Hlavní obsah

Vdávat se nebudu! Je to IN!

Foto: shutterstock.com

A žili spolu šťastně až do smrti...Foto: shutterstock.com

Reklama

Žít na „psí knížku“ je v módě! Ale proč? Skutečně ženy začaly více toužit po partnerské volnosti? Nebo se ve skrytu duše přece jen vidí jako nevěsty a bojují s nedostatkem vlastního sebevědomí a bojí se, že by je protějšek odmítl, kdyby na něj vyrukovaly s obřadem? K čemu je vlastně svatba dobrá a kdy je lepší žít „na hromádce“?

Článek

Svatba lásku rozhodně neposvětí. Existují rozporuplné názory na to, jestli je sňatek přežitek a život na „psí knížku“ naopak módní záležitost. Když se dva lidé rozcházejí, je to těžké, ať už měli oddací list, nebo ne. Jedno však zůstává společné - zklamání, bolest a osamělost, ty se nevyhnou nikomu. Co je tedy skutečně lepší?

Nejprve jsme se zeptali přímo vás! V naší videoanketě jste odpovídali na to, jestli má v dnešní době svatba vůbec smysl!

Muži prosazují svobodu a volnost!

Společnost už páry, které žijí „na hromádce“, neodsuzuje. Přesto ve většině případů jsou to právě muži, kteří prosazují volnější způsob života. Většina z nás stále sní svou pohádku se šťastným koncem: A byla svatba a žili spolu šťastně až do smrti. Přesto řada žen dobrovolně přijme postoj svého partnera a nevdává se. Tvrdí, že jim to vyhovuje a že jsou šťastné. Což samozřejmě může být pravda. To, jak svatbu vnímáme, určitě závisí na spoustě okolností. Např. z jaké rodiny pocházíme. Je dokázáno, že děti z rozvedených rodin nevnímají svatební obřad jako zásadní, a naopak tam, kde rodiče celý život žili s jedním partnerem, je pravděpodobné, že jejich děti půjdou stejnou cestou. I tak to nemusí vyjít. Manželovi rodiče budou zanedlouho slavit zlatou svatbu a já jsem již třetí žena svého muže. A přece na tom něco pravdy bude. Moji rodiče se rozvedli, a tak ani já na případném rozvodu nic zlého nevidím. (I když o něm neuvažuji.) A manžel zase stále věří v lásku na celý život, a proto si mě i po dvou nezdařených sňatcích vzal.

Mýty ohledně sňatku

Kamarádka Eva léta žila se svým přítelem a o svatbě nechtěla ani slyšet. Pak se ale jednoho dne rozhodla a vzali se. V tichosti! Proč? Prý kvůli společnému zdanění manželů. Jestli tohle je důvod, tak rychle zapomeňte, protože to už neplatí. Další mýlka: Svatba se vyplatí z pohledu dědictví nebo společného jmění manželů. I tohle už můžete pustit z hlavy. Současné zákony velí: Žijete-li s majitelem nemovitosti alespoň rok ve společné domácnosti, jste osvobozena od daní. Společné jmění manželů je možné vymezit kdykoli, takže i po uzavření sňatku. Jinými slovy - vzít si staříka s naditou peněženkou už nemusí být takové terno!

V neposlední řadě se vyznavačky sňatku ohánějí společným příjmením. I tohle už je trochu přežitek. Vzhledem k možnosti volby příjmení si spousta žen nechává po svatbě své rodné příjmení, takže nejen okolí, ale i úřady už jsou na tyhle rozdíly zvyklí. Paradoxně se svatba po praktické stránce vyplatí tehdy, když vztah začne skřípat. Rozvedení mají nárok na polovinu majetku, ale jednomu z nich také připadne eventuální výživné.

Foto: shutterstock.com

Potřebujete mít na vztah razítko?Foto: shutterstock.com

Když se dva milují, nepotřebují „papír“

Když se dva milují, nepotřebují to stvrzovat nějakým závazkem, jak se říká, mít na to „papír“. Mluvíme teď o pocitové stránce. Je tomu opravdu tak? Psychologové tvrdí, že díky svatebnímu rituálu získáme psychologickou a sociální oporu. Je pravda, že dříve byla brána svatba jako samozřejmý posun vztahu někam kupředu. (Nutno podotknout, že i stát se o novomanžele staral víc než dnes - ale to už jsem zase u toho materiálna.) Tohle všechno je daň za vysněnou demokracii. A proč je v módě žít na hromádce? Vysvětlení je jednoduché. Společnost prosazuje individualitu a spolupráce je na ústupu. Takže jsme vlastně nevědomky manželský svazek zatlačili do pozadí.

Než se vrhnete do chomoutu

Já měla možnost svého manžela poznat, než jsme se vzali. Zkusili jsme si společný život. A brali jsme se z lásky po oboustranné dohodě. Věděla jsem, že ho oddacím listem nezměním. Že mi nebude patřit, a když bude chtít odejít, udělá to, ať máme společné příjmení, nebo ne. I odborníci radí: Netlačte na pilu a poznejte svého partnera co nejvíce. Prožíváte-li krizi, rozhodně se do svatby nežeňte. Situace se tím jen zkomplikuje. Odpovězte si na otázku: Jsem schopná sdělovat svému protějšku své potřeby a zároveň naslouchat těm jeho? Pokud odpověď zní ano, jste na manželství připravená. V žádném případě si ale nemalujte, že svého miláčka po svatbě převychováte. Naopak, všechny neduhy mají časem tendenci zesilovat.

Pomyslná ručička vah jako by stále nevěděla, na jakou stranu se má uchýlit, že? Jedno je ale jisté. Manželské páry se od těch nesezdaných nijak významně v běžném životě neliší. Ani děti nijak netrpí tím, že mají jiné příjmení než tatínek, pokud jim věnujete patřičnou péči. A právní úkony lze řešit i jinými smluvními vztahy, než je sňatek. Je ovšem dokázáno, že přijde-li krize, manželský pár vykazuje větší stabilitu a soudržnost.

Přešlapy aneb Překvapivý finiš

Víkendový dýchánek s přáteli přináší nečekaná rozuzlení. Jediným, kdo si ho neužívá patřičnými doušky, je Petr a má k tomu své oprávněné důvody, které ještě zahýbou děním posledního dílu. Adam naopak využije dobré nálady, která na romantickém místě panuje, a požádá Radku znovu o ruku. Co myslíte, přijme jeho nabídku? Zda je pro Radku svatba důležitá nebo ne a jaké zvraty ještě přinese třináctý díl seriálu Přešlapy, se dozvíte ve středu v osm na Primě.

Řešíte svatební dilema? Myslíte si, že je svatba pro vztah důležitá? Jaké výhody má pro vás vztah na „psí knížku“? V čem vám naopak oddací list pomohl zjednodušit život? Pojďte s námi diskutovat pod článkem nebo na info@prozeny.cz.

Reklama

Načítám