Hlavní obsah

Velký průvodce povlečením aneb Jaké materiály jsou teď in?

Foto: povlecemevas

Foto: povlecemevas

Značnou část dne a našeho života obecně trávíme v posteli. Spánek nám zabere třetinu dne, a dokonce polovinu života. Měl by být kvalitní, protože jen on dokáže naše tělo připravit na starosti i radosti všedních dní. Jak na něj?

Článek

Jak si kdo ustele, tak si také lehne. Kvalita spánku záleží na našem životním stylu a také na prostředí, ve kterém usínáme. Na zdech ložnice by měla být uklidňující barva, postel by měla být pohodlná, vybavená kvalitní matrací a příjemným povlečením. Jak vybrat ten nejlepší materiál povlečení?

Na materiálu povlečení záleží

Každý den je vyplněn novými prožitky, starostmi a radostmi. Jak se večer těšíme na něžnou náruč naší postele? Zachumláme se do povlečení a spokojeně usneme. Nesmí nás dráždit, škrábat, musí dobře odvádět vlhkost, prostě být na dotek příjemné. Kromě materiálu je důležité také dobře zvolit velikost a barvu.

Bavlna je stálicí

Bavlněné povlečení je klasika, která nikdy neomrzí. Na dotek je měkké, dobře saje pot, je vhodné i pro alergiky. Nevýhodou povlečení ze 100% bavlny je to, že se hodně mačká, je třeba ho žehlit nebo mandlovat.

Krepové povlečení

V pravidelných pruzích se střídá jemný a nařasený materiál ze strojově tvarované bavlny. Povlečení z krepu je kvalitní a prodyšné a hodí se k celoročnímu použití. Ne každému ale sedne na první pokus. Někdo si na přechod jemné a hrubší části musí zvyknout. Odměnou je snadná údržba.

Bavlněný satén

Povlečení z bavlněného saténu je pěkné na pohled, příjemné na dotek. Nijak nedráždí pokožku, jeho údržba je snadná a rychlá. Je vyrobeno z kvalitní česané 100% bavlněné příze. Pyšní se přirozeným leskem, dlouhou životností, pevnou strukturou a prodyšností. Zároveň výborně pohlcuje pot. Co víc si přát?

Foto: povlecemevas

Jak si kdo ustele, tak si také lehneFoto: povlecemevas

Flanelové povlečení

Je vyrobeno z počesané bavlny s oboustranným vlasem, která zahřeje i během chladných nocí. Povlečení z flanelu příjemně hřeje, dobře saje pot a doslova pohladí po těle.

Povlečení z damašku

Pevné a jemné povlečení s hedvábným leskem. To je damaškové povlečení, které do vaší ložnice vnese nádech luxusu. Je vhodné k celoročnímu užití a budete se z něj těšit dlouhou dobu. Pyšní se vysokou odolností vůči opotřebení.

Povlečení z mikrovlákna

Skvěle odvádí pot, v létě chladí, v zimě hřeje. Jeho výhodou je nežehlivá úprava a to, že rychle schne. Ačkoli je ze 100% polyesteru, mohou se z něj těšit i alergici, které nebude nijak dráždit. Nemusí se bát ani roztočů.

Povlečení z mikroplyše

Hebké a hřejivé povlečení s krátkými chloupky vás zahřeje i během té nejkrutější zimy. Je lehké jako pírko, nestudí. Je vyrobeno ze 100% polyesteru.

Moderním mikroplyšem dnešní doby je mikroflanel. Je jemnější, hřejivější a příjemnější než mikroplyšové povlečení. Má skvělé termoregulační vlastnosti, elegantní vzhled a stálé barvy. Povlečení z mikroflanelu nepouští chloupky, rychle schne a vy si ho hned zamilujete.

Při výběru povlečení zvažte, kdy a kde ho budete používat. Volbu materiálu v žádném případě nepodceňujte. Kromě vzhledu je důležité také roční období, náročnost údržby i to, kdo pod ním bude spát. Výběr materiálu pro alergiky a děti je totiž trochu náročnější.

Načítám