Hlavní obsah

Naplánujte si volno! Kdy budou letos Velikonoce, jak jsou otevřené obchody a kdy mají děti prázdniny

Foto: Evgeny Atamanenko, Shutterstock.com

Foto: Evgeny Atamanenko, Shutterstock.com

Kdo se těší na Velikonoce, které jsou pro mnohé zejména oslavou jara, ať zvedne ruku! Na kdy vycházejí Velikonoce v roce 2024 a kdy budou mít zavřeno obchody?

Článek

Svátek jara a vzkříšení Ježíše Krista. To jsou Velikonoce! Na kdy letos vycházejí? Kolik dní mají děti prázdniny a kdy mají zavřeno velké obchody? To všechno vám teď prozradíme.

Jak se vypočítá datum Velikonoc?

Velikonoce patří mezi pohyblivé svátky, což znamená, že nemají každoročně dané datum. Podle křesťanského kalendáře vycházejí vždy na první neděli po prvním jarním úplňku. Je to tedy po úplňku, který proběhne po prvním jarním dnu, tedy po 21. březnu - letos to bude ten, který přijde v pondělí 25. března.

Kdy je volno?

Velikonoce, nebo chcete-li velikonoční víkend, v roce 2024 vycházejí na 29. března 1. dubna. A skvělé je, že od roku 2016 je Velký pátek státním svátkem. Máte tedy o den více na přípravu všech dobrot, které k Velikonocům patří. Už se těšíte, jak budete plést pomlázku, péct beránka či mazanec?

Kdy mají děti velikonoční prázdniny?

Velikonoce jsou tradičním svátkem, se kterými se pojí mnoho zvyků, ale mnoho lidí věnuje volno také setkávání se s rodinami. Děti se určitě těší na to, jak budou malovat kraslice nebo vařená vajíčka - a letos se navíc mohou těšit i na pět dní volna. Velikonoční prázdniny jsou totiž ve čtvrtek 28. března 2024 a spojí se s Velkým pátkem a Velikonočním pondělkem, takže se děti do lavic vrátí až v úterý 2. dubna.

Velikonoční otevírací doba v obchodech

Od doby, kdy došlo k upravení otevírací doby v obchodech při státních svátcích, mnoho lidí tápe, kdy a o kterém svátku velké obchody zavírají své brány. V době Velikonoc je to takto: Na Velký pátek jsou všechny velké obchody otevřené, zavřeno mají na Velikonoční pondělí.

Barevné dny Velikonoc

Určitě jste už někdy slyšeli o barevných dnech Velikonoc, třeba o Květné neděli, Modrém pondělku či Zeleném čtvrtku. Víte ale, co přesně znamenají, jaký mají význam? Znát se to vyplatí, budete totiž vědět, kdy byste rozhodně neměli uklízet a kdy péct beránka. Vše najdete v článku Velikonoční zvyky a tradice našich babiček.

Velikonoce 2025

Velký pátek 18. dubna, Velikonoční pondělí 21. dubna.

Velikonoce 2026

Velký pátek 3. dubna, Velikonoční pondělí 6. dubna.

Velikonoce 2027

Velký pátek 26. března, Velikonoční pondělí 29. března.

Velikonoční moučníky podle našich receptů napečete, domov i vajíčka si ozdobíte. Že vám tu chybí ještě dvě tradiční velikonoční dobroty v podobě nádivky či dozlatova vypečené pečínky? Hned to napravíme: Velikonoční nádivka se špenátem a uzeným masem a velikonoční jehněčí pečeně.

Velikonoce

Velikonoce jsou svátkem jara (pro ateisty) a zmrtvýchvstání Ježíše Krista (pro křesťany). Letos vychází Velký pátek na 29. března, Velikonoční pondělí na 1. dubna.

K tradicím Velikonoc patří barvení vajíček, pečení mazanceberánka, někdo si na Zelený čtvrtek připraví i jidáše. Křesťané si během pašijového týdne připomínají poslední dny života mesiáše a jeho vzkříšení.

Velikonoční pondělí pak patří na většině míst v Česku koledování a pomlázce. Víte, jaké jsou nejlepší recepty z vařených vajec?

Tak co nejkrásnější Velikonoce přejeme!

Reklama