Hlavní obsah

Veronika Žilková: Veřejná diskuse aneb Anonyme, vylez!

Foto: Mona Martinů

Neschovávejte se za anonymní přezdívky, stůjte si za svými názory a podepisujte je skutečnými jmény!Foto: Mona Martinů

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Veřejná diskuse je „veřejná“ proto, aby jedinec mohl veřejně říct svůj názor na danou věc, a pak veřejně sdílet nebo odmítat názory ostatních... Anonymní diskuse je pro neodvážné...

Článek

Ano, anonym odvážně zakřičí svůj názor a neodvážně se schová do anonymity. Na veřejných schůzích, které pořádal národní výbor nebo JZD, probíhaly veřejné diskuse povinně. Ovšem míra odvahy „nesouhlasit" s názorem představitelů moci byla různá.

Odvážný názor totiž většinou přinášel i své následky. Pokud si dotyčného rovnou neodvedla veřejná či státní bezpečnost za rozvracení socialistické republiky, tak přišly následky jinou cestou. Děti nedostaly potřebné doporučení na střední školu, v zaměstnání dotyčného přeřadili na podřadnou a méně placenou práci.

Trest přišel i formou „společenského týrání". OPBH (Obvodní podnik bytového hospodářství) vám najednou rozkopal byt a zdlouhavě měnil stoupačky. Dělníci byli úmyslně odvoláváni na „důležitější" práce, a vy jste trávili měsíce v suti a bez vody...

Formy trestu za odvahu veřejně říct svůj názor byly různé... Dnes už se bát nemusíme. Prostory, kde se vedou veřejné diskuse, jsou stále vyhledávané. Vysokoškolské auly, kde studenti veřejně diskutují o vysokoškolském zákonu, debatují s vedením školy či s kandidáty na prezidentský úřad...

Zcela novou formu veřejné diskuse přináší internet. Z tepla svého domu či v pracovní době ze své kanceláře se můžete zúčastnit diskuse na libovolné téma. Na serverech deníků se v otevřených diskusích pod politickými články můžete pustit do kohokoli i čehokoli. Stejně tak na serverech rodinných se diskutuje o výchově či zdravotních potížích.

Na našem serveru si můžete prověřit, zda ingredience, kterou dáváte do těsta, se osvědčila i jiným, nebo můžete prodiskutovat své zkušenosti intimní.

Zvláštní je, že úroveň veřejné diskuse klesá s jistotou anonymity. Když někdo napíše „Karel Slabý Benešov" (použité jméno jsem si vymyslela), musí vážit slova víc, než když diskutuje pod přezdívkou „velký spisovatel".

V anonymitě čili pod přezdívkou mnohdy padají silná slova, odvážné protinázory i občas vulgarismy. Bylo by zábavné mít možnost zveřejnit jmenný seznam anonymů. Dohledat e-mailovou adresu včetně jejich osobní fotografie v plavkách.

Možná byste s úlevou zjistili, že útoky na váš názor od anonymní mužské přezdívky jsou možná útoky od jinak milé Věry z protější kanceláře.

Diskutujme veřejně, názor proti názoru, ale sami za sebe!

Hezký den všem hrdinkám, co vystoupí z anonymity!

P. S.: Pojďme si dnes zahrát hru: Jak si myslíte, že vypadá „ta či onen" ukrytý za anonymní přezdívkou?! Skrývá se pod přezdívkou „Vlk" muž? Žena? Nebo opravdu píšící zvíře?

Reklama

Načítám