Hlavní obsah

Klasika našich babiček: Vepřové na kmíně je chutná rychlovka

Foto: Tomáš Rubín

Máte doma kousek vepřového masa a nevíte, co s ním? Osvědčená klasika našich babiček velí udělat ho jako kostky na kmíně. Ten máte vždy po ruce, nic nestojí a vykouzlíte díky němu skutečně lahodnou večeři.

Článek

Kmín patří mezi nejstarší koření a i v jeho pěstování máme u nás dlouhou historii. Bez klasické kmínové vůně a chuti si jde jen těžko představit třeba kachnu, husu, chléb nebo houbové pokrmy. A co teprve taková pálenka – kmínka! My vás dnes učit destilovat nebudeme, ale ukážeme vám, jak kmín využít tak, aby se plně rozvinuly jeho nejlepší vlastnosti.

Vepřové maso na kmíně

Na 4 porce potřebujete: 700 g vepřové plece, sůl, pepř, 2 cibule, rostlinný olej nebo sádlo, 2 lžičky kmínu, lžíci hladké mouky

Postup: Vepřové maso můžete použít v podstatě jakékoliv, nejvhodnější je ale kýta nebo ještě lépe kousek plece – ta je jako každé přední maso prorostlejší, měkčí a voňavější. Maso nakrájejte na kostky velikosti sousta. Osolte a opepřete. Cibuli pokrájejte nadrobno a spolu s masem orestujte na rozpáleném oleji nebo sádle dohněda. Kmín podrťte v hmoždíři a přidejte k masu. Nechte chvíli restovat, dokud se nerozvoní. Nakonec lehce zaprašte hladkou moukou a ještě krátce osmahněte. Podlijte vodou asi do poloviny výšky masa a duste přibližně třicet minut doměkka. Podle potřeby ještě dolévejte vodou. Podávejte s vařenými bramborami a posypané petrželkou.

Děláváte tuhle dobrotu doma také?

ynezorPumanzeSaNyknalC