Hlavní obsah
3,4
(71)
 

Bílou čokoládu sice koupíte v každé samoobsluze, ale až ochutnáte tu, co je opravdu jen z kakaového másla, mléka, cukru a vanilky, pochopíte, že těch 5 minut přípravy za to opravdu stojí. Celý postup ve videu!

5 min.
Příprava
Neuvedeno
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
130 gramů
Čokoláda
  • 50 g kakaového másla
  • 50 g cukru moučka
  • 30 g sušeného mléka
  • 1 lusk mleté vanilky
Dle chuti
  • 1 špetka soli
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 1 hrst ořechů
  • 1 hrst sušeného ovoce
Článek

Postup:

01.

Kakaové máslo (pořídíte ho ve zdravých výživách, cukrářských potřebách, prodejnách ořechů a na internetu) rozpusťte ve vodní lázni nebo v mikrovlnce.

02.

Vmíchejte cukr, sušené mléko a vanilku. Já dala extrakt, ale použít můžete i přímo zrníčka z vanilkového lusku nebo vanilkový cukr. V tom případě pak ale směs ještě trochu zahřejte, aby se cukr rozpustil. Můžete dochutit i špetkou soli nebo sušeného zázvoru.

03.

Vlijte do silikonových formiček nebo menší formy na biskupský chlebíček vyložené pečicím papírem. V cukrářských potřebách seženete i přímo formy na tabulku čokolády. Nejjednodušší je pak čokoládu lít přímo na pečicí papír a po zatuhnutí jen rozlámat na kousky.

04.

Podle chuti posypejte sušeným ovocem, ořechy či jedlými květy. Já na čokolády použila sušené okvětní lístky růží s pistáciemi, lyofilizované maliny, sušené meruňky s mandlemi a růžový pepř s hoblinkami kokosu, což byl naprosto jasný favorit.

05.

Nechte zatuhnout v mrazáku a poté uchovávejte v chladu, vydrží asi 2 týdny (což se vám stejně nepodaří ověřit, většinou mizí v horizontu několika hodin). Jednotlivé tabulky můžete zabalit do celofánu, převázat stuhou a použít jako dárek.

Tip: Sušené mléko klidně vynechte – já ho používám spíš proto, aby čokoláda nebyla tak sladká a po zatuhnutí držela tvar.

Zajímá vás, jak na tmavou čokoládu? Mrkněte do článku Domácí čokoláda ze dvou ingrediencí a vyrobte si čokoládu klidně úplně bez cukru!

Reklama

Související témata:

Načítám