Hlavní obsah

Venkovní žaluzie versus rolety: Které si vybrat?

Foto: goodluz, Shutterstock.com

Foto: goodluz, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

I když je představa prosluněných pokojů krásná, ne vždy je sluneční svit doma vítaným společníkem. Jak ale docílit dobrého zatemňovacího efektu, i když zrovna nepatříte mezi obdivovatele těžkých blackout závěsů? Nabízí se předokenní žaluzie nebo rolety. Jedny lépe regulují světlo, druhé izolují od vedra.

Článek

Při stavbě domu či výměně oken padne dříve či později otázka na zastínění. Stačí závěsy či klasické žaluzie? Dnes už jsou mnohem účinnější možnosti v podobě předokenních žaluzií či rolet, které navíc nabízejí další přidanou hodnotu. Odpověď, kterou variantu konkrétně volit, najdete na základě vašich požadavků.

Rolety nejsou žaluzie

Často dochází k záměně – předokenní rolety jsou sice podobně jako žaluzie složeny z lamel, ovšem rozdíl je v jejich „poskládání“. V případě rolet se lamely navíjejí na hřídel, která je umístěna ve schránce – ta může být buď zabudovaná nebo pod fasádou, nebo na ní.

Předokenní žaluzie také sestávají z hliníkových lamel (podstatně větších než u klasických interiérových žaluzií). Ty se pak dají díky svému uspořádání „přes sebe“ natáčet do různých pozic, tím pádem můžete přesně regulovat světlo, které si pustíte dovnitř do domu.

„Lamely žaluzií jsou naklápěcí a umožňují tím regulaci intenzity průchodu světla po celé ploše žaluzie, zatímco u rolet jsou lamely pevně spojené a není možné je naklápět. Regulace světla je tedy u rolet možná jen povytažením, případně spuštěním lamel,“ vysvětluje Petr Zbranek, ředitel společnosti Svět oken.

Foto: Lomax

Venkovní stínicí systémy jsou v izolaci interiéru od světla i tepla nejlepším řešenímFoto: Lomax

Výhody rolet i žaluzií

Pokud tedy pořizujete zastínění především kvůli regulaci světla, volte žaluzie. Místnost můžete zcela zatemnit, nebo jen během dne částečným otevřením zastínit kvůli velkému slunečnímu svitu, což logicky není u rolet zcela možné. Svit můžete regulovat třeba jen spuštěním rolety do poloviny okna. Rolety pak najdou uplatnění spíše přes noc kvůli úplnému zatemnění, ale také odhlučnění místnosti.

Rolety pak nabízejí oproti předokenním žaluziím ještě jeden benefit. „Pokud je vybavíte zámkem nebo protizdvihovým závažím, jsou účinnou ochranou proti náhodným zlodějům. Ti do rodinných domů vnikají okny a balkony mnohem častěji než dveřmi,“ uvádí Petr Přichystal, manažer marketingu firmy Lomax. Výhodou rolet je také větší tepelná izolace.

Kladem venkovních žaluzií je jejich „zdobný efekt“. Na oknech moderních domů se žaluzie opravdu vyjímají a jsou plnohodnotným designovým prvkem, kdežto rolety jsou spíše funkční.

Foto: Climax

Některé modely mají čidlo na vítr a samy se vysouvají nebo zasouvají tak, aby se nepoškodilyFoto: Climax

Na dálku i součást chytré domácnosti

Venkovní rolety i žaluzie můžete ovládat manuálně i automaticky. „V případě venkovní žaluzie je možné ji ovládat manuálně klikou z interiéru, ale mnohem komfortnější je automatické ovládání. Tyčový motor je v tomto případě ukrytý v nosníku žaluzie a není ho vidět. Zevnitř může být pohyb žaluzií ovládán vypínačem nebo dálkovým ovladačem,“ uvádí Petr Zbranek. Pro oba typy stínicí techniky je pak samozřejmostí možné napojení na centrální řízení domu.

Některé firmy k venkovním žaluziím nabízí „větrné čidlo“. To dá v případě větrného počasí pokyn, aby se samy zatáhly. Nedojde pak k jejich poškození kvůli nepřízni počasí.

„Pokud si stále nejste jisti, jaký druh protisluneční techniky si zakoupit, nabízí se ještě jedno nadstandardní řešení – roleta i žaluzie v jednom okenním překladu. Tato kombinace vám dopřeje všechny vynikající vlastnosti venkovní protisluneční techniky naráz,“ dodává Veronika Kocourková z marketingového oddělení společnosti Batima.

Foto: Batima

I od hluku případné návštěvy na pergole vás může uchránit vnější roletaFoto: Batima

A víte, jak umýt efektivně okna? A co když nechcete žaluzie ani rolety? Pak vás možná nadchnou markýzy.

Reklama

Související témata:

Načítám