Hlavní obsah

Vertikutátor nyní pořídíte ve slevách. Co s ním?

Foto: ; Shutterstock.com

Foto: ; Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vertikutátor… Zajímavé slovo a ještě zajímavější pomocník na zahradě, konkrétně při údržbě trávníku. Pokud jej zatím neznáte, nevadí. Seznámíme vás a přidáme hned několik důvodů, proč si jej pořídit.

Článek

Zahrádku jste zazimovali, spadané listí shrabali. Teď možná spřádáte plány na další sezonu a poohlížíte se po zahradní technice, která se dá nyní pořídit s výraznými slevami. Pokud si zakládáte na krásně zeleném, hustém, tzv. anglickém trávníku, určitě si pořiďte vertikutátor. Nebudete litovat.

Živiny až ke kořenům

Název vertikutátor je odvozený z anglického výrazu vertical cut, česky svislý řez. Jeho prostřednictvím odstraníte z trávníku nánosy plsti a provzdušníte vrchní vegetační vrstvy. Plsť se tvoří v průběhu vegetace a vzniká ze zbytků posečené trávy, z odumřelých rostlin, plevele či mechu.

Vertikutace tedy patří k základním činnostem při údržbě trávníku, který pak může opět „dýchat“. Zajistí rychlejší průsak vody a živin, přívod světla a lepší cirkulaci vzduchu. Přirozenou formou podpoří kořenový systém traviny, což působí preventivně proti vzniku houbových chorob. Vertikutátor je také skvělým pomocníkem, pokud se chystáte na nový osev na ploše pokryté neudržovaným trávníkem.

Svislým řezem se lehce naruší kořeny rostlin. Po takovém prořezu vám může připadat, že trávník nějakou dobu paradoxně vypadá hůř než před zásahem. Rozhodně se toho nelekejte, už po pár týdnech vyraší nové a zdravé travní výhonky.

Dodá barvu a život bez použití chemie

Foto: SingjaiStock; Shutterstock.com

Foto: SingjaiStock; Shutterstock.com

Celý proces provzdušnění je naprosto přirozený. Nenarušuje ekosystém travního porostu a jeho okolí žádnými chemickými látkami. Ideální je trávník provzdušnit dvakrát ročně – na jaře a na podzim. Jarní provzdušnění si nechte na duben, to podzimní na konec srpna až září.

Vždy však berte v potaz aktuální stav trávníku. Chybou je vertikutace příliš přemokřené nebo namrzlé plochy. Ideální doba nastává, kdy trávník začíná rašit a dorůstá výšky tří až čtyř centimetrů. Samotná hloubka prořezu by měla být maximálně do čtyř milimetrů. Jinak byste mohli trávníku spíš uškodit.

A jak si poradíte s velmi zanedbanou trávou? Doporučuje se provdzušnit ještě jednou, a to do kříže. Takto ozdravený trávník pohnojte, případně dosejte.

Foto: Sergey Peterman; Shutterstock.com

Foto: Sergey Peterman; Shutterstock.com

Nejčastěji s elektrickým motorem

Nabídka na trhu je široká, jako pohon vertikutátoru je však převážně používán elektrický motor. Jeho výhody jsou jasné: jednoduché použití a prakticky bezúdržbový provoz. Pokud však máte velkou a členitou zahradu bez přívodu elektřiny, zvolte provzdušňovač benzinový.

Setkat se můžete i s mechanickým zařízením. Je sice nejlevnější, ale efekt provzdušnění není tak výrazný jako v případě těch motorových. Elektrické a benzinové stroje mají přece jen podstatně víc otáček a větší záběr, což se pak odráží na kvalitě odvedené práce. Samozřejmě ale i na jejich ceně, která se mimo jiné odvíjí od výkonu motoru. Zatímco mechanický seženete už za 500 Kč, cena elektrického se pohybuje od 2000 do 8000 Kč a benzinového od 6000 do 20 000 Kč.

Při výběru se kromě výkonu motoru zaměřte na další technické parametry, jako jsou šíře záběru a nastavitelnost hloubky vertikutace. Důležitý je rovněž počet nožů na válci, stejně tak počet výměnných válců (pokud to stroj nabízí), dále sběrný koš, plošný výkon a v neposlední řadě celková hmotnost provzdušňovače, aby se s ním dalo snadno manipulovat.

Pozor na „vertikulátor“

Ne, není to tiskařský šotek. Vertikutátor někteří skutečně chybně nazývají „vertikulátor“, s tímto nesprávným označením se můžete setkat i v tisku, internetových diskuzích a vyhledávačích, dokonce i mezi prodejci zahradní techniky. Ovšem žádná vertikulace neexistuje! Jde jen o hojně rozšířený překlep, případně neznalost.

Nyní už víte vše potřebné. Pokud máte v rodině nadšeného zahrádkáře, možná se právě vertikutátor stal zajímavým tipem na vánoční dárek.

Reklama

Načítám