Hlavní obsah

Velikonoční zajíček: Takhle ho upečete bez speciální formy!

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Formu na beránka užijete jen před Velikonocemi a po zbytek roku leží v zásuvce. Pokud jste ji nezdědili po babičce, snad ji ani nekupujte. Symbol svátků jara můžete elegantně obejít – upečte si roztomilého zajíčka.

Článek

Velikonočními přípravami vás provázíme krok po kroku – zmínili jsme se o voňavém úklidu pomocí aviváže, přinesli jsme tipy na jarní dekorace i recept na nekynutý tvarohový mazanec. Kromě beránka, který je symbolem nevinnosti a čistoty, patří k Velikonocům i zajíček. V obchodech vidíte spousty čokoládových, roztomilý hebký tvoreček na vás mrká z kdejaké dekorace, tak proč si s ním nepohrát i v kuchyni? Nebudete na něj potřebovat žádnou speciální formu (stačí dortová nebo jakákoli kulatá) a trik s ušima zvládnete podle našeho fotografického postupu.

Jako na bábovku

Foto: Greta Blumajerová

Nepotřebujete žádné speciální potřeby ani přísady, jako základ poslouží šlehačkaFoto: Greta Blumajerová

Náš velikonoční zajíček nebude žádná chudinka, ale dobře živený macek, jehož velikost, rozuměj hmota, bude odpovídat klasické bábovce. Přemýšleli jsme, jaké těsto zvolit, a nakonec vyhrálo super jednoduché šlehačkové. Příprava vám zabere sotva pár minut, což je výhoda vzhledem k tomu, že si s upečeným korpusem budete ještě hrát.

  • NA TĚSTO -
  • 3 vejce
  • 1 kelímek smetany ke šlehání (asi 200 g)
  • 1,5 kelímku moučkového cukru
  • 3 kelímky hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • kůra z půlky citronu
  • máslo na vymazání formy a mouka na vysypání
  • NA OZDOBENÍ -
  • 100 g másla
  • 2 lžíce cukru moučka
  • 250 g smetanového sýra (typ Philadephia, Buko, Lučina)
  • kokosové hoblinky
  • dřevěná párátka
  • 3 lentilky nebo jiné barevné bonbony na oči a nos
Foto: Greta Blumajerová

Cukr moučka se rozpustí rychleji než krupice nebo krystal Foto: Greta Blumajerová

Vajíčka s cukrem šlehejte nejméně dvě minuty do pěny, pak snižte rychlost šlehače a pomalu přilévejte smetanu.

Foto: Greta Blumajerová

Vzniklá hmota by měla být pěkně nadýchanáFoto: Greta Blumajerová

V míse promíchejte mouku s práškem do pečiva a směs pomalu přisypávejte k vaječné hmotě. Nakonec do těsta nastrouhejte kůru z půlky chemicky neošetřeného citronu. Variabilně můžete přidat i vanilkovou esenci nebo zrníčka vanilky.

Foto: Greta Blumajerová

Precizní vymazání a vysypání formy ulehčí vyklopení upečeného korpusuFoto: Greta Blumajerová

Dortovou formu o průměru 24 centimetrů vymažte máslem a vysypejte moukou. Nalijte do ní těsto a pečte v troubě vyhřáté na 170 stupňů asi 40 minut.

Upečeno. A co dál?

Vychladlý korpus zubatým nožem rozpulte. Je nutné, aby byly obě poloviny skutečně stejně velké – zjistíte to tak, že je postavíte vedle sebe řeznou stranou dolů. Bude-li jedna vyšší, spodní část opatrně seřízněte, aby půlky pěkně lícovaly.

Foto: Greta Blumajerová

Obě poloviny přimáčknuté k sobě musejí tvořit kompaktní celekFoto: Greta Blumajerová

Pod dvě k sobě přitlačené půlky korpusu složte pečicí papír tak, aby se dal hotový zajíček lehce přenést na podnos a papír zároveň moc nevyčníval a neupozorňoval na sebe.

Foto: Greta Blumajerová

Nejprve slepte krémem půlky k sobě a pak je krémem přilepte k papírové podložce Foto: Greta Blumajerová

V misce ušlehejte smetanový sýr s cukrem a máslem pokojové teploty dohladka. Krémem nejprve spojte půlky korpusu k sobě. Lžíci krému rozetřete v tenké vrstvě i na pečicí papír pod tělem zajíčka – nebude vám při další práci klouzat.

Ouška a to ostatní

Foto: Greta Blumajerová

Nejprve veďte řez shora šikmo dolů zhruba šest centimetrů – to bude délka zajíčkových ušíFoto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Hlavu zajíčka vyrobíte tak, že zajedete nožem tam, kde končí zářez pro uši – kolmo na kulatý okrajFoto: Greta Blumajerová

Podle fotografie nařízněte dlouhým zubatým nožem obě zajíčkovy uši najednou. Jakmile je mírně odklopíte, objeví se obrys zajíčka i s hlavou.

Foto: Greta Blumajerová

Ouška budou díky párátkům držet jako přibitá Foto: Greta Blumajerová

Vykrojená ouška můžete jen tak postavit a zaklínit je za zajíčkovou hlavou, lepší však bude připevnit je párátkem.

Foto: Greta Blumajerová

Všechny případné nerovnosti krásně skryje bílý krém Foto: Greta Blumajerová

Celého zajíčka včetně uší pomažte krémem. Nejlépe to jde příborovým nožem, u uší si pomozte lžičkou. Cílem je pokrýt celý korpus stejnoměrnou vrstvou tak, aby nevykukovala béžová místa.

Foto: Greta Blumajerová

Se sypáním hoblinkami začněte nahoře a postupujte směrem do stranFoto: Greta Blumajerová

Nakonec zajíčka ze všech stran posypte kokosovými hoblinami. Opět udržujte stejnoměrnou vrstvu. Na bocích, kde mají hobliny tendenci opadávat, se je nebojte jemně vmáčknout do krému. Nemáte-li hobliny, můžete případně užít i klasický strouhaný kokos, ale zajíček bude působit trošku vypelichaným dojmem. Drobné kousky kokosu udělají místy hrudky a nebudou tak efektně evokovat rozverný kožíšek.

Foto: Greta Blumajerová

Zajíčka přeneste na finální místo, dozdobte a přizvěte děti. Budou jásat!Foto: Greta Blumajerová

Poslední krok je snadný – vdechněte zajícovi život očima a čumáčkem z bonbonů. Pak už může putovat na stůl, a jestli se do večera nesní, což je docela dobře možné, radši ho na noc dejte přikrytého mikrotenovým sáčkem do lednice. Máslo v krému by mohlo žluknout.

Dáte letos šanci zajíčkovi, nebo zvolíte beránkovou klasiku? 

Načítám