Hlavní obsah
3,8
(31)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Tahle nenáročná úprava vepřového masa se dobře hodí i do horkých letních dní. Lahodná omáčka se stopou bílého vína a voňavým tymiánem je příjemně svěží a žampiony dodají chuť a hmotu navíc, takže vám k nasycení postačí menší kousek masa.

10 min.
Příprava
10 min.
Příprava
40 min.
Vaření
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Budete potřebovat
  • 500 g vepřové kotlety bez kosti
  • 250 g čerstvých žampionů
  • 4 lžíce oleje
  • 60 g másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 100 ml bílého suchého vína
  • 250 ml vývaru
  • 2 stroužky česneku
  • 3 snítky tymiánu
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky mletého černého pepře
Článek

Postup

01.

Žampiony otřete navlhčeným ubrouskem, nakrájejte je na čtvrtiny a nechte chvíli bokem. Vepřovou pečeni nakrájejte na plátky vysoké asi 1 cm, tuk na okraji lehce nařízněte. Z každé strany je osolte a opepřete.

Tip: Plátky masa můžete před přípravou lehce naklepat, není to ale nutné.

02.

Ve větší hlubší pánvi rozpalte olej na středně vysokou teplotu. Plátky masa lehce zaprašte z každé strany moukou a vložte je na rozpálený tuk. Opékejte z jedné strany asi 5 minut, až se maso samo uvolní od pánve a opeče do světle hnědé barvy. Obraťte ho a opečte dohněda i z druhé strany, budou mu stačit už jen 3 až 4 minuty. Opečené maso vyndejte na chvíli bokem.

03.

Do pánve přidejte kousek másla (asi polovinu množství v ingrediencích) a žampiony. Osolte, opepřete a opečte je dohněda, často míchejte. Až budou žampiony opečené, přidejte do pánve prolisovaný česnek a ten už jenom krátce promíchejte v horkém tuku.

04.

Do pánve vlijte bílé víno, nechte ho téměř odpařit, míchejte a uvolňujte ze dna pánve chutné přípečky. Až se víno odpaří, přidejte do pánve vývar a vraťte do ní opečené maso i se šťávou, kterou pustilo. Přidejte trochu čerstvého tymiánu a pod pokličkou pomalu duste doměkka, mělo by stačit 20 až 30 minut. Občas maso zkontrolujte a případně dolijte ještě trochu vývaru.

Tip: Vývar dodá omáčce tu správnou sílu a chuť. Až se vám nahromadí odřezky masa a zeleniny, připravte si nějaký do zásoby. Sceďte ho a zmrazte v menších porcích, takhle ho budete mít vždy po ruce.

05.

Až bude maso měkké, stáhněte pánev z ohně, do omáčky přidejte ještě kousek studeného másla a nechte ho v ní pomalu rozpustit, zahustí ji a zjemní. Podávejte ihned. Jako příloha se hodí rýže, ale maso je skvělé i s kouskem čerstvé bagety, kterou vytřete všechnu lahodnou šťávu.

Nebo dáváte přednost vlastnoručně nasbíraným houbám? To se vám určitě budou hodit recepty na 5 nejlepších houbových jídel

Reklama

Související témata: