Hlavní obsah
2,9
(188)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Rozvinutý žampion zvaný portobello je vhodný k pečení, grilování a také k plnění. Jednu takovou variantu vám dnes představíme: portobello plněné italským krémovým sýrem ricotta, se špenátem a troškou rajčatového suga.

10 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Žampiony
  • 4 ks žampionů portobello
  • 4 lžíce rajčatové omáčky
  • 1 hrst slunečnicových semínek
  • 1 špetka soli
  • 1 lžíce parmazánu
Špenátová ricotta
  • 200 g ricotty
  • 100 g baby špenátu
  • 1 ks žloutků
  • 2 lžíce parmazánu
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 1 špetka soli
  • 1 stroužek česneku
Článek

Postup

01.

Troubu předehřejte na 190 stupňů. Nejprve si připravte špenátovou ricottu. Do cedníku vložte propraný špenát společně s nasekaným stroužkem česneku. Spařte je vroucí vodou a nechte zchladnout. Pak vymačkejte zbytečnou tekutinu a i s česnekem nasekejte. 

02.

Ricottu dejte do misky, přidejte k ní nasekaný zchladlý špenát s česnekem, vaječný žloutek, dvě lžíce strouhaného parmazánu, muškátový oříšek a dle chuti trochu soli. Zamíchejte.

03.

Z žampionů vykrojte nožky, aby se daly pohodlně naplnit, a klobouky hub očistěte. Rozložte je do pekáče na pečicí papír lupeny navrch, lehce je osolte a do každého nejdříve dejte lžíci suga (= rajčatová omáčka) a na něj pak špenátovou ricottu. Tu posypte zbylým parmazánem a pár semínky slunečnice. (Podívejte se na rychlý recept, jak udělat domácí sugo. Anebo uvítáte trochu sofistikovanější recept na rajčatové sugo?)

04.

Žampiony dejte péct do vyhřáté trouby při funkci gril, dokud na povrchu nezezlátnou – trvá to cca 15 až 20 minut. 

Foto: Svatava Vašková

Podávejte samotné nebo s čerstvým bílým pečivemFoto: Svatava Vašková

Tip

Hotové žampiony ihned podávejte s pečivem a čerstvou zeleninou. Jsou ideálním letním vegetariánským předkrmem nebo lehkou večeří.

Držíte dietu anebo se vyhýbáte lepku? Zkuste si dát burger, kde budou hlavičky žampionu portobello místo housky.

Reklama

Načítám