Článek
Rybíz je tradiční drobné ovoce a není výjimečné, že keře plodí i několik desítek let. Možná tak pamatují dobu, kdy z nich babička vyráběla rybízovou šťávu nebo marmeládu na linecké. Ovšem nejrychlejší a nejspolehlivější způsob zpracování rybízu je koláč. Zkuste výborné jednoduché buchty na plech, a jestli chcete něco trochu slavnostnějšího, jsou tu snadné muffiny s rybízovým krémem nebo čokoládový dort.
Skladování rybízu? Buďte rychlí!
Stejně jako u většiny drobného ovoce i u rybízu platí, že je nejlepší, když ho sníte či zpracujete co nejdřív po sklizni. A pokud ho potřebujete skladovat, pak ho dopředu nemyjte ani neotrhávejte ze stopek (to udělejte až těsně před konzumací nebo zpracováním). Vložte ho do chladničky do šuplíku na ovoce a dejte pod něj papírovou nebo látkovou utěrku, aby se zespodu nepotil a neplesnivěl. Ale i zde vydrží jen dva až tři dny.
Lepší je rybíz skladovat v mrazáku. Máte-li tu možnost, pak jednotlivé kuličky nejdřív zamrazte na tácu a do sáčku je nasypejte až tvrdé, aby se neslepily. Bude se s nimi pak lépe manipulovat. Rybíz se před zmrazením nemusí omývat, a pokud se do toho pustíte, tak ho pak velmi dobře osušte! V mrazáku by měl rybíz vydržet do další sklizně, ale déle ho tam nenechávejte, postupně přichází o chuť.