Hlavní obsah

Zánět močových cest může začít nečekaně. U mužů není tak častý, ale léčba je delší

Foto: Pearl PhotoPix, Shutterstock.com

Foto: Pearl PhotoPix, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Infekce močových cest trápí zejména ženy. To ovšem neznamená, že nemůže potkat i muže. U nich však onemocnění přibývá až ve vyšším věku. Proč trápí hlavně ženy, jak se infekce projevuje a je nějaká prevence?

Článek

Nejčastějšími adeptkami na zánět močových cest jsou ženy. Každá pátá aspoň jednou za čas prodělá toto onemocnění a dvacet procent žen má potíže opakovaně. Důvodem jsou anatomické poměry. Ženy mají totiž kratší močovou trubici a její umístění poblíž pochvy a konečníku způsobuje, že se do močového měchýře snáze dostanou bakterie nebo kvasinky.

Jak se pozná zánět močových cest

Nejčastějšími příznaky, které ohlašují infekci, jsou bolesti v podbřišku, pálení při močení, bolest při močení, silné a nutkavé pocity na močení a někdy se může objevit i příměs krve.

Co vyvolává zánět močových cest

Až 90 procent všech infekcí močových cest způsobuje bakterie Escherichia coli. Některé záněty ale mohou být způsobeny i pohlavně přenosnými bakeriemi, které běžným kultivačním vyšetřením moči nelze prokázat. Proto je na to třeba myslet a eventuálně doplnit další vyšetření.

Kdo je náchylnější k infekci

Mezi rizikové faktory u žen patří prostydnutí, pohlavní styk, gynekologické infekce. U mužů pak benigní hyperplazie (zvětšení) prostaty s nedostatečným vyprázdněním močového měchýře.

Léčba zánětu močových cest

V případě mírné infekce močových cest u žen postačí někdy k ústupu problémů významné navýšení příjmu tekutin a užívání fytofarmak. Vhodné je podávání vyšší dávky produktů s látkou D-manóza, zejména pokud je příčinou infekce bakterie Escherichia coli. V případě přetrvávajících obtíží je nutná léčba antibiotiky, která by měla trvat minimálně 3-4 dny. K dispozici jsou nově i jednorázová antibiotika, která se užívají večer před usnutím.

U mužů vzhledem k anatomickým poměrům je léčba nutná vždy aspoň 7-10 dnů. Na akutní infekce se mohou použít i takzvaná chemoterapeutika, což jsou antibakteriální látky působící podobně jako antibiotika, ale mají nižší riziko rezistence.

Babské rady na zánět močových cest

Vhodné je vyloučit potraviny, které jsou chemicky ošetřované, pozor na cukry, které podporují růst bakterií a barviva. Chybu neuděláte popíjením močopudných čajů z břízy, kopřivy či petržele. Nejznámějším přírodním lékem na infekce močových cest jsou brusinky či lichořeřišnice.

Foto: Tatiana_Pink, Shutterstock.com

Nejznámějším přírodním lékem na infekce močových cest jsou brusinky.Foto: Tatiana_Pink, Shutterstock.com

Komplikace zánětu močových cest

Někdy se může infekce přenést do ledvin a způsobit zánět ledvin. V takovém případě se přidají bolesti ledvin, vysoké horečky, třes a zimnice. Rizikem je i nedostatečné přeléčení infekce a přechod do chronického stavu, kdy se infekce opakují.

Prevence zánětu močových cest

Chcete-li snížit riziko vzniku infekce, je nutné dostatečně pít, neprostydnout, po koupání si vyměnit mokré plavky za suché a při zánětu včas a správně problém řešit. Vhodné je dlouhodobé užívání fytopreparátů na podporu imunity.

Zánět močových cest

  • Popis onemocnění: Infekce, způsobená především bakterií Escherichia coli. Některé záněty způsobují pohlavně přenosné bakterie.
  • Příznaky: pálení a řezání při močení, časté močení a nutkání, i když je močový měchýř prázdný, bolest v podbřišku, tmavá a zapáchající moč, někdy horečka a zimnice.
  • Inkubační doba: K přemnožení nebezpečných bakterií může dojít v řádu hodin, někdy se infekce projeví i za 8 dnů.
  • Léčba: Zvyšte příjem tekutin, pijte urologické čaje, pomohou brusinky a další přípravky z lékárny. Pokud se infekci nepodaří potlačit do tří až pěti dnů, zajděte k lékaři. Ihned ho navštivte, pokud jsou bolesti velké a objeví se horečka nebo zimnice.
  • Prevence: Správná hygiena po návštěvě WC a při sexu, vyhýbat se prochladnutí, nošení vhodného spodního prádla a nepříliš těsného oblečení, vhodná strava i intimní kosmetika.

Odborná konzultace: MUDr. Martin Lukeš, urologicko-andrologické centrum Urosanté, Praha

Načítám