Hlavní obsah

Klasika našich babiček: Vepřové na kmíně je chutná rychlovka

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Reklama

Máte doma kousek vepřového masa a nevíte, co s ním? Osvědčená klasika našich babiček velí udělat ho jako kostky na kmíně. Ten máte vždy po ruce, nic nestojí a vykouzlíte díky němu skutečně lahodnou omáčku třeba k večeři.

Článek

Bez klasické kmínové vůně a chuti si jde jen těžko představit třeba pečenou kachnu, svatomartinskou husu, domácí chléb nebo houbové pokrmy. Jak kmín využít tak, aby se plně rozvinuly jeho nejlepší vlastnosti?

Vepřové maso s omáčkou na kmíně

Na 4 porce potřebujete:

  • 700 g vepřové plece -
  • 2 cibule -
  • 2 lžičky kmínu -
  • 1 lžíce hladké mouky -
  • olej nebo sádlo -
  • sůl a pepř -

Postup

01.

Vepřové maso můžete použít v podstatě jakékoliv, nejvhodnější je ale kýta nebo ještě lépe kousek plece – ta je jako každé přední maso prorostlejší, měkčí a voňavější. Maso nakrájejte na kostky velikosti sousta. Osolte a opepřete. Cibuli pokrájejte nadrobno a spolu s masem orestujte na rozpáleném oleji nebo sádle dohněda.

02.

Kmín podrťte v hmoždíři (nebo použijte kupovaný drcený, ne mletý!) a přidejte k masu. Nechte chvíli restovat, dokud se nerozvoní. Nakonec lehce zaprašte hladkou moukou a ještě krátce osmahněte. Podlijte vodou asi do poloviny výšky masa a duste přibližně třicet minut doměkka. Podle potřeby dolévejte vodou. Dosolte a opepřete a podávejte s vařenými bramborami a posypané petrželkou.

Tip: Vynikající je tato omáčka s rýží! Podívejte se na dva nejlepší způsoby, jak správně uvařit rýži.

Máte rádi jednoduché a rychlé recepty? Vyzkoušejte vepřové kotlety na jalovci a rozmarýnu nebo vepřové plátky na hořčici.

Reklama

Načítám