Hlavní obsah
Foto: ltummy, Shutterstock.com

Foto: ltummy, Shutterstock.com

Očekáváte v pondělí příval koledníků? Upečte jim roztomilá dortová lízátka! Spotřebujete na ně i ořezky koláčů nebo dortu a ozdobit je můžete na tisíc způsobů.

1 hod.
Příprava
20 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
20 kusů
Těsto
  • 70 g polohrubé mouky
    1
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
    1
  • 1 špetka soli
  • 90 ml vody
  • 30 g másla
    7
  • 1 ks vejce
    3
  • 80 g cukru krupice
Na spojení
  • 100 g mascarpone
    7
  • 50 g lískooříškové pomazánky
    8
  • 50 g arašídového másla
    5
  • 50 g karamelového kondenzovaného mléka
    7
Dokončení
  • 200 g bílé čokolády
    6
    7
  • gelové potravinářské barvivo
  • 10 g cukrového zdobení
    1
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Oblíbená dortová lízátka můžete připravit dvojím způsobem: buďto pomocí speciální silikonové formy, se kterou je upečete přímo v daném tvaru, anebo postupným tvarováním z již upečeného piškotového těsta. První způsob je jednodušší, výhoda druhého je ta, že náplň je vláčnější (díky použití pojidla) a můžete takto spotřebovat i zbytky již upečeného koláče, odřezky dortu nebo třeba kupovaný piškot.

Postup:

01.

Pokud pečete vlastní korpus, začněte tím. Mouku prosijte do mísy s práškem do pečiva a přidejte špetku soli. Vodu a máslo dejte do kastrůlku a ohřívejte, dokud se máslo nerozpustí. Vejce vyšlehejte při nejvyšší rychlosti šlehačem, přisypávejte cukr a šlehejte až do pěny. Poté snižte rychlost na nejnižší a po lžících zašlehávejte mouku a máslo.

Foto: 123rf.com

S výzdobou si můžete opravdu vyhrátFoto: 123rf.com

02.

Těsto nalijte na menší plech s vyššími okraji vyložený pečicím papírem a pečte 15 až 20 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Upečené těsto nechte na roštu vychladnout. Druhá možnost je těsto nalít do speciální formy na cake pops. V tom případě pak přikryjte vrchní části formy a pečte jen 15 minut.

Foto: svetcukraru

Těsto smíchané s mascarpone a dalšími dobrotami je o poznání vláčnější než to pečené rovnou ve tvaru kuličekFoto: svetcukraru

03.

Při použití plátu rozdrobte vychladlé těsto úplně najemno. Mascarpone promíchejte s asi 4 lžícemi nutelly, salka, arašídového másla nebo třeba marmelády a důkladně zapracujte do těsta. Vytvořte asi 20 kuliček, překryjte je potravinářskou fólií a nechte v lednici minimálně hodinu zatuhnout. Pro ulehčení tvarování můžete použít i speciální tvořítka, díky kterým vytvoříte úhledné kytky, lístky či srdíčka.

Foto: svetcukraru

Lízátka můžete nechat zaschnout také „hlavou dolů" na pečicím papířeFoto: svetcukraru

04.

Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni, obarvěte několika kapkami cukrářského barviva (nebo kupte již obarvenou cukrovou polevu) a namočte do ní konce špejlí na lízátka, které následně napíchněte do každé kuličky. Takto napíchané kuličky dejte ještě chvíli odpočinout do chladu, aby se poleva lépe nanášela.

Foto: pixabay.com

V cukrářských potřebách a větších supermarketech koupíte i již obarvené polevyFoto: pixabay.com

05.

Vychlazené kuličky namočte do polevy a pomalu otáčejte, aby se poleva rovnoměrně roztekla po celém obvodu. Poté obalte v barevném zdobení a zapíchněte do krabice s dírkami, polystyrenu nebo třeba aranžovací pěny. Nechte zatuhnout.

Foto: svetcukraru

Stejně dobře si ale vystačíte s obyčejnou čokoládovou a barevnou rýžíFoto: svetcukraru

Tip: Veškeré potřeby (špejle, formičky i vychytávky na zdobení) zakoupíte v cukrářských potřebách (Svět cukrářů, Dortisimo, Fiala) nebo větších supermarketech. Pro podrobný návod pak mrněte na naše video o výrobě cake pops.

Dodržují se u vás ještě velikonoční tradice, nebo koledníka už nepotkáte?

Načítám