Hlavní obsah
2,9
(81)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Klasické těsto, které používáte na linecké cukroví, můžete použít i na pečení tohoto koláče, který bude krásnou i chutnou ozdobou štědrovečerní tabule.

30 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
25 cm průměr formy
Na těsto
  • 300 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • 80 g cukru moučka
  • 2 ks žloutků
  • citronová kůra
  • 1 ks vanilkového lusku
Na dohotovení
  • 300 g malinové marmelády
Článek

Postup

01.

Do mísy prosejte mouku a moučkový cukr. Vmíchejte semínka vanilkového lusku a trošku nastrouhané citronové kůry.

02.

Přidejte žloutky, pokrájené změklé máslo a a vše důkladně propracujte. 

Tip: Na těsto můžete použít i špaldovou mouku nebo polovinu hladké nahraďte mandlovou moukou.

03.

Hotové těsto zabalte do potravinářské folie a nechte asi 2 hodinky v chladu. Pak z něj odeberte jednu třetinu. Větší část těsta vyválejte na velikost formy tak, aby těsto vystačilo i na okraje. 

04.

Formu vymažte máslem, těsto přeneste a přebytečné okraje seřízněte. Na několika místech ho propíchněte vidličkou. Pak naneste vrstvu džemu a uhlaďte. 

05.

Zbylé těsto vyválejte a vykrajujte různé vánoční tvary. Vyskládejte je na koláč a dejte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte asi půl hodinky. 

Reklama

Načítám