Hlavní obsah
3,1
(65)
Foto: Extrudo

Foto: Extrudo

Klasickou velikonoční nádivku by celiaci jíst neměli, ale můžete jim ji s trochou trpělivosti připravit i bez pečiva (a tím pádem bez lepku) – ze sytých cizrnových placek. Chutná skvěle i studená a jestli najdete mladé kopřivy, určitě je do ní přidejte.

30 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
8 porcí
Cizrnové placky
  • 250 g cizrnové mouky
  • 1 lžíce bramborového škrobu
  • 1 lžička majoránky
  • 1/2 lžičky sušeného česneku
  • 1/2 lžičky sušené cibule
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 ks vejce
  • 500 ml mléka
  • 1/2 dl oleje
Nádivka
  • 600 g uzeného masa
  • 200 g klobásy
  • 6 ks vejce
  • 70 g cibule
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 30 g česneku
  • 2 hrsti čerstvých bylinek
  • 70 g pórku
  • 120 ml smetany ke šlehání
  • 1/2 lžičky soli
  • 40 g sádla
  • 200 g kukuřičné strouhanky
Článek

Postup

01.

Nejprve si připravte cizrnové placky: mouku, škrob a koření rozšlehejte v teplém mléce spolu s jedním vejcem. Těsto nechte krátce odpočinout.

02.

Nyní z hmoty tvořte na rozehřáté pánvi potřené tukem placky a ty pečte z obou stran. Po zchladnutí nakrájejte placičky na stejnoměrné kostky.

03.

V pánvi na trošce sádla dozlatova opečte nakrájenou cibulku, pak přidejte drcený kmín, prolisovaný česnek, nasekané jarní bylinky (petržel, pažitka, libeček, majoránka) nebo spařené a posekané kopřivy.

04.

Klobásu a předem uvařené uzené nakrájejte na kostičky a spolu s kolečky pórku přidejte do pánve. Ještě chvíli opékejte, nakonec zalijte smetanou a nechte krátce povařit. Po zchladnutí přimíchejte rozšlehaná vejce, sůl a nakonec vmíchejte připravené cizrnové placky a většinu kukuřičné strouhanky.

05.

Vše přendejte do sádlem vymaštěné a zbylou strouhankou vysypané nádoby. Tuto speciální nádivku pak pečte v troubě při 160 stupních asi 30–40 minut. Podávejte se salátem.

Tip: Směs na cizrnové placky koupíte v obchodech nebo supermarketech se zdravou výživou i hotovou, stačí ji smíchat s mlékem a vejcem a placky upéct. Místo placek můžete ale použít i zbylé bezlepkové pečivo.

Jestli vás neláká bezlepková verze, upečte si klasickou nádivku s uzeným a špenátem nebo velikonoční nádivku z kopřiv a rohlíků.

Reklama

Načítám