Hlavní obsah

Velikonoční zajíček: Takhle ho upečete bez speciální formy!

Foto: Greta Blumajerová

Formu na beránka užijete jen před Velikonocemi a po zbytek roku leží v zásuvce. Pokud jste ji nezdědili po babičce, snad ji ani nekupujte. Symbol svátků jara můžete elegantně obejít – upečte si roztomilého zajíčka.

Článek

Velikonočními přípravami vás provázíme krok po kroku – zmínili jsme se o voňavém úklidu pomocí aviváže, přinesli jsme tipy na jarní dekorace i recept na nekynutý tvarohový mazanec. Kromě beránka, který je symbolem nevinnosti a čistoty, patří k Velikonocům i zajíček. V obchodech vidíte spousty čokoládových, roztomilý hebký tvoreček na vás mrká z kdejaké dekorace, tak proč si s ním nepohrát i v kuchyni? Nebudete na něj potřebovat žádnou speciální formu (stačí dortová nebo jakákoli kulatá) a trik s ušima zvládnete podle našeho fotografického postupu.

Jako na bábovku

Foto: Greta Blumajerová

Nepotřebujete žádné speciální potřeby ani přísady, jako základ poslouží šlehačka

Náš velikonoční zajíček nebude žádná chudinka, ale dobře živený macek, jehož velikost, rozuměj hmota, bude odpovídat klasické bábovce. Přemýšleli jsme, jaké těsto zvolit, a nakonec vyhrálo super jednoduché šlehačkové. Příprava vám zabere sotva pár minut, což je výhoda vzhledem k tomu, že si s upečeným korpusem budete ještě hrát.

  • NA TĚSTO
  • 3 vejce
  • 1 kelímek smetany ke šlehání (asi 200 g)
  • 1,5 kelímku moučkového cukru
  • 3 kelímky hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • kůra z půlky citronu
  • máslo na vymazání formy a mouka na vysypání
  • NA OZDOBENÍ
  • 100 g másla
  • 2 lžíce cukru moučka
  • 250 g smetanového sýra (typ Philadephia, Buko, Lučina)
  • kokosové hoblinky
  • dřevěná párátka
  • 3 lentilky nebo jiné barevné bonbony na oči a nos
Foto: Greta Blumajerová

Cukr moučka se rozpustí rychleji než krupice nebo krystal

Vajíčka s cukrem šlehejte nejméně dvě minuty do pěny, pak snižte rychlost šlehače a pomalu přilévejte smetanu.

Foto: Greta Blumajerová

Vzniklá hmota by měla být pěkně nadýchaná

V míse promíchejte mouku s práškem do pečiva a směs pomalu přisypávejte k vaječné hmotě. Nakonec do těsta nastrouhejte kůru z půlky chemicky neošetřeného citronu. Variabilně můžete přidat i vanilkovou esenci nebo zrníčka vanilky.

Foto: Greta Blumajerová

Precizní vymazání a vysypání formy ulehčí vyklopení upečeného korpusu

Dortovou formu o průměru 24 centimetrů vymažte máslem a vysypejte moukou. Nalijte do ní těsto a pečte v troubě vyhřáté na 170 stupňů asi 40 minut.

Upečeno. A co dál?

Vychladlý korpus zubatým nožem rozpulte. Je nutné, aby byly obě poloviny skutečně stejně velké – zjistíte to tak, že je postavíte vedle sebe řeznou stranou dolů. Bude-li jedna vyšší, spodní část opatrně seřízněte, aby půlky pěkně lícovaly.

Foto: Greta Blumajerová

Obě poloviny přimáčknuté k sobě musejí tvořit kompaktní celek

Pod dvě k sobě přitlačené půlky korpusu složte pečicí papír tak, aby se dal hotový zajíček lehce přenést na podnos a papír zároveň moc nevyčníval a neupozorňoval na sebe.

Foto: Greta Blumajerová

Nejprve slepte krémem půlky k sobě a pak je krémem přilepte k papírové podložce

V misce ušlehejte smetanový sýr s cukrem a máslem pokojové teploty dohladka. Krémem nejprve spojte půlky korpusu k sobě. Lžíci krému rozetřete v tenké vrstvě i na pečicí papír pod tělem zajíčka – nebude vám při další práci klouzat.

Ouška a to ostatní

Foto: Greta Blumajerová

Nejprve veďte řez shora šikmo dolů zhruba šest centimetrů – to bude délka zajíčkových uší

Foto: Greta Blumajerová

Hlavu zajíčka vyrobíte tak, že zajedete nožem tam, kde končí zářez pro uši – kolmo na kulatý okraj

Podle fotografie nařízněte dlouhým zubatým nožem obě zajíčkovy uši najednou. Jakmile je mírně odklopíte, objeví se obrys zajíčka i s hlavou.

Foto: Greta Blumajerová

Ouška budou díky párátkům držet jako přibitá

Vykrojená ouška můžete jen tak postavit a zaklínit je za zajíčkovou hlavou, lepší však bude připevnit je párátkem.

Foto: Greta Blumajerová

Všechny případné nerovnosti krásně skryje bílý krém

Celého zajíčka včetně uší pomažte krémem. Nejlépe to jde příborovým nožem, u uší si pomozte lžičkou. Cílem je pokrýt celý korpus stejnoměrnou vrstvou tak, aby nevykukovala béžová místa.

Foto: Greta Blumajerová

Se sypáním hoblinkami začněte nahoře a postupujte směrem do stran

Nakonec zajíčka ze všech stran posypte kokosovými hoblinami. Opět udržujte stejnoměrnou vrstvu. Na bocích, kde mají hobliny tendenci opadávat, se je nebojte jemně vmáčknout do krému. Nemáte-li hobliny, můžete případně užít i klasický strouhaný kokos, ale zajíček bude působit trošku vypelichaným dojmem. Drobné kousky kokosu udělají místy hrudky a nebudou tak efektně evokovat rozverný kožíšek.

Foto: Greta Blumajerová

Zajíčka přeneste na finální místo, dozdobte a přizvěte děti. Budou jásat!

Poslední krok je snadný – vdechněte zajícovi život očima a čumáčkem z bonbonů. Pak už může putovat na stůl, a jestli se do večera nesní, což je docela dobře možné, radši ho na noc dejte přikrytého mikrotenovým sáčkem do lednice. Máslo v krému by mohlo žluknout.

Dáte letos šanci zajíčkovi, nebo zvolíte beránkovou klasiku? 

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama