Hlavní obsah

Video: Chraňte se před zloději!

Foto: Isifa

Nedejte zlodějům šanciFoto: Isifa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každá druhá domácnost má tu zkušenost – po návratu z víkendu nebo dovolené objevila vykradený byt. Zmizely cenné věci, osobní vzpomínky, uvnitř byl nepořádek a každý se dlouho musel vyrovnávat s nepříjemným pocitem, že někdo cizí narušil jeho soukromí. Letos takových lidí opět přibude. Víte, co dělat, abyste nepatřili mezi ně?

Článek

Myslíte si, že vás se to netýká, protože bydlíte na vesnici, kde zná každý každého? Nebo máte byt uprostřed vysokého paneláku a všude kolem jsou lidé? Omyl! Podle statistik není lokalita, kde by se nekradlo. Bez zabezpečení se tedy neobejdete. Víte, jak ochránit dveře, okna nebo třeba garáž? Poradí vám naše video!

Nejsou dveře jako dveře

Sedmdesát procent zlodějů se dostává do objektu hlavním vchodem. Vstupní dveře by proto měly být vždy pouze bezpečnostní. Na videu jste se dozvěděli, jak vypadají ty kvalitní a že jsou dle evropských norem certifikované do tříd. Těch existuje celkem šest. Dveře zařazené do „jedničky" váš dům či byt příliš neochrání. Za ty dostačující bývají považovány dveře druhé třídy, nicméně pojišťovny dávají své bonusy až na dveře 3. a 4. třídy. Jejich cena se však pohybuje kolem dvaceti tisíc korun. Podle odborníků je vcelku zbytečné pořizovat si bezpečnostní dveře vyšších tříd.

„Součástí dveří by měl být minimálně stejně kvalitní zámek, tedy zařazený do stejné bezpečnostní třídy. Stačí jeden, neboť i jedním rozvorovým mechanismem lze ovládat až dvacet zamykacích bodů," říká Jaroslav Pecka z firmy Next, která se specializuje na bezpečnostní dveře a zabezpečení vůbec. A pokud neustále ztrácíte klíče, možností je i onen kouzelný zámek na otisk prstu z naší videoreportáže.

Foto: Profolie.cz

Máte-li na okně bezpečnostní fólii, rozbité okno se nevysype a zloděj skrz něj neprojdeFoto: Profolie.cz

Kolik stojí fólie na okna?

Pokud si budete chtít pořídit bezpečností fólii na okna, která vás možná ve videu zaujala, připravte si zhruba tisíc korun za metr čtvereční. „Jde o laminovaný polyesterový film o tloušťce tři desetiny milimetru, který se lepí na vnější sklo z vnitřní strany," popisuje Martin Pučálka z Profolie.cz.

I když se přímo jako ochrana oken před zloději v odborné literatuře neuvádí, jejich účinné zabezpečení nabízejí i hliníkové předokenní rolety. Ale pouze při splnění dvou podmínek. Musejí být zcela stažené a také zamknuté zevnitř. Jejich cena se pak pohybuje od tři tisíc korun výše za metr čtvereční.

Foto: NEXT

Elektronické zabezpečení ovládáte jednoduchou klávesnicíFoto: NEXT

Elektronika zloděje práskne

Zatímco mechanické zabezpečení má zloději zabránit ve vstupu do bytu či domu, elektronické upozorňuje, že se o to pokouší, nebo se mu to dokonce povedlo. Elektronické zabezpečení se prodává jako systém, do nějž patří několik prvků – od ústředny, přes čidla pohybu, senzory tříštění skla, vnější kamery a další části podle vašich přání a peněz, které jste do něj ochotni investovat. Když se zloděj do bytu dostane, může se rozječet siréna, ale mnohem účinnější je rozeslat zprávu na několik mobilních telefonů či zajistit výjezd bezpečnostní agentury. K jeho větší oblibě a rozšířenosti přispělo to, že ho lze instalovat do bytu či domu i dodatečně bez jakéhokoli bourání či kopání, neboť funguje na bezdrátovém principu. A také klesající ceny, do menšího bytu ho pořídíte za zhruba dvacet pět tisíc.

Zabezpečit svůj byt a dům není zbytečné. Během léta na seznam takto postižených lidí přibývají tisíce nových, tak ať mezi nimi letos nejste vy!

Související témata:

Načítám