Hlavní obsah

Vidělo vás dítě při milování? Hlavně žádnou paniku!

Foto: shutterstock

Někdy se rodičům stane, že je dítě překvapí v tu nejméně vhodnou chvíli. Jak mají reagovat?Foto: shutterstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rodičovství je dřina. Jak dítěti vysvětlit tohle a tamto? Co mu říct, aby pochopilo fyzickou lásku mezi svými rodiči? Vytvořte si krizový plán pro chvíli, kdy se dveře do ložnice nečekaně otevřou!

Článek

„Minulý týden naše pětiletá holčička uviděla, jak mi manžel provádí orální sex. Samozřejmě jsme oba byli nazí,“ svěřuje se čtenářka Markéta, která z úleku málem dostala infarkt.

„Manžel vyskočil, malou odvedl a od té doby jsme dělali, že se vlastně nic nestalo. Jenže teď naše zvídavé dítě přišlo s otázkou, co to mělo být a proč to tatínek taky nedělá jí samotné,“ dodává Markéta, žádající o radu. Víte i vy, jak se zachovat, když vás dítě přistihne při sexu?

Paniku nechte na jindy

„Jestliže dítě vejde do ložnice a přistihne vás při sexu, zachovejte klid a rozvahu. Pomalu se zakryjte, a hlavně nesmíte vypadat, jako že jste prováděli něco nepatřičného, protože jste opravdu nic takového nedělali,“ popisuje známý americký odborník na výchovu mládeže Paul Joannides s tím, aby jeden z vás pak dítě odnesl do pokojíčku a uložil je do postýlky.

Jestli se vás zeptá, co jste to tam vyváděli, odpovězte uklidňujícím tónem, že jste se milovali a že si o tom ráno promluvíte. A i kdyby se dítě druhý den u snídaně na nic nevyptávalo, začněte sami!

Foto: shutterstock

Děti rozhodně veďte k tomu, že mají vstoupit do vaší ložnice po zaklepání, až je vyzvete. Musíte ale jít správným příkladem!Foto: shutterstock

Proč nemá cenu mlžit?

„I rodiče, jejichž sexuální styk je doprovázen hlasitějšími akustickými projevy, by měli zvážit, jestli jejich děti už nejsou dost staré a zda by nebylo rozumné jim všechno vysvětlit,“ dál radí Paul Joannides, který se touto tematikou zabývá ve své knize Sex je umět, chtít a vědět.

Klidně jim řekněte, že máma s tátou dělají někdy v noci hluk, ale že na tom není nic špatného, protože spolu sdílejí velmi příjemné pocity, a objasněte původ těchto pocitů. Zdůrazněte, že jde o „šťastné zvuky“ a že jsou velmi odlišné od těch, které doprovázejí vaše domácí šarvátky. Pro dítě je toto rozlišení velmi důležité!

Mami, já to chci taky!

Jestliže je starší dítě natolik nevychované, že vám vtrhne do ložnice a přistihne vás při sexu, neváhejte ho důrazně napomenout. „Děti by se měly od malička naučit, že do zavřených dveří se vstupuje až po zaklepání a výzvě. Ale neočekávejte, že uspějete, když sami vždycky vpadnete do dětského pokoje, aniž byste se obtěžovali klepáním,“ upozorňuje odborník, který varuje ještě před jednou věcí.

Je totiž možné, že dítě přijde s požadavkem, že to, co vidělo, chce taky. Anebo zatouží podívat se, jak se táta s mámou milují. Co pak?

Foto: shutterstock

Některé věci byste měli vysvětlit už malým dětem, rozhodně do devíti let věkuFoto: shutterstock

Stejně to jednou přijde

Uvažte, že se vám nabízí vynikající příležitost pohovořit si o souvislosti sexu a soukromí. „Jednou z věcí, pro kterou mají máma s tátou sex tak rádi, je soukromí, pocit, že jde o něco, co je jen mezi nimi. Proto by jim nebylo vůbec příjemné, kdyby je při něm někdo pozoroval.“ V případě ostatních požadavků platí upozornění, že „určité věci dělá tatínek jen s maminkou“. Každopádně však nestrkejte hlavu do písku!

Chyba? Trestání dítěte za zvídavost!

Jeden z předních českých sexuologů Petr Weiss říká, že dítě je logicky sexuálně zvídavé.

„V zásadě platí, že je schopno mluvit o sexu beze studu asi do devíti let věku. Je proto namístě, aby se mu základního sexuálního poučení dostalo do této doby, tedy než se začne stydět,“ upozorňuje sexuolog. A že se vám do toho přesto moc nechce? Pak se zamyslete nad slovy Zlatka Pastora, dalšího z renomovaných sexuologů.

„Dětství by mělo přinášet zásobu krásných vzpomínek, lásek, vůní, příběhů a pocitů pro doby budoucí. Později se nám hodí, neboť realita dospělého života je daleko prozaičtější. A jestliže jsme neměli šťastné dětství my, vytvořme je pro druhé,“ myslí si odborník.

A co vy, už jste někdy byli přistiženi dítětem?

Reklama

Související témata:

Načítám