a čarování, které bylo spojené s oslavou zimního slunovratu. Věštila se budoucnost, bohové a duchové dostávali nejrůznější dárky, aby se rodinám dařilo. Mnohé zvyky i způsoby věštění se zachovaly dodnes. A i když jsou spíše zpestřením svátků, pro jistotu je dodržujeme, protože... Kdo ví?

Tajemství večeře

Ujistěte se, že máte na sváteční tabuli sudý počet talířů! Podle pověry chodila smrt od stavení ke stavení před večeří a zkoumala prostřené stoly. Kde přes okno napočítala lichý počet, tam se v následujícím roce vrátila a někoho odvedla.

Jasnou symboliku mají i luštěniny jako hrách a čočka. První zmíněná symbolicky spojuje stolovníky v dobrém i ve zlém, čočka podobně jako šupina z kapra přináší peníze, houbový kuba pohodu.

Foto: thinkstock

Hlavně vše řešte s nadhledem a humorem!Foto: thinkstock

Krájení jablka

Jablka se rozkrajují napůl. Pokud je jádřinec ve tvaru hvězdy, znamená to štěstí a zdraví, kříž symbolizuje vážnou nemoc. Zvykem je i rozkrájení jablka na tolik dílků, kolik je u stolu lidí. Každý sní svůj díl, aby se nestalo, že někdo (obrazně i doslova) zabloudí. Stačí si pak vzpomenout na dílek, a on ho přivede zpět. Hospodáři zase hází 12 jadérek z jablek do misky s vodou, kolik jich vyplave na hladinu, tolik má být příští rok suchých měsíců.

Pouštění lodiček

Vezměte půlku prázdné skořápky z vlašského ořechu a dejte do ní svíčku, nejlépe dortovou. Věštit můžete všichni z jedné mísy nebo pár ve svojí misce, klidně i sami.

Zůstane-li lodička na místě, kam jste ji dali, bude vše při starém, žádné změny vás nečekají. Plují-li dvě loďky stejným směrem, znamená to nové vztahy, osobní i pracovní.

Pouští-li si loďky pár, přibližování loděk znamená, že láska vydrží, když od sebe odplují, znamená to opak. Zhasne-li svíčka, vztah bude komplikovaný, hrozí neupřímnost.

Ocitne-li se nějaká loďka uprostřed ostatních, dotyčný bude potřebovat pomoc. Když se skořápka převrhne, budete mít významné potíže s dosažením plánů. Zhasnutí svíčky věští nemoc, ale dopluje-li skořápka na druhou stranu, splní se vám všechny přání.

Foto: thinkstock

Svíčky ve skořápkových loďkách svědčí o tom, kam vás život zavedeFoto: thinkstock

Lití olova

Myslete si nějaké přání, nebo otázku. Není to podmínka, může vás obecně zajímat, co se vám ukáže. Na lžíci rozpusťte olovo a vlijte ho do vody. Místo olova můžete použít i vosk, ten se lije horký do vody stejně, jako olovo. Při lití myslete na to, co chcete vědět.

Rovná plocha ukazuje na klid v dané otázce, zvlněná na neklid. Chcete-li cestovat, právě zvlněná plocha ukazuje, že cestovat budete. Moc zvrásnění a zvlnění vám věští zmatečné okamžiky i myšlení. Vytvořil-li se vám půlkruh, dejte si pozor na faleš, zradu, nebo rozchod ve vztahu. Kruh nebo jasný ovál jsou přesný opak, znamenají pevná přátelství, sňatek. Při pozorování výsledku se osvědčuje i mírně rozostřit zrak a uvolnit se.

Silvestr a Nový rok

Jméno Silvestr se stalo symbolem posledního dne v roce. Byl to kněz, který přežil pronásledování křesťanů a roku 314 se stal papežem. Přes silvestrovskou noc se nesmí nechat sušit prádlo (viset), znamenalo by to nebezpečí smrti někoho z rodiny v nadcházejícím roce. Vynáší se všechno smetí, všechny odpadkové koše, doma má být čisto a uklizeno. Jíst o půlnoci ovar a křen s jablky znamená štěstí, ale jde o poměrně nový zvyk. Pokud se cítíte šťastní a v pohodě v tenhle přelomový den, pak by se vám štěstí nemělo vyhýbat ani v celém novém roce.

Jaké zvyky dodržujete doma vy? Vychází vám štědrovečerní věštění?

Reklama