Hlavní obsah

Veronika Žilková: Uvařme si Kámasútru po česku

Foto: Mona Martinů

Co je štěstí? Není to zlatá muška, jsou to endorfinyFoto: Mona Martinů

Reklama

Způsobit si štěstí a rozkoš vlastním přičiněním je touha každého. Neovlivníme výhru v loterii, nečekaný postup v práci či potkání prince na bílém koni. Ale krátkodobý pocit štěstí, ten ano! Jak na něj v Česku?

Článek

Krátkodobý pocit štěstí si totiž můžeme sami přivodit, nastane zvýšením hladiny hormonů způsobujících dobrou náladu. Ti kouzelníci se jmenují serotonin a dopamin! Jejich návštěvu v našich hlavách dokáže například sex, sport, oblíbená hudba a jídlo.

Pro vyplavení „hormonu štěstí“ Američani sportují, Francouzi se milují, Italové zpívají a Češi? Češi žerou.

Ano, žerou. Je to dáno i klimatickými podmínkami. Je zde zima a české tělo na provoz spotřebuje víc energie než třeba v teple tělo španělské. Rádi hodně jíme a své chuti přizpůsobujeme i náš milostný život. Jen v Čechách je možné milostné vyznání spojit s jídlem.

„Láska prochází žaludkem.“

A oblíbené jídlo, připravené milovanou osobou, se rovná vrcholu rozkoše, který nabízí jen poslední kapitola v knize o rozkoši – Kámasútra. Mnoho Čechů používá jednu polohu v posteli, ale v ingrediencích, které patří do svíčkové, mají variant stovky. Na dobrou svíčkovou i fantazii zapojíme.

Chutný oběd nám za odměnu způsobí vlnu rozkoše, štěstí a dobré nálady. Sice na chvilku, ale přece.

Televizní tvůrci to dobře vědí, a tak zaplavili vysílání na všech kanálech pořady o vaření – tzn. cooking show. Vaří se od rána do noci. Sexy muži v zástěrách radí ženám, jak na dobré jídlo „utáhnout" své partnery.

Čekala jsem, kdy se začne vařit i během prezidentské předvolební kampaně. Oba kandidáti mohli jako důkaz, že pro občany chtějí jen šťastnou budoucnost, do boje vytáhnout i vařečky. Duel u sporáku neproběhl, tak doufejme, že nám vítěz voleb nezavaří teď. :o)

Hezký den!

Reklama

Načítám