Hlavní obsah
3,4
(166)
Foto: Marianna Bartková

Foto: Marianna Bartková

V některých záležitostech prostě vůbec není nutno experimentovat. Třeba u lineckého! Upečte si toto měkké cukroví s citronovou kůrou, kapkou rumu a kvalitní domácí zavařeninou a uvidíte, že do ledna ho na balkoně rozhodně sušit nebudete!

30 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
3 plechy
Na těsto
  • 350 g hladké mouky
  • 125 g cukru moučka
  • 250 g tuku
  • 1 žloutek
  • 1/2 lžičky citronové kůry
  • 1 lžička rumu
Na dokončení
  • džem
  • cukr moučka
Článek

Postup

01.

Mouku zpracujte s cukrem, žloutkem, citronovou kůrou, rumem a tukem (my dali Heru, ale použít můžete i jiný tuk nebo samozřejmě máslo) na hladké těsto. Zabalte ho do folie a nechte alespoň hodinu nebo i do druhého dne odležet.

02.

Na pomoučené ploše rozválejte na asi 3 mm tlustý plát a vykrajujte tvary, ideálně vždy polovinu s a polovinu bez otvoru.

03.

Pečte asi 8 minut při 180 °C dorůžova. Vychladlé dílky s otvorem pocukrujte a až poté opatrně slepujte s těmi bez něj. Mně se osvědčilo džem natírat na spodní část cukroví, protože je rovnější. Na linecké je nejlepší meruňková  nebo rybízová zavařenina, kterou můžete trochu rozehřát, pokud by byla příliš tuhá.

04.

Cukroví uložte do uzavíratelné dózy a dobře schovejte, aby aspoň pár kousků vydrželo do Vánoc! Linecké je nejlepší, když se alespoň týden či dva odleží, protože pak hezky změkne.

Tip: Jestli chcete, aby byl džem hezky vypouklý, mrkněte do receptu na velikonoční máslové sušenky, kde je postup popsaný.

Přidáváte do lineckého něco dalšího? Další ověřené recepty najdete v sekci Cukroví!

Reklama