Hlavní obsah

Láska a peníze: Kdy finance vážně ničí vztah?

Foto: WAYHOME studio, Shutterstock.com

Foto: WAYHOME studio, Shutterstock.com

Reklama

Peníze! Ať se vám to líbí, nebo ne, je to jeden z nejčastějších důvodů partnerských hádek. Proč mají finance na vztahovou pohodu takový vliv? A je vůbec možné sporům o peníze předejít?

Článek

Dalo by se říct, že hádky o peníze jsou pro lásku stejně nebezpečné jako třeba nevěra či jiné závažné vztahové trable. Jestli si v tomhle ohledu neumíte udělat pořádek, je dost možné, že váš vztah hodně rychle skončí.

Proč?

Peníze jsou zdrojem neshod z mnoha důvodů, nejčastěji za to ale mohou následující situace:

  • Rozdílné přístupy - Můžete mít peněz málo, nebo hodně, jestli k nim máte s partnerem hodně odlišný přístup, budete se prostě hádat. Je-li jeden velký šetřil a druhý je naopak spíš rozhazovačný, je jasné, že se neshodnete. A když jeden umí s penězi dobře zacházet a plánuje, ale druhý žije okamžikem, bude to vždycky problém.
  • Nesoulad v příjmech - Jsou vaše příjmy s partnerem podobné (řekněme v řádech tisíců)? Pak si asi nemáte moc co vyčítat. Když však jeden vydělává diametrálně víc než druhý, může to být zdroj konfliktů. Ten více vydělávající má v ruce velký nástroj moci a ne vždy je snadné příležitosti někým manipulovat odolat. Velmi jednoduše tak může získat pocit, že on je ten, kdo má právo rozhodovat o financích a podobně.
  • Finanční krize - I páry, které se kvůli penězům nikdy nehádaly, to v takzvaných hubených časech dělají. Jakmile přijdou velké nečekané výdaje nebo jeden třeba přijde o práci, tedy najednou pociťujete finanční nouzi, jste přirozeně podráždění, nervózní a snadno podlehnete touze tuto frustraci ventilovat jeden na druhém.

Základní uspořádání

Aby vám to v oblasti financí klapalo, je potřeba učinit základní dohodu o tom, jak budete fungovat. Nejčastěji se mluví o dvou základních variantách.

V případě oddělených účtů má každý partner svůj účet a své příjmy a veškeré náklady na společný život (bydlení, jídlo, vybavení domácnosti) si dělí napůl. Se zbytkem peněz si každý dělá, co sám uzná za vhodné. „Oddělené účty mohou oběma dávat svobodu, každý je svéprávný dospělý člověk a nakládá s financemi, jak potřebuje,“ popisuje hlavní výhodu terapeutka pro děti, rodiny a mezilidské vztahy Lucie Mucalová.

Je tu ale i řada úskalí. Velmi snadno se totiž může stát, že spíš než partneři budete účetní. A začnete urputně vypočítávat, čí nákup potravin stál víc, a budete si vracet peníze do haléře. Druhé riziko spočívá v tom, že tohle může fungovat ve chvíli, kdy oba nějaké příjmy máte. Mohou ale přijít chvíle, kdy jeden z vás vydělávat nebude (nemoc, mateřská, ztráta zaměstnání…). Tehdy musí přijít změna finančního uspořádání, která ale ne vždy proběhne hladce.

Jako mnohem pohodovější varianta se zdá jeden účet. „I společný účet by měl být o svobodě obou partnerů. Mělo by být jasně dohodnuto, jaká je rezerva, na kterou se nesahá. Bohužel jsou ale i případy, kdy si ženy bojí koupit nové šaty, protože to partner na účtu uvidí a bude zle,“ varuje Lucie Mucalová. Jednoduše řečeno, společný účet se může velmi snadno stát nástrojem, jak druhého kontrolovat a omezovat.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Přijdou-li hubené časy, začnou se kvůli penězům hádat i ty páry, které to nikdy nedělalyFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Proto se odborníci shodují, že pravděpodobně ideální variantou je jakýsi zlatý střed. Každý má vlastní účet, s nímž nakládá podle svého s tím, že je dohodnuto, kdo má na starosti jaké společné náklady – ovšem ne rozpočítané na halíře, ale rozdělené spíš podle toho, co kdo dokáže utáhnout. Zkrátka neřešíte, kdo za společný život utratí víc a kdo méně. Toto uspořádání vás učí být skutečnými partnery, kteří se vzájemně podporují, jsou velkorysí, ale zároveň nad sebou nemají extrémní moc.

Tajnosti ničí vztah

Je tu ale ještě jedno úskalí týkající se finančního uspořádání ve vztahu: tajnosti. Odborníci se shodují, že ty nadělají velkou paseku. Utajované kreditní karty, skrytě uspořené peníze, pokoutní účty, o nichž ten druhý neví, dluhy... „Jenže pak na to váš protějšek přijde a je z toho válka. Nejde jen o peníze, je to velké narušení vzájemné důvěry, což může vztah hodně poškodit,“ varuje americká finanční expertka Michelle Perry Higgins.

Takže dodržujte základní pravidlo a mějte své pomyslné peněžní karty otevřené. Předejdete mnoha hádkám a problémům.

Jak to máte s penězi doma vy? 

Reklama

Související témata:

Načítám