Hlavní obsah

Vepřové konzervy: Obsahují kuřecí separát i kůže!

Foto: Greta Blumajerová

Večeříte na dovolené vepřové maso v konzervě? Pak si vyberte to kvalitnější, třeba dle našeho testu!Foto: Greta Blumajerová

Reklama

Blíží se doba dovolených, často v kempech, a tam mezi oblíbené konzervy patří vepřové maso. Proto jsme nakoupili šest vepřových konzerv a podrobili je v laboratořích testům.

Článek

Při testování vepřových konzerv jsme se zaměřili na skutečný obsah masa, soli, vody, množství bílkovin, ale také kolagenu a hydroxyprolinu, což je jedna z aminokyselin, které jsou stavebním kamenem všech vaziv. Množství kolagenu a hydroxyprolinu jsme zkoumali proto, že tyto látky jsou v konzervě především z vepřových chrupavek a z kůže a ne z čisté svaloviny.

Mezi testovanými konzervami jsou dva výrobky, u kterých výrobce použil strojně oddělené maso, což ale vždy uvedl na obalu a neporušil tím žádný právní předpis. Možná někoho udiví skutečnost, že někteří výrobci uvádějí také použití vepřových kůží. I toto je zcela v souladu s našimi právními předpisy.

Náš test ukázal, že nejdražší výrobek je tentokrát nejkvalitnější. Je vidět, že maso je prostě drahá surovina, nedá se příliš ošidit a vy si za kvalitu musíte připlatit. A jak dopadly ostatní výrobky?

S BUDGET Vepřové ve vlastní šťávě pork natural

Množství a cena: 415 g/25,90 Kč, 100 g/6,24 Kč

Složení: vepřové maso (70 % hm.), pitná voda, drůbeží maso, solicí směs (jedlá sůl, konzervant E 250), stabilizátor E 407, koření. Obsah masových surovin v okamžiku zpracování: 78 % hm. Obsah tuku: max. 40 % hm. Hmotnost pevného podílu: 240 g.

Výrobce: Hamé s. r. o. Kunovice pro SPAR

Prodejce:Interspar

Co ukázaly testy: Tato konzerva obsahuje 60,4 % hm. masa, 30,90 % hm. tuku, 4,16 % kolagenu, 0,52 % hydroxyprolinu, 53,8 % hm. vody, 20,37 g/kg chloridu sodného (jedlé soli), celkové bílkoviny tvoří 11,30 %. Chuť byla hodnocena jako slaná a vůně jako nevýrazná, po tuku a vzhled byl bez výrazných odchylek.

Naše hodnocení: S BUDGET Vepřové ve vlastní šťávě od nás dostal dvě minus. Jedná se o nejlevnější konzervu ze všech testovaných, která je poměrně slaná, a navíc má značné množství tuku. Pouze jedna jediná konzerva má tuku o něco více. Chuťově je průměrná, ničím hodnotitele nezaujala. Zákazník se o množství soli, která není příliš zdravá, při nákupu tohoto výrobku nic nedozví. Na druhé straně však obsahuje málo éček a výrobce se obešel bez různých ochucovadel.

SELIKO Vepřové maso ve vlastní šťávě PREMIUM

Množství a cena: 400 g/32,90 Kč, 100 g/ 8,73 Kč

Složení:vepřové maso (70 % hm.), voda, vepřové kůže, drůbeží maso strojně oddělené, zahušťovadlo: kukuřičný modifikovaný škrob, solicí směs (sůl, konzervant E 250), česnek, stabilizátor E 451, dextróza, antioxidant E 301, aroma, kouřové aroma, koření. Obsah masa 70 % hm. Obsah tuku: max. 40 % hm. Pevný podíl 240 g.

Výrobce: Hamé s. r. o., Kunovice

Prodejce: Kaufland

Co ukázaly testy: SELIKO Vepřové ve vlastní šťávě obsahuje 16,13 g/kg chloridu sodného (jedlé soli), 56,30 % hm. vody a 31,40 % hm. tuku. Ve výrobku je strojně oddělené drůbeží maso, proto v laboratořích nemohli zjistit skutečný obsah vepřového ani strojně odděleného masa. Chuť byla posouzena jako nevýrazná, ale slaná, ve výrobku byl cítit lehký pach. Konzistence byla příliš tekutá, výrobek obsahoval větší množství rosolu. Tato konzerva (spolu s Mei Ning Vepřové ve vlastní šťávě) byla nejhorší ve vzhledu. Obsahovala mnoho rosolu a její konzistence byla příliš tekutá. Chuť byla nevýrazná, slaná.

Naše hodnocení: SELIKO Vepřové maso ve vlastní šťávě jsme ocenili čtyřkou. Tato konzerva má nejvíce tuku ze všech testovaných výrobků, zato soli obsahuje o něco méně než většina dalších konzerv. Špatné hodnocení získala také pro svůj ne příliš vábný vzhled a nevýraznou chuť. Výrobce deklaruje 70 % hm. masa, což jsme ale nemohli ověřit, protože obsahuje drůbeží maso strojně oddělené (takzvaný drůbeží separát). O použití strojně odděleného drůbežího masa je ale zákazník na obalu informován, a tak záleží pouze na něm, zda chce ve vepřové konzervě ochutnat také drůbeží.

BARONI Vepřové maso

Množství a cena: 400 g/29,90 Kč, 100 g/7,475 Kč

Složení:Vepřové maso (54 % hm.), pitná voda, vepřové maso strojně oddělené, vepřové sádlo, modifikovaný kukuřičný škrob: acetylovaný škrobový adipan, jedlá sůl, sójová bílkovina, stabilizátory: dihydrogenfosforečnan sodný, difosforečnan sodný, citráty sodné; zahušťovadla: karagenan, guma tara, xanthan; koření, látka zvýrazňující chuť a vůni: glutamát sodný, regulátor kyselosti: chlorid draselný, dextróza (z pšeničného škrobu), konzervant: dusitan sodný. Obsah tuku: max. 18 % hm. Obsah soli max. 2,5 % hm. Obsahuje sóju. Může obsahovat stopy lepku, mléka a mléčných výrobků (s laktózou), celeru, hořčice.

Výrobce: Animex Foods Spólka z ograniczona odpowiedzialnošcia S.K.A.. Szczecin, Polsko

Prodejce: Lidl

Co ukázaly testy: Tento výrobek obsahuje 20,34 g/kg chloridu sodného (jedlé soli), 67,80 % hm. vody a tuku má 16,30 % hm. Výrobce kromě vepřového masa použil také vepřové maso strojně oddělené, a proto v laboratořích nemohli ověřit, zda skutečně tato konzerva obsahuje deklarované množství čistého vepřového masa. Vzhled byl posouzen jako příliš homogenní, bez viditelných kousků masa a také příliš tekutý. Byl cítit lehký zápach.

Naše hodnocení: Výrobek BARONI Vepřové maso si vysloužil trojku. Jedná se o poměrně slaný výrobek, ale výrobce jako jediný na obalu obsah soli uvádí. Chutově patří k průměru, hodnotitelé neshledali žádné odchylky, a cenově se řadí k těm nejlevnějším. O použití vepřového maso strojně odděleného je zákazník na obalu informován stejně jako o skutečnosti, že ve výrobku je sója a mnoho dalších přídatných látek.

Mei Ning Vepřové ve vlastní šťávě

Množství a cena:400 g/46,80 Kč, 100 g/11,70 Kč

Složení: vepřové maso (70 % hm.), pitná voda, vepřové kůže, směs koření: bramborový škrob, jedlá sůl, pepř černý, stabilizátory (karagenan, xanthan, E 450), sójový protein, konzervant: dusitan sodný, antioxidant: askorbát sodný, koření. Obsah masné suroviny: max. 70 % hm., obsah tuku 30 % hm.

Výrobce: PT servis konzervárna s. r. o., Tábor

Prodejce: Penny market

Co ukázaly testy: Mei Ning Vepřové ve vlastní šťávě obsahuje 13,09 g/kg chloridu sodného/jedlé soli, 59,8 % hm. masa, 20,3 % hm. tuku, 63,70 % hm. vody, 5,44 % kolagenu a 0,68 % hydroxylinu, celkových bílkovin má 12,5 %. Tento výrobek byl nejhorší v parametru chuť (společně s ES Vepřovým masem), ta byla slanější, nemasová a nejhorší byl také ve vzhledu (společně s konzervou SELIKO Vepřové maso ve vlastní šťávě).

Naše hodnocení: Mei Ning Vepřové ve vlastní šťávě jsme ohodnotili ještě trojkou. I když patří k nejhorším v senzorickém hodnocení, oceňujeme, že jde o nejméně slaný výrobek, který nemá příliš tuku, zato má dost bílkovin. Výrobek obsahuje sóju, ale na to výrobce upozorňuje. Jedná se o nejdražší výrobek.

Vitae d´Oro Vepřové ve vlastní šťávě

Množství a cena: 300 g/34,90 Kč, 100 g/11,63 Kč

Složení: vepřové maso (92 % hm.), vepřová kůže 2,5 % hm., pšeničný škrob, jedlá sůl, stabilizátory: E 450 (i), E 450 (iii), E 451 (i), koření a kořenicí extrakty, látka zvýrazňující chuť a vůni, E 621, antioxidant: E 316, konzervant: E 250. Nejvyšší obsah tuku 35 %. Výrobek obsahuje: sóju, celer, hořčici, gluten.

Výrobce:Zaklady Miesne, WERBLIŇSKI Sp. Z o.o., Kalisz

Prodejce: Kaufland

Co ukázaly testy: Tato vepřová konzerva obsahuje 18,34 g/kg chloridu sodného (jedlé soli), 88,5 % hm. masa, 16,5 % hm. tuku, 63,40 % hm. vody, kolagenu v laboratořích naměřili 2,08 %, hydroxyprolinu 0,260 % a celkové bílkoviny 16,30 %. Konzerva Vitae d´Oro Vepřové ve vlastní šťávě byla nejlepší ve všech testovaných parametrech, ve vůni, vzhledu i v chuti. Ta byla hodnocena jako lahodná a vůně jako příjemně kořeněná. Vzhledově byl tento výrobek libový s viditelnými kousky masa.

Naše hodnocení:Výrobek Vitae d´Oro Vepřové ve vlastní šťávě dostal jedna minus. To minus proto, že se výrobce neobešel bez ochucovadla. Ovšem zvítězil v senzorickém hodnocení. Obsahuje skutečně značné množství masa, proto má také nejvyšší procento bílkovin, na druhé straně má poměrně málo tuku a přiměřené množství soli, které by však mohlo být o něco méně a výrobce by zákazníky mohl o tomto množství informovat. Jedná se sice o nejdražší výrobek, ale v tomto případě se opravdu vyplatí si připlatit.

ES Vepřové maso

Množství a cena: 400 g/29,90 Kč, 100 g/7,475 Kč

Složení: vepřové maso 55 %, voda, vepřové kůže, jedlá sůl, solicí směs (sůl, konzervant: E 250), stabilizátor: E 407, koření. Obsah tuku: max. 40 %.

Výrobce:Hamé s. r. o., Kunovice

Prodejce:Albert

Co ukázaly testy:V laboratořích v konzervě ES Vepřové maso naměřili 20,4 g/kg chloridu sodného/jedlé soli, 44,3 % hm. masa, 20,10 % hm. tuku, 64,6 % hm. vody, kolagenu bylo zjištěno 3,68 %, hydroxyprolinu 0,460 % a celkových bílkovin 9,2 %. Tento výrobek byl nejhorší v parametru chuť (společně s výrobkem Mei Ning Vepřové ve vlastní šťávě). Chuť byla hodnocena jako slanější, s pachutí a vůně jako chemická, po tuku. Vzhled byl v průměru, typický pro daný druh výrobku.

Naše hodnocení: Této konzervě jsme dali čtyřku. Je poměrně slaná, má nejméně masa, dokonce, i když zohledníme maximální odchylku měření, tak jen velmi těsně dosáhne na deklarované množství masa 55 %, spíš má o něco méně. Proto má také nejméně bílkovin. Propadla zcela také v hodnocení chuti a vůně. Takže i když patří k těm levnějším, na lepší známku nedosáhne.

Jaké vepřové konzervy kupujete u vás doma? A zajímají vás další naše testy? Podívejte se, jak dopadly jogurtové nápoje na imunitu, mrazené špenáty nebo třeba sypaná müsli.

Reklama

Načítám