Hlavní obsah
3,4
(179)
Foto: Marianna Bartková

Foto: Marianna Bartková

V některých záležitostech prostě vůbec není nutno experimentovat. Třeba u lineckého! Upečte si toto měkké cukroví s citronovou kůrou, kapkou rumu a kvalitní domácí zavařeninou a uvidíte, že do ledna ho na balkoně rozhodně sušit nebudete!

30 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
3 plechy
Těsto
  • 350 g hladké mouky
  • 125 g cukru moučka
  • 250 g tuku
  • 1 ks žloutků
  • 1/2 lžičky citronové kůry
  • 1 lžička rumu
Na dokončení
  • 100 g marmelády
  • 1/2 hrnku cukru moučka
Článek

Postup

01.

Mouku zpracujte s cukrem, žloutkem, citronovou kůrou, rumem a tukem (my dali Heru, ale použít můžete i jiný tuk nebo samozřejmě máslo) na hladké těsto. Zabalte ho do folie a nechte alespoň hodinu nebo i do druhého dne odležet.

02.

Na pomoučené ploše rozválejte na asi 3 mm tlustý plát a vykrajujte tvary, ideálně vždy polovinu s a polovinu bez otvoru.

03.

Pečte asi 8 minut při 180 °C dorůžova. Vychladlé dílky slepte marmeládou. Na linecké je nejlepší meruňková nebo rybízová zavařenina, kterou můžete trochu rozehřát, pokud by byla příliš tuhá. Poté pocukrujte.

04.

Cukroví uložte do uzavíratelné dózy a dobře schovejte, aby aspoň pár kousků vydrželo do Vánoc! Linecké je nejlepší, když se alespoň týden či dva odleží, protože pak hezky změkne.

Tip: Jestli chcete, aby byl džem hezky vypouklý, mrkněte do receptu na velikonoční máslové sušenky, kde je postup popsaný.

Přidáváte do lineckého něco dalšího? Další ověřené recepty najdete v sekci Cukroví!

Reklama

Načítám