Hlavní obsah

Cuketová nádivka se sýrem, česnekem a špaldovou moukou

Hodnocení:
(396)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
40 minut
Náročnost
nízká

Nádivka už dávno není jen výsadou Velikonoc. Do vaječného základu přidejte cukety, sýr a bylinky a naopak vynechte tak trochu zbytečné pečivo a máte báječnou letní verzi, která chutná teplá i studená. Obě varianty jsme poctivě, a to hned několikrát, vyzkoušeli.

Ingredience pro:
1 plech
  • 1200 g cukety
  • 2 cibule
  • 6 stroužků česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 špetka chilli vloček
  • 4 vejce
  • 150 g špaldové mouky
  • 150 g goudy
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžička majoránky
  • 1 hrst čerstvých bylinek
  • 1/2 lžičky jedlé sody
Článek

Postup

Krok 1: Omyté, ale neoloupané cukety (zhruba 4 střední kusy, žluté či zelené) na jemno nastrouhejte a nechte v cedníku pustit šťávu, než si připravíte zbytek.

Krok 2: Na jemno pokrájenou cibuli orestujte se špetkou chilli na troše oleje, másla nebo sádla. Sýr taktéž nastrouhejte na jemno. Bylinky (já dala čerstvé oregano a petržel) nasekejte.

Krok 3: Cukety teď opravdu co nejpečlivěji vyždímejte (šťávu použijte do polévky, smoothie nebo k vaření těstovin či rýže), jinak bude nádivka příliš mokrá. Smíchejte je s orestovanou cibulkou, sýrem, prolisovaným česnekem, vajíčky, moukou, jedlou sodou, bylinkami a majoránkou a pořádně osolte a opepřete.

Krok 4: Těsto rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte směs při 180 °C asi 40 minut, jestli je nádivka hotová, poznáte tak, že do těsta zapíchnete špejli, která zůstane po vytažení suchá. Plech, který jsem použila, měl 20 x 30 cm, ale obecně platí, že čím nižší vrstva těsta bude, tím lépe a rychleji se nádivka propeče. Pokud by se vám zdálo, že na povrchu moc zlátne a uvnitř je stále nedopečená, přikryjte celý plech alobalem. Nádivka se krájí nejlépe až po vychladnutí, ale to se snadněji radí, než dodržuje...

Tip: Dejte stranou několik koleček cukety i cibule (já použila červenou), kterými těsto před pečením ozdobte. Bílky můžete oddělit a vmíchat je pro nadýchanější nádivku v podobě sněhu nebo do těsta přidat sušená rajčata, kousky uzeniny či naloženou kapii.

Máte svůj vlastní recept, jak zpracovat velké množství cuket? Prozraďte nám ho!

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek