Hlavní obsah

Velikonoční dekorace 2017: In je zlatá a bílá barva!

Foto: profimedia

Vajíčka v originálním košíku nejprve ozdobí stůl a pak můžou posloužit jako odměna pro koledníkyFoto: profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Těšíte se na blížící se svátky? A ještě nemáte vyzdobený byt? Nabízíme vám ošatku plnou krásných dekorací, s nimiž zaručeně prokoukne i váš domov.

Článek

Svátky jara mají být veselé a barevné. Ale letos si na své přijde každý, i ten, kdo by raději zůstal u bílého základu. Nebo si naopak dopřál trochu lesku.

Barevná paleta

Letošní Velikonoce se nesou v duchu tradičních i zcela nových barev. Klasiku zastupují jemné pastelové odstíny, na razanci pak přidávají výrazné, živé barvy nejen žluté, červené, zelené a modré. „Příkladem nových barev je bílá a výrazně se prosazuje zlatá, rovněž kombinace bílé a zlaté. Zlatá tedy už není jen barvou Vánoc, můžete s ní experimentovat i během nejpestřejších svátků v roce,“ doporučuje Tereza Vašíčková z La Almary.

A dodává, že obecně letí dekorace v lesku, zejména bílá s lesklou glazurou. Dá se zkombinovat se všemi barvami a nepůsobí nijak kýčovitě. Naopak návrat do minulosti a dojem opotřebení evokuje patina.

Foto: Tchibo

Barevné dekorace, nádobí i prostírání vám přejí veselé Velikonoce. Například návleky na vajíčka, 4 kusy, cena 199 KčFoto: Tchibo

Foto: La Almara

Milá drobnost: dřevění zajíčci na zavěšení. Set 4 kusů, cena 119 KčFoto: La Almara

Foto: La Almara

Tahle skleněná vajíčka nejsou žádní drobečkové, na výšku mají kolem 10 cm. Bílá, nebo zlatá barva, 3 kusy, cena 199 KčFoto: La Almara

Foto: Apropos

Keramický set slánky a pepřenky užijete celoročně, cena 258 KčFoto: Apropos

Vaječné nadělení

Malovaná vajíčka u mnoha z vás nesmí chybět, ať už pověšená na větvičkách, položená na ošatce nebo v proutěném hnízdu či v podobě zápichů v osení. Prodávají se ale i maxi vejce a dokonce i z betonu (pro odlehčení se doplní třeba pírky).

Někdy však stačí jen vyjít ze známého tvaru a pojmout ho prakticky; v podobě polovičních skořápek se nabízejí třeba pěkné misky a květináče, byť jsou k dostání i téměř celé (miska s poklopem, stojánek na svíčku…).

Foto: Fler/MO.KA

Muffin z betonu se prodává v sadě s vyfouklým měděným vajíčkem, cena 138 KčFoto: Fler/MO.KA

Foto: bella rose

Na foto (zleva): porcelánové vajíčko s oušky králíka, cena 175 Kč, dřevěná schránka (nejen) na vejce, cena 324 KčFoto: bella rose

Foto: Nordic day

Na foto (zleva): keramický květináč Egg, cena 484 Kč, keramická vázička Egg, cena 384 KčFoto: Nordic day

Kraslice trochu jinak

Vánoční závěsné ozdoby na stromek znají všechny generace, kdežto na velikonoční si zvykáme nově. „Na rozdíl od tradičních kraslic mají skleněná velikonoční vajíčka praktické očko, kterým stačí provléct tenkou stužku nebo použít háček. Pověšená dekorace vytvoří krásný prostorový efekt,“ říká Kateřina Tichá ze společnosti Glassor.

Kromě skla se dekorativní vajíčka na zavěšení vyrábějí například z papíru nebo plastu.

Foto: Glassor

Ručně zdobená vajíčka jsou vyrobená tradiční metodou foukaného skla. Například vajíčko s kytičkou, výška 6 cm, cena 105 KčFoto: Glassor

Foto: Bella rose

Ozdobná vajíčka z lakované tvrzené papírové drti White flower zaujmou barvou i dekorem, cena 129 Kč/kusFoto: Bella rose

Jako na dvorku

Těžko se vsadit, které z hospodářských zvířat bude letos hrát prim. Z pohledu množství nabídky zajíčků, kuřátek, kachňátek, housátek a dalších se zdá, že letos to bude nerozhodně. „Samozřejmě nechybí ani slepičky. Lidé si je zkrátka stále vyžadují. Můžou mít podobu dekorace ze dřeva na postavení, dózy s víkem ve tvaru slepičky nebo třeba netradičně pojaté nástěnné tabule na křídu,“ uvádí Tereza Vašíčková.

A pokud u vás doma děti škemrají, abyste jim pořídili koťátko nebo pejska, prozatím to zkuste opět s dekoracemi. Nebo byste to spíše viděli na ptačí sněm?

Foto: La Natura

Kolekce Hanbury nabízí stylové keramické nádobí. Například cukřenka s poklopem se slepičkou, cena 364 KčFoto: La Natura

Foto: decodoma

Keramická ovečka padne jako ulitá do dětského pokoje, cena 119 KčFoto: decodoma

Foto: Magnet 3Pagen

Roztomilá kachňata z polyresinu budou dělat parádu doma i venku, cena 275 KčFoto: Magnet 3Pagen

Foto: Fler/KASHKI – homedekor

Dřevěná dekorace s ptáčkem a peřím z perličky kropenaté, cena 28 Kč/kusFoto: Fler/KASHKI – homedekor

Svátky (nejen) na stole

Tradiční pokrmy si lépe vychutnáte na svátečně prostřeném stole. Myslete na nový ubrus nebo alespoň ubrousky, pořiďte si nové nádobí či vázu. Třeba takovou, která bude váš byt zdobit také po svátcích, i kdyby pak zůstala prázdná. Váza, která žádné květiny nepotřebuje? Tyto kousky jsou dekorací samy o sobě.

Pustit Velikonoce můžete i do oken s novou záclonkou.

Foto: Luxury Table

Kolekce Spring Decoration potěší všechny romantické duše. Například porcelánová váza Květinová louka, cena 1770 KčFoto: Luxury Table

Foto: Butlers

Jarní stůl se dá vyladit v jedné barvě. Například bavlněný běhoun z kolekce Sphere, cena 219 KčFoto: Butlers

Foto: Magnet 3Pagen

Záclonky Kuřátka se prodávají v setu dvou kusů. Každá o rozměrech 35 x 40 cm, cena 275 KčFoto: Magnet 3Pagen

Jak budete trávit letošní svátky? Zůstanete doma, nebo vyrazíte do přírody?

Reklama

Načítám