Hlavní obsah

Vychytávky pro dokonalé linecké cukroví

Foto: Anna Lohachova, Shutterstock.com

Je tu polovina dalšího adventního týdne a s ní i vyhlášení druhého vítězného komentáře v soutěži o nejoblíbenější vánoční cukroví. Kdo vyhrál díky své oblibě lineckého cukroví vysokorychlostní mixér Tefal Ultrablend Cook? Spolu s výhercem poradíme i tipy, jak přivést linecké prostě… k dokonalosti!

Článek

Vítězství vanilkových rohlíčků bylo se skoro 37 % hlasů drtivé. I druhé a třetí místo bylo ale obsazeno poměrně jasně, a my se dnes vrhneme na držitele stříbrné medaile, linecké cukroví. To za svoje nejoblíbenější považuje 11,1 % z vás (vyhlášení soutěže i podrobné výsledky najdete v tomto článku). A nyní je čas prozradit, kdo z vás dostane od Ježíška bonusový dárek v podobě vysokorychlostního mixéru od Tefalu!

Odměna za vzpomínku

Jen pro připomenutí: soutěž probíhala od 12. do 25. listopadu a vy jste kromě volby nejoblíbenějšího druhu cukroví mohli přidat i komentář, proč je právě to které oním favoritem. A vítězkou vysokorychlostního mixéru Tefal Ultrablend Cook se stává... Jana Buďová!

„Jednoznačně (preferuji) linecké. Nejen kvůli chuti, ale i kvůli nostalgii. Kdysi nám ze stolu mizelo cukroví, a to hlavně to linecké, všichni se navzájem obviňovali, kdo že to chodí v noci na cukroví, až jsme našli zbytky cukroví v pelíšku naší labradorky. Ukázalo se tak, že v naší rodině je linecké cukroví nejoblíbenější i napříč živočišnými druhy,“ napsala vítězka jako komentář ke své volbě.

Janu jsme kontaktovali prostřednictvím soukromé zprávy na Facebooku a vy si můžete čekání na vyhlášení vítězného komentáře u třetího cukroví v pořadí, vosích hnízd, zkrátit třeba právě pečením lineckého. Posledního vítěze najdete na našem webu v úterý 18. prosince.

Foto: Tefal

Mixér Tefal za 8999 Kč vám pomůže nejen s oříšky nebo piškoty (ano, ano, rumové koule nelze vynechat), ale i s rychlými jídly během vánočního shonu

Kde se vzalo, tu se vzalo linecké

Linecké cukroví vzniklo vlastně jako mini napodobenina klasického lineckého koláče. V Rakousku se lineckým kolečkům říká linecké oči (a lineckému koláči se i přímo v Linci říká prostě mřížkový). Ačkoli recept na linecký koláč patří mezi nejstarší sepsané recepty na světě, drobné linecké cukroví se v našich domácnostech (stejně jako další cukroví plná drahého másla a cukru) zabydlelo až někdy na začátku 20. století.

Linecký koláč už ale necháme Rakušanům a půjdeme se podívat na české linecké cukroví. Recept na něj se řídí neochvějným poměrem 3 : 2 : 1 + 1. Na 3 díly hladké mouky přijdou 2 díly másla a 1 díl krupicového cukru. Základní recept tedy zní 300 g hladké mouky, 200 g másla, 100 g cukru a 1 žloutek. Nic víc není potřeba, i když by byla škoda přece něco navíc nepřidat.

Foto: Milarka, Shutterstock.com

Do základního poměru lineckého cukroví patří jeden žloutek

Základní pravidla přípravy

Co musíte dodržet, aby vaše linecké bylo prostě dokonalé? Recept na „mandlové linecké“ najdete v tomto článku, inspirujte se ale i v následujících řádcích.

Chlad – linecké těsto je křehké těsto, a aby bylo opravdu křehké, je potřeba připravit je velmi rychle, ze studeného másla a nikde se nezdržovat. Mouku promíchejte s cukrem, přidejte na kostky nakrájené studené máslo a špičkami prstů rychle vypracujte drobenku. Máslo nesmí povolit doměkka, jinak těsto ztratí svoji křehkost a bude se drobit. Pak přidejte žloutek a spojte dohromady hladké těsto. Jakmile drží, zabalte jej do sáčku a nechte v lednici asi hodinu odpočinout. Jakékoli hnětení rukama navíc je na škodu – těsto by zbytečně povolilo. Detailní popis toho, jak zadělat křehké těsto, najdete třeba v tomhle článku.

Ocet – přidáte-li do těsta pár kapek octa nebo citronové šťávy, nebude se tolik drobit a půjde pak lépe vyválet.

Ořechy – ve starých receptech na linecké koláče poměrně často narazíte na příměs mandlí nebo lískových oříšků a my vřele doporučujeme přidat je i do receptu na linecké cukroví. Z 300 g mouky je optimální nahradit 50–100 g mletými ořechy. A protože jsou mastnější než mouka samotná, odeberte na každých 50 g ořechů asi 25 g másla.

Foto: beats1, Shutterstock.com

Příměs mletých mandlí dá lineckému cukroví další chuťový rozměr

Ovonění těsta – pokud máte rádi klasiku v moderním kabátu, nebojte se i do lineckého cukroví přidat špetku koření. Hodí se jemně strouhaná citronová kůra, mletá skořice nebo muškátový oříšek, odvážní mohou přidat (hlavně do těsta s oříšky) i mletý hřebíček, kardamom nebo kůru pomerančovou.

Marmeláda – dnes je trendy slepovat linecké i jinou než rybízovou marmeládou, a proč ne. Pamatujte ale na to, že nakyslé marmelády sladké těsto doplní mnohem lépe než super sladké. A chcete-li slepovat spíše sladkou marmeládou, rozhodně do těsta nezapomeňte přidat zmiňovanou citronovou kůru.

A když už jsme u té marmelády, potírejte vždy polovinu bez onoho „oka“ a natírejte ji vždy na rubové straně, tedy té, kterou těsto leželo na plechu. Cukroví bude vzhlednější. Pro fajnšmekry máme ještě jeden tip: Horní (děrovanou) část nejdřív pocukrujte, a pak až přilepujte. Středová marmeláda zůstane hezky lesklá a nezakalí se vlhnoucím cukrem.

Máte i vy nějakou zaručenou vychytávku, aby vaše linecké bylo dokonalé? Podělte se o ni!

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama