Hlavní obsah

Ostružina - nedoceněná superpotravina českých zahrad. Pomůže srdci, při únavě nebo hemoroidech

Foto: 5PH, Shutterstock.com

Foto: 5PH, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pojem superpotraviny byl skloňován už snad ve všech pádech a spojován skoro s každou rostlinou, zvířetem či ingrediencí. Ale některé potraviny jsou vážně super. Objevte s námi tajemství ostružin a zjistěte, proč je s nimi pojem superpotravina po právu provázán.

Článek

Ostružiny, temné poklady přírody, se nejen vyznačují vynikajícím kulinářským potenciálem, ale také skrývají nepřeberné množství prospěšných látek pro naše zdraví. Tyto tmavě fialové, černé nebo vínové plody jsou více než jen chutnou pochoutkou - jsou skutečným zázrakem, který může obohatit stravu a zvýšit kvalitu života.

Historie pěstování ostružin v Evropě sahá až do starověku. První zmínky o těchto plodech pocházejí z řeckých a římských zápisů, kde byly využívány nejen jako potrava, ale také pro své léčivé účinky. Ve středověku se ostružiny staly oblíbenou ingrediencí v tradičních receptech a byly pěstovány ve klášterních zahradách pro své výživové a léčebné vlastnosti.

Zdravotní benefity ostružin

Ostružiny mají mnoho zdravotních výhod. Jsou skvělým zdrojem antioxidantů, které pomáhají chránit tělo před poškozením způsobeným volnými radikály, a snižují tak riziko vzniku chronických onemocnění, jako jsou srdeční choroby a rakovina. Díky svému obsahu vlákniny podporují zdraví trávicího systému a přispívají k regulaci hladiny cukru v krvi. Ostružiny také podporují imunitní systém a napomáhají při boji se záněty.

Foto: Digihelion, Shutterstock.com

Z ostružin využijete jak plody, tak listy. Oboje se hodí například do čajeFoto: Digihelion, Shutterstock.com

Plody dále obsahují bohaté množství vitaminu C a B, fosforu, železa, hořčíku a vápníku. Díky tomu se výrazně podílí na zlepšení celkové fyzické kondice, podporují proces regenerace a posilují imunitní systém. Jsou tudíž vynikajícím doplňkem stravy, zejména během rekonvalescence, v době únavy a při nachlazení. Navíc mají pozitivní vliv na stav cévního systému. Jejich zvýšená konzumace se doporučuje při onemocnění aterosklerózou, křečovými žilami a hemoroidy. Také mohou pomoci při problémech s erekcí, pro tyto situace je však vhodnější užívat sušené plody, například ve formě čaje.

Jak si můžete ostružiny dopřát: Ostružiny lze konzumovat čerstvé, sušené, mražené nebo zapracované do různých nápojů a pokrmů. Inspirujte se naším výběrem receptů:

Kdo by se měl ostružinám vyhnout: Přestože jsou ostružiny pro většinu lidí naprosto bezpečné, existují někteří jedinci, kteří by se jim měli vyhnout. Lidé s alergií na ovoce nebo s citlivým trávicím systémem by se měli konzumaci ostružin raději vyvarovat. Čerstvé plody jsou také nevhodné při zánětu střev, žaludku a žaludečních vředech nebo pro osoby trpící poruchami činnosti žlučníku.

Načítám